FC Slovan Liberec | Hráči, kteří táhnou Slovan, aneb individuální statistiky
Menu Další Zavřít Zavřít
21.11.2018

Hráči, kteří táhnou Slovan, aneb individuální statistiky

Šimon Knopp
Liberec – Ačkoliv do začátku zimní přestávky zbývá odehrát ještě čtyři kola, máme za sebou už polovinu základní části ligové soutěže. Prozatím Slovanu patří sedmá příčka, pojďme se společně podívat, jak jednotliví hráči přispěli k výsledkům zápasů v rámci individuálních statistik.

Ofenzivní tahouni týmu: Petr Ševčík a Roman Potočný

Samozřejmě nejdůležitější je v zápase vstřelit branku, naším tahounem v tomto ohledu je Roman Potočný. Přestože neproměnil jednu penaltu, na kontě má nejvíce branek, celkem čtyři (+ jedna v poháru). V závěsu za Romanem Potočným jsou dva hráči, kteří se trefili dvakrát: Filip Oršula a Jan Pázler. Zbytek branek si mezi sebe rozdělilo 7 hráčů (tři obránci: Hybš, Kačaraba, Koscelník - a dále hráči: Ševčík, Malinský, Nešický a Mashike). Potočný vede i v takzvaných kanadských bodech, kterých má celkem 6, o jeden více než druhý z dua ofenzivních tahounů Petr Ševčík.

A tím se dostáváme k druhému jménu, mladý záložník, jenž momentálně zažívá skvělou formu – Petr Ševčík. V prozatímní sezóně patří k ústředním osobnostem libereckého fotbalu, protože si připsal již čtyři gólové asistence, společně se šesticí hráčů je tento výkon 5. nejlepším v lize. Druhý nejlepší hráč Slovanu v tomto ohledu, Roman Potočný, zvládl zatím dvě. Více působivou statistikou je ovšem počet přihrávek do gólové šance. V této kategorii je lepší v celé lize pouze pražský ofenzivní záložník Stanciu, Ševčík s číslem 23 ztrácí ze druhého místa tři nahrávky.


Obrana pevná jako skála a faktor Filip Nguyen

Alespoň tak bychom naši obranu mohli charakterizovat v posledních šesti zápasech, od té doby jsme obdrželi pouze jednu branku. Lví podíl má na této statistice Filip Nguyen, který odchytal zmíněnou šestici zápasů a lapil dvě penalty, tudíž pětkrát udržel čisté konto (pátá příčka v lize společně s Dostálem a Nitou). Liberecký brankář má dokonce nejlepší úspěšnost zásahů, skvělých 94,1 %.

Zbytek obranné čtveřice, která v posledních třech zápasech nastupovala ve složení Hybš, Karafiát, Kačaraba a Koscelník, se dobře doplňuje a v rámci ligy si vede obstojně. Největší úspěšnost obranných soubojů má Hybš (65,9 %) a Kačaraba (64,8 %). Nejvíce vyhraných obranných soubojů má druhý ze stoperské dvojice: Karafiát (97) a patří mu 24. místo v lize. V aspektu počtu odebraných míčů vede Kačaraba (124) – 12. místo, ale Ondřej Karafiát má pouze o 3 méně, což mu stačí na místo čtrnácté.


Přihrávky z obrany až k Ševčíkovi s Breitem

Přestože jsme už zmiňovali Petra Ševčíka a jeho přínos týmu, je nutné se o něm zmínit znovu, protože právě přes tohoto hráče jde většina našich akcí směrem do útoku. Často se vše rodí už v obraně, tudíž nepřekvapí, že častými „nahrávači“ jsou Ondřej Karafiát (746 pasů) společně s Tarasem Kačarabou (581). Následně roli přebírají záložníci, konkrétně Radim Breite (746) a Petr Ševčík, který je s 887 přihrávkami osmým v této statistice.

Nejvíce přihrávek do pokutového území vyprodukoval, kdo jiný, než Petr Ševčík (druhé místo za jabloneckým Trávníkem), pořadí je stejné i v rozehrávání standardních situací. S největší přesností nahrávají z libereckého týmu Damjan Vuklišević (89,3 %) a Filip Oršula (87,7 %).


Karetní tresty, živel Romana Potočného

I tentokrát budeme opakovat jedno jméno, a to útočníka Romana Potočného, který je v Liberci zatím ve vedení v počtu obdržených žlutých karet (7), „lépe“ je na tom pouze Kanga. Druhým nejčastěji napomínaným hráčem je Radim Breite (4) a Petr Ševčík (3). Dva hráči Slovanu již viděli i kartónek červené barvy: Jan Mikula a Damjan Vuklišević.

Nejčastěji si nedovoleně v soubojích počínali Radim Breite (27x) – 10. příčka a Elvis Sukisa Mashike (23x). V ofsajdu byl nejčastěji v celé lize nachytán konžský útočník Mashike (18x), zbytek libereckých je v tomto ohledu disciplinovanější, protože Pešek s Oršulou byli přistižení jen třikrát.



Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vogel Ferona
Mediální partneři
Rengl Liberecká drbna