FC Slovan Liberec | Hráči Slovanu a jejich individuální statistiky v průběhu sezóny
Menu Další Zavřít Zavřít
03.06.2019

Hráči Slovanu a jejich individuální statistiky v průběhu sezóny

Šimon Knopp
Liberec – Po prohře v Podještědském derby se Slovan musel smířit s „pouze“ šestou příčkou, která bohužel nezajišťuje evropské poháry. Velké zklamání to bylo jak pro samotné hráče, tak i pro příznivce libereckého fotbalu. V tomto článku se ještě jednou vrátíme k uplynulé sezóně a připomeneme si jednotlivé statistiky, především individuální výkony.

Dvě útočná esa v podobě Libora Kozáka a Romana Potočného

Slovan se v průběhu roku trápil hodně v koncovce, obzvláště po odchodu Petra Ševčíka. Celkově liberečtí hráči nastříleli 34 branek, pro porovnání: nejlepší střelec ligy Komličenko jich zvládl 28. Naším nejčastěji skórujícím hráčem se stal, i přesto, že zde byl pouze půl roku, útočník Libor Kozák. Vytáhlý snajpr vsítil 7 branek, přičemž hned 3 byly z penalt (jednu neproměnil), zároveň svedl i nejvíce útočných soubojů, jeho procentuální úspěšnost se pohybovala kolem 40 %.

Druhé důležité jméno v ofenzivě je Roman Potočný, který nasbíral nejvíce kanadských bodů. Hned šestkrát vstřelil branku a čtyřikrát dokázal asistovat, stejně jako Kozák i Potočný jednou neproměnil penaltu. Jak už bylo naznačeno, liberecký záložník byl důležitým faktorem i při tvorbě gólů, rozdal nejvíce klíčových přihrávek (hned po Ševčíkovi). Dále byl Roman i nejčastěji střílejícím hráčem, a to docela podstatně. Odhodlal se ke střele 71x (Breite 41x), ovšem vzhledem k tomu, že rád střílí z velké dálky, soupeřovu branku trefil jen zhruba v třetině případů.


Další rok a znovu silná obrana s jistotou v podobě Nguyena

Slovan v letošní sezóně obdržel 32 gólů, což ho řadí mezi nejlepší týmy (lépe je na tom pouze Slavia). Obrovskou zásluhu má na tomto čísle muž, který stál mezi třemi tyčemi – Filip Nguyen. Ne nadarmo tento hráč vyhrál ocenění pro nejlepšího brankáře FORTUNA:LIGY. Nastoupil k 26 zápasům, z nichž vychytal 12 nul (třetí nejlepší číslo v lize) a navíc měl nejlepší úspěšnost zákroků: 79,8 % (pokud počítáme brankáře, kteří odchytali alespoň 5 utkání). Důležitým byl i při tvorbě útoků, protože právě u něj velmi často vše začínalo.

Zbytek obrany se poměrně často měnil, nejvíce spolu odehrála dvojice Karafiát – Kačaraba, ovšem v posledních duelech jsme mohli vidět nastupovat na pozici stopera Maru, který svými výkony bezpochyby zaujal. Na levém obránci nastupoval Matěj Hybš a na pozici pravého jsme začali vídat perspektivního mladíka Fukalu. Nutno zmínit, že obraně často vypomáhali i záložníci Oscar s Breitem. Právě kapitán týmu svedl nejvíce obranných soubojů (403), dále Kačaraba (398) a Karafiát (313). Nejvíce byl úspěšný ukrajinský obránce, vyhrál přibližně dva ze tří soubojů, ovšem i Karafiát si držel úspěšnost nad 60 %. Ve vzdušných soubojích, i díky výšce, má znovu největší úspěšnost Kačaraba, a to 66 %. Karafiát s Kačarabou dohromady odebrali 43 míčů, v této statistice patří k nejlepším dvojicím v lize.


Záložní řada: pilíři Breite, Oscar a ?

Po odchodu Petra Ševčíka vyvstala otázka nad tím, kdo by ho měl nahradit. Do několika zápasů naskočil Aleš Nešický, pak zde alternovali Potočný či Pešek. Velký příslib byl v podobě hostování Sýkory, ovšem je pravda, že ofenzivní záložník se vracel po zranění. Největší porci přihrávek zvládl Breite, konkrétně 1791 s úspěšností 81 % i Oscar si udržel úspěšnost na 80 %. O nejvíce přihrávek do pokutového území (hned za Potočným) se postarali Sýkora (22) s Nešickým (22).

Naše útoky byly nejčastěji vedeny z poziční hry a po křídlech, pouze zhruba v pětině případů jsme volili cestu přes střed hřiště. Dobré by bylo zmínit i jednotlivé driblinky hráčů, velmi často se snažil přes hráče přejít Tomáš Malinský (119 případů, úspěšný byl v 55 %). Ze záložní řady byl ale nejlepším v obcházení hráčů Oscar, v 72 % driblinků mohl pokračovat s míčem dále.


Karetní tresty, parketa našich ofenzivních hráčů

Mnohé nepřekvapí, že ve statistice karet se znovu objeví jméno Romana Potočného, o kterém lze říci, že do soubojů chodí naplno. Slovan nejčastěji fauloval (588x) a nasbíral druhý největší počet karet v lize, Potočný dvanáct, Breite s Kozákem po devíti. Na druhou stranu pouze dva naši fotbalisté viděli kartu červenou (Mikula a Vuklišević).

Co se týče počtu faulů, nejvíce jich má Breite (65), na prvního Komličenka jich ztratil dvacet. Neměli bychom opomenout ani ofsajdové pozice, v nich byl nejčastěji lapen Kozák (24x), „vystoupal“ tedy až na pátou příčku. Jinak ostatní hráči si ofsajdovou past dokázali vesměs pohlídat, problémy měli spíše rychlonozí hráči, jako jsou například Pešek (8) či Sýkora (6).



Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kitl Star taxi
Mediální partneři
Náš region Beat radio