FC Slovan Liberec | Hornyák: Jsem za Sýkoru velmi rád, možná raději než za nějaké zahraniční akvizice
Menu Další Zavřít Zavřít
24.02.2019

Hornyák: Jsem za Sýkoru velmi rád, možná raději než za nějaké zahraniční akvizice

Šimon Knopp
Liberec – V pátek oficiálně skončilo přestupové období v české nejvyšší lize. Slovan na poslední chvíli získal posilu v podobě Honzy Sýkory, který přichází na hostování ze Slavie a vrátí se tak nazpátek do klubu, kde již dříve působil. Trenér mimo jiné prozradil, proč nakonec ztroskotal transfer zahraničního hráče a jak je spokojený s celkovým přestupovým obdobím.

V souvislosti s posilami byl několikrát zmiňován hráč ze zahraničí, co se nakonec stalo, že nedorazil? Na čem celý přestup ztroskotal?

Jednoznačně už není tajemstvím, že jsme měli vybrané hráče z týmu FC Sevilla. Transfer ztroskotal z jejich strany, naše nabídka byla konkrétní a byli jsme blízko podpisu. Byli jsme dohodnuti s hráči, ti sem chtěli jít, ale nakonec bylo vše zastaveno Sevillou, protože s nimi počítá do konce sezóny. Částečně to bylo zapříčiněné i výsledky klubu v posledních zápasech. K zastavení přestupu tedy došlo z druhé strany, musím říci za Slovan Liberec a za vedení, že jsme skutečně vynaložili maximální úsilí, abychom sem tyto hráče dostali. Hráči i klub dostali konkrétní nabídky, jak už jsem zmiňoval, ale od nabídky, kterou nám dala Sevilla před měsícem, nakonec ustoupila ona, ne Slovan Liberec. Byli jsme tedy nuceni hledat na poslední chvíli dále, tudíž by u nás měl minimálně do konce léta působit na hostování Honza Sýkora, který nám, doufám, pomůže.

Jak jste spokojený s celkovým přestupovým obdobím, podařilo se doplnit tým podle představ?

Bránil jsem a razantně odmítal již od začátku prosince, po zápase s Bohemkou, nějaké průměrné přestupy. Toto mužstvo nepotřebuje momentálně průměrně doplnit, ale nabrat kvalitu. To jsem od začátku avizoval, prezentoval sám sebe a svoji vizi. Tam, kde nás tlačila bota nejvíce, to byl hrotový hráč – Libor Kozák a místo Petra Ševčíka. Bylo tu velké množství nabídek průměrných či podprůměrných hráčů, mnoho agentur a agentů, kteří nabízejí, někdy ani nevědí co. Snažili jsme se statečně odolávat, a i když jsme šli do toho rizika, že možná nebudeme mít adekvátní náhradu, myslím si, že v podobě Honzy Sýkory jsme získali velmi dobrou kvalitu.

Jak hodnotíte návrat Jana Sýkory do Slovanu Liberec?

Jméno Honzy Sýkory se v mé hlavě objevilo už, tuším, poprvé v prosinci, ale vůbec jsem nepočítal s tím, že by se to mohlo zrealizovat. Věděli jsme, že Slavie má velký objem kvalitních hráčů a také to, že zde už Sýkora působil. Zanechal dobrý dojem, je to kvalitní hráč, jenž by mohl nahradit post Petra Ševčíka. Doufám, že i přestože byly jiné plány, nám Sýkora přinese ještě větší radost než možná ti Španělé, protože si hodně cením domácích/českých hráčů. A myslím, že Honza Sýkora má dost velké kvality, minimálně na český fotbal a považuji ho v podstatě za jednoho z klíčových hráčů pro naši sezónu. Nepočítali jsme s tím, že přijde, ale jsem za něho velmi rád, možná raději než za nějaké zahraniční akvizice.

Je to tedy tak, že se počítá s Honzou Sýkorou na post místo Ševčíka nebo ho chcete využívat i na krajích?

Velmi dobrá, pozitivní věc je to, že vím, že Sýkora může hrát zprava i zleva, a hlavně i ze středu, kde nás tlačí bota. Počítám s ním na post playmakera, desítku, protože góly dávat umí. Je to hodně univerzální hráč a myslím si, že svojí dynamikou a přehledem nám hodně pomůže.

Jak jste spokojený s tím, že se povedlo udržet Oscara? V posledních zápasech podával velmi slušné výkony…

Oscar hraje v dobré formě, před zápasem s Duklou pro mě bylo velké dilema, zda nenasadit Kamso Maru, který se dostává taktéž do formy a proti Baníku ukázal dobrý výkon. Zkoušeli jsme trojici Breite, Oscar, Mara, ale přes týden se nám to příliš nedařilo, bylo to pro mě až moc defenzivní. Trošku mi bylo líto dát „Černého Petra“ právě Kamsovi Marovi, že nehrál od začátku. Ale bohužel takový je fotbalový život, zasloužil by si hrát od začátku, ale z taktických důvodů dostal šanci Oscar, protože je více ofenzivním hráčem.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
SMC Vinotéka U Kryšota
Mediální partneři
Liberecká drbna rtm plus