FC Slovan Liberec | Kozáka čeká první duel ve FORTUNA:LIZE: Těším se, je i nervozita
Menu Další Zavřít Zavřít
05.02.2019

Kozáka čeká první duel ve FORTUNA:LIZE: Těším se, je i nervozita

Redakce
Naše mužstvo už v sobotu vstoupí do jarní fáze soutěže. Vůbec první duel ve FORTUNA:LIZE během kariéry čeká Libora Kozáka. Co o debutu říká? „Návrat si užívám a ještě, když bude v dresu Liberce, je to takové umocněné. Jsem zvědavý na to, jak bude utkání vypadat. Bude to pro mě zase nová zkušenost, českou ligu jsem přece jen nikdy nehrál. Na druhou stranu fotbal je všude stejný,“ prozradil na úvod.

Jak se ti líbí v Liberci?
Je to skvělé. Mám za sebou teprve první dva dny, ale připadá mi, jako kdybych byl s kluky mnohem déle. Tým mě přijal, stejně jako všichni ostatní v klubu. Fázi seznámení máme za sebou a teď půjde jenom o to, abychom pozitivní naladění přenesli na hřiště a dokázali se kvalitně připravit na sobotu.

Co rozhodlo pro tvůj návrat do Čech a co konkrétně pro Liberec?
Po těch dvou letech v Itálii jsem tak nějak zvažoval všechny možnosti. A upřímně mě to nějak táhlo domů. Rozhodl jsem se, že se zkusím vrátit do Čech a pokusím se tu ukázat. Nabídka Liberce byla ze všech nejkonkrétnější. Viděl jsem obrovskou angažovanost a snahu mě podepsat, takže se pro mě nakonec stal jasnou volbou. Jsem sice poprvé nejstarší hráč týmu, ale určitě i to bude velká zkušenost do budoucna. Kluci jsou v kabině super, doufám, že jim co nejvíc pomůžu.

V sobotu tě proti Příbrami čeká první zápas v české nejvyšší soutěži. Jak se na něj těšíš?
Určitě se těším. Návrat si užívám a ještě, když bude v dresu Liberce, je to všechno umocněné. Jsem moc zvědavý na to, jak bude utkání vypadat. Bude to pro mě zase nová zkušenost, českou ligu jsem přece jen nikdy nehrál. Na druhou stranu je fotbal všude stejný.

Nebylo ale i tak náročné, si zvyknout na úplně nový styl hry a prostředí?
Změna to byla, každopádně jsem z toho nebyl nijak v šoku. Způsob hry je jiný, stejně jako všechny věci okolo. Jsem pořád ale Čech, takže místní mentalitu moc dobře znám a nebyl to pro mě takový skok, jako když jsem šel poprvé do zahraničí. Není to něco, na co bych si musel nějak dlouho zvykat. Rozhodně se nebojím toho, že bych se neadaptoval.

Co považuješ za nejdůležitější prvek zimní přípravy?
Určitě soustředění v Turecku, které jsem s týmem stihl. Zapadl jsem do kádru díky němu mnohem rychleji. Největší problém mi tak dělá přesun do zimního prostředí, ale to je prkotina. Navyknu si rychle.

Asi jsi musel dokoupit nějaké zimní oblečení, že?
Řekněme, že musel. Z Itálie jsem si přivezl všechny takové napůl letní boty, takže jsem měl ve sněhu trochu problémy (směje se). Musím se na zimu líp nachystat, ale to nebude problém.

Klub se netají cílem zabojovat o poháry. Kdo bude podle tebe největším soupeřem?
„Všichni, proti kterým budeme hrát. Půjde hlavně o nás. Na ostatní nemůžeme koukat, maximálně až dvě, tři kola před koncem. Musíme pro šestku určitě udělat maximum a na závěr se uvidí, jak si budeme stát.”

Určitě se od tebe bude hodně očekávat. Nejsi nervózní?
Lhal bych, kdybych řekl, že jsem úplně v pohodě. Očekávání od lidí i od sebe samotného jsou, ale měl jsem je vždy před úplně každým zápasem. Člověk má zodpovědnost, když jde na hřiště. Nicméně po dlouhé době jsem doma a bude to zároveň první zápas za Liberec… Takže nervozita přijde, budu soustředit na to, abych na hřišti odvedl maximum a pomohl týmu k bodům.

Co říkáš na potenciál týmu?
„Potenciál je obrovský, Slovan má hodně mladých hráčů. I po těch třech zápasech, které jsem odehrál, je vidět velká kvalita. Možná nám v některých utkáních budou chybět potřebné zkušenosti, ale to k mladým týmům patří a budeme se v tom muset co nejvíc zlepšovat. Věřím, že budu moct zkušenost na kluky trochu převést. Kluci jsou každopádně běhaví a mají hlavně obrovskou chuť. Myslím, že to půjde.”

Máš určený počet gólů, který bys chtěl nastřílet?
„Mám docela rád konkrétní cíle a vždy je mám v hlavě, ale nerad se o ně dělím (směje se). Můj hlavní cíl, který můžu prezentovat, je co největší pomoc Liberci, což se asi samo o sobě bude brát z hlediska vstřelených gólů. Finální kalkulace však můžou padat až po konci sezony.”


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
NET-SYSTEM La Piazza
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec rtm plus