FC Slovan Liberec | Stará garda nabídla v utkání s hráči Severního Irska nad 40 let zajímavou podívanou
Menu Další Zavřít Zavřít
13.05.2016

Stará garda nabídla v utkání s hráči Severního Irska nad 40 let zajímavou podívanou

Dominik Jakubec
Liberec – Velmi zajímavý soupeř čekal v pátek večer na starou gardu Slovanu. Na stadion U Nisy zavítala reprezentace Severního Irska nad 40 let. Letadlo soupeře se po cestě do České republiky opozdilo, zápas tak začal až v 19 hodin. Přesto si trpěliví fanoušci přišli na své, sestava doplněná o jména jako asistent trenéra Trpišovského Zdeněk Houštecký nebo ředitel klubu Ing. Libor Kleibl nabídla se svými severoirskými soupeři zajímavou podívanou.
V průběhu celého utkání se fanoušci v kotli starali o skvělou atmosféru, kterou si vychutnávaly oba týmy. Hráči na hřišti se snažili dokázat, že svou techniku stále neztratili, a diváky bavili pohlednými akcemi. Rozhodit se nenechali ani deštěm, který neúnavně zkrápěl hrací plochu stadionu U Nisy. Do utkání nastoupila stará garda bez zraněných hráčů, Jiřího Štajnera a Pavla Čapka, přesto se nechtěla nechat severoirskými soupeři zahanbit. A jak utkání probíhalo?

Slovan začal utkání aktivněji a už ve třetí minutě zakončoval po centru Tomáše Janů akrobatickým způsobem Josef Obajdin, brankář hostí se však vytáhl skvělým zákrokem. Obajdin byl evidentně při chuti, neboť o deset minut později opět mohl otevřít skóre, ale hlavou zblízka přestřelil.

O ve fotbale nepříliš vídané, ale o to zajímavější zakončení se pro změnu postaral Miroslav Holeňák. Po průniku do vápna upadl tak, že svým padajícím tělem nasměroval míč na branku, nicméně brankář hostí byl i na toto zrádné zakončení připraven. Na hlavičku Jana Nezmara sice nestačil, pomohlo mu ale břevno.

Na hřišti bylo znát, že nejde ani tak o výsledek, jako o pobavení diváků. Jan Nezmar ukázal svůj pověstný tah na branku, když si naběhl na milimetrový pas a běžel sám na brankáře, položil si ho, ale následně před prázdnou brankou ještě přihrával a o míč přišel. Na sportovním řediteli našeho týmu bylo vůbec znát, že se stále udržuje v herní praxi, na hřišti patřil k nejlepším.

Slovan byl mnohem aktivnější, soupeř mu však uštědřil lekci z produktivity. Ve 30. minutě se totiž brankář Pašta natahoval po střele z dvaceti metrů marně, míč zapadl přesně do růžku a Severní Irsko po vůbec první střele vedlo. Střelba z dálky, o niž se pokoušel například známý dělostřelec Petr Papoušek, se jako cesta k vyrovnání neukázala. Po poločase tak hosté vedli 1:0.

Po změně stran se jedovatou střelou znovu prezentoval Papoušek a tentokrát již mířila na branku, hostující gólman ale dokázal míč vyrazit. Jan Nezmar dokonce po hodině hry proklouzl za obranu a v cestě mu už stál pouze brankář, jeho střela levačkou z těžké pozice však nepřestřelila pouze branku, ale také tribunu Stadionu U Nisy.

František Pokorný pro změnu o několik minut později ukázal, že jako pracovník technického úseku našeho klubu má techniku skutečně vybroušenou, ale jeho povedenou umístěnou střelu zpoza vápna dokázal brankář vyškrábnout do bezpečí. S přibývajícím časem však naopak šancí poněkud ubývalo.

Až v 70. minutě byl Slovan opět blízko vyrovnání. Asistent trenéra Trpišovského Zdeněk Houštecký se málem ukázal jako skvělý žolík, vběhl na hřiště a jen o pár minut dostal na kopačku nabito, jeho střelu však na poslední chvíli vykopával z brankové čáry gólman Severního Irska. Jen o okamžik později běžel Nezmar sám na brankáře, tváří v tvář gólmanovi ale selhal a nechal se vychytat.

Ve spalování šancí sportovní ředitel pokračoval. V 80. minutě stál zcela osamocen ve vápně před brankářem, ani tentokrát ho ale nepropálil. O minutu později po parádní Papouškově přihrávce znovu mohl skórovat, tentokrát dokonce přeloboval brankáře, ale těsně minul.

V závěru se tlak staré gardy stupňoval, hostující brankář byl ovšem bezchybný. Těsně před koncem dokonce v jednu chvílí míč vyrážel opět na brankové čáře, štěstí zkrátka našem týmu nepřálo. Přesto nakonec v 89. minutě přišlo vyrovnání. Martin Jánošík dostal míč uvnitř vápna a přesnou ranou do horního růžku názorně ukázal Janu Nezmarovi, jak mělo jeho zakončení v několika předchozích případech vypadat. Krátce nato následoval závěrečný hvizd.

Za výkon se nemusel stydět ani jeden z týmů, poděkování od fanoušků si vysloužili nejen domácí, ale také hosté ze Severního Irska. Přestože měl Slovan po na kopačkách více času, remíza byla nakonec asi nejspravedlivějším možným koncem tohoto utkání.

Stará garda FC Slovan Liberec - Severní Irsko nad 40 let 1:1 (0:1)
Branka Slovanu: 89. Jánošík.

Sestava: Pašta - Kleibl, Holeňák, Studený, Janů - Trojan (C), Culek, Papoušek, Kopic - Nezmar, Obajdin.
Náhradníci: Kosař - Myslivec, Pokorný, Bílek, Jánošík, Houštecký.

Poznámka: Střídání probíhalo hokejovým způsobem.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Masea Realmont
Mediální partneři
Hattrick Hitrádio Contact