FC Slovan Liberec | Hromada po Boleslavi: Všichni jsme makali a táhli za jeden provaz, zasloužili jsme si vyhrát
Menu Další Zavřít Zavřít
19.12.2020

Hromada po Boleslavi: Všichni jsme makali a táhli za jeden provaz, zasloužili jsme si vyhrát

Ondřej Marko
Liberec – V posledním domácím zápase roku 2020 přijela na stadion U Nisy Mladá Boleslav a to v rámci 13. kola FORTUNA:LIGY. Slovan poslal hned v šesté minutě do vedení Jakub Hromada, vlastním gólem pak náskok navýšil Tataev. Tři body pojistil z penalty ještě Imad Rondić, který se v české nejvyšší soutěži trefil vůbec poprvé. Pro Hromadu zároveň šlo o možná poslední domácí zápas v libereckém dresu.

Podruhé za sebou jste dali gól v samotném začátku zápas, tradičně se v úvodu snažíte na soupeře zatlačit. Jak vás těší, že vám to gólově vychází?
Jsme za to velmi rádi, byl to druhý zápas za sebou, kdy se nám podařilo vstřelit první branku velice rychle. Myslím si, že to je ohromně důležité pro psychiku. Vyšlo nám to s Opavou, vyšlo nám to i dnes. Jsme také moc rádi za to, že jsme po brance nepolevili a stále jsme hráli hru, kterou jsme chtěli hrát. Dnes nám to podle mě vycházelo, i když Boleslav byla často nepříjemná a měla také množství gólových šancí. Naštěstí jsme to však zvládli s nulou vzadu a se třemi body.

Mohl ses trefit dokonce i podruhé, vaši akci ale vychytal brankář Marković na roh. Co té akci chybělo? Vypadalo to, že míč už více k tyči ani umístit nešel.
Ale určitě šel, myslím si, že jsem to měl více hrát na zadní tyč. Já upřímně žádný extra střelec nejsem, šťastný jsem však alespoň za první branku. Ta druhá situace byla určitě jednodušší, než ta první. Většinou góly nedávám a levačkou už vůbec ne, přesto si myslím, že jsem příležitost mohl vyřešit lépe. Kdybych dal gól do šatny na 3:0, tak by měla Boleslav situaci ještě náročnější, takhle se ještě nějak do hry vrátit mohli. Škoda, že mi gól nepadl, avšak důležitější je týmový výkon a tři body. Za náš bojovný výkon jsme si je zasloužili.

Šel vůbec tvůj úvodní gól trefit lépe?
Myslím, že určitě ano. Rambo (Rabušic, pozn. red.) mi míč krásně sklepnul, ovšem přiznám se, že jsem to ani nečekal. Neočekával jsem ani to, že budu mít takový prostor a množství času. Jsem rád, že mi dneska branka spadla.

Je výhra s Boleslaví cennější o to více, že nedávno vyměnila trenéra a ještě pod ním nevyhrála?
Těžko říct, výměny trenérů jsou vždy citlivá záležitost, tentokrát měnila trenéra Boleslav. Viděli jsme nějaké sestřihy zápasů a nemůžeme říct, že by pod ním hrála nějak výrazně špatně. Zřejmě jí chybějí body, což je nejdůležitější. Dneska ukázali, že kvalitu mají. Upřímně si myslím, že postavení v tabulce nevypovídá o jejich kvalitě.

Jaroslav Tvrdík prozradil, že se máš vrátit do slávistické přípravy. Jak se těšíš a jak sis užil tvůj možná poslední zápas v Liberci?
Je to tak, 3. ledna bych se měl připojit ke Slavii, těším se. Jsem za to vděčný, protože mé hostování mělo být původně na celý rok. Uvidíme, co bude po přípravě, ale za šanci jsem velice rád. Dnešní zápas jsem se snažil užít co nejvíce, dokonce se mi podařilo i skórovat. Musím tedy utkání hodnotit na jedničku, protože jsme dnes všichni makali a táhli za jeden provaz, zasloužili jsme si vyhrát.

Je možné, že se po zimní pauze ještě vrátíš, nebo budeš na jaře určitě ve Slavii?
Jak jsem říkal, smlouva o hostování je na celou sezonu. S vedením Slavie jsem dohodnutý, že se od 3. ledna zapojím do přípravy. Poté už bude muset rozhodnout vedení a trenéři Slavie, zda si mě nechají či ne. Podle informací, které mám k dispozici, bych tam zůstat měl. Nechci však předbíhat, máme před sebou ještě zápas se Spartou, takže se na něj snažím koncentrovat. Uvidíme, co bude v zimě. Ovšem až se ke Slavii připojím, budu dělat vše pro to, abych tam mohl zůstat. Pokud se mi to nepodaří, tak mám stále smlouvu v Liberci a budu se sem těšit.

Pokud by ses už nevrátil, tak co ti období v Liberci dalo a jak na něj budeš vzpomínat?
Myslím, že pouze v superlativech. Přicházel jsem sem minulý rok v zimě na půlroční hostování po víceméně rok a půl dlouhé pauze, kdy jsem téměř nehrál fotbal. Hrozilo, že už ho hrát ani nebudu a Liberec mi podal pomocnou ruku. Jsem za to velmi vděčný panu majiteli, trenérům a všem ostatním, že přijali hráče, který prakticky rok a půl nehrál a dokázali mě zabudovat do týmu. Jsem Liberci obrovsky vděčný, byla to krásná jízda. Když jsem přišel, tak bylo mužstvo asi na desátém místě v tabulce a v kabině nikdo nemluvil o nějakých pohárech, Evropě ani top šestce, což bylo naše hlavní přání. Chytili jsme krásnou vlnu několika vítězství za sebou, vyšvihli jsme se na třetí čtvrté místo. Poté jsme se pohybovali okolo pátého místa a vybojovali jsme poháry. Myslím si, že první půlrok byl geniální. Já se postupně dostával více do týmu a odehrál jsem velký počet zápasů. Druhý půlrok byl také velmi dobrý, podařilo se nám postoupit do skupinové fáze Evropské ligy, což asi nikdo nepředpokládal. Možná za to mohlo trochu i štěstí, například s FCSB a jejich nákazou covidem. Nicméně ve skupině pak zase koronavirus dostal nás. Celkově to jsou krásné vzpomínky, na které budu vzpomínat do konce života jen v tom nejlepším. Ve skupině se nám povedlo vybojovat sedm bodů, takže jsme získali i nějaké body do koeficientu české ligy. Dnes jsme se dostali asi na páté šesté místo, zkrátka se držíme nahoře. Tento rok byl pro mojí kariéru možná i zlomový, protože před rokem by si o mě nikdo ani kolo neopřel, jak se říká u nás. Jsem za to šťastný.

Ještě poslední dotaz k zápasu a to k penaltě v poslední minutě. Nechtěl sis ji také kopnout?
Teď zrovna jsme se o ní bavili v kabině, no kdybych dal předtím branku na 3:0, tak bych se s Ronďákem (Rondićem, pozn. red.) možná i popral, abych mohl dát hattrick. To samozřejmě přeháním, kdybych měl já dva góly, tak by mi penaltu určitě nechali, protože já opravdu nejsem žádný střelec. Jsem rád i za Rondiće, že dal konečně gól. Opravu mu velmi chyběl, hodně maká pro tým a poslední zápasy hraje podle mě výborně. Moc jsme mu to přáli a jsme rádi, že penaltu proměnil.

Už v úterý nás čeká poslední podzimní zápas na Spartě, bude to pro vás dvojnásobná motivace?
Určitě, trenér teď hráče rotuje a uvidíme, co si na úterý připraví. Samozřejmě bych byl rád, kdybych týmu mohl pomoci. Myslím, že hned první zápas po mém příchodu do Liberce byl na Spartě. Jsou to nádherné vzpomínky, myslím, že zrovna Tomáš Malinský tehdy dával dva góly. Věříme si. Do psychické pohody nás dostali, pokud to tak mohu nazvat, povinné tři body s Opavou a důležité body s Boleslaví. Možná zvládneme i překvapit na Spartě, myslím, že na to máme dobrý tým, který bude na 100 procent připravený. Uděláme vše k tomu, abychom si odvezli nějaké body a to nejlépe tři. Přál bych si to pro Liberec a samozřejmě i pro Slavii.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FotbalPark Liberec Procentrum
Mediální partneři
Hattrick Liberecká drbna