FC Slovan Liberec | Minulý podzim chytil v derby penaltu, teď gólman Nguyen věří v šňůru: Derby vnímáme všichni
Menu Další Zavřít Zavřít
18.10.2019

Minulý podzim chytil v derby penaltu, teď gólman Nguyen věří v šňůru: Derby vnímáme všichni

Redakce
Liberec – Dokáže brankář vnímat atmosféru derby a jak Filip Nguyen vzpomíná na svá tři dosavadní utkání s Jabloncem? „Je jedno, jestli jde o gólmana, nebo hráče. Všichni derby vnímáme, ve městě žijeme a lidé nás zastavují s tím, ať hlavně v sobotu vyhrajeme,“ usmívá se sedmadvacetiletý Nguyen.

Vnímáš jako brankář atmosféru derby?
Je jedno, jestli jde o gólmana, nebo hráče. Všichni derby vnímáme, v Liberci žijeme a lidé nás na ulici zastavují s tím, ať hlavně v sobotu vyhrajeme. Z tohoto pohledu jde o specifické utkání. Vlasta Hrubý, jablonecký brankář, také derby určitě vnímá.

Co říkáš na výkony Jablonce v aktuální sezoně. Během letní pauzy prošel kádr velkou obměnou.
Jablonec se snažím sledovat pravidelně, má ohromnou ofenzivní sílu. Když mu vypadne Jan Matoušek kvůli zranění, což vypadá, že se stane, mají i tak spoustu dalších šikovných hráčů. Dokáží nahradit svého nejproduktivnějšího hráče a budou nebezpeční i tak.

Téměř skoro přesně před rokem se ti na Střelnici povedlo chytit v derby penaltu. Pamatujete si na zápas?
Vzpomínám si úplně přesně, byl jsem totiž ještě ráno před zápasem na kapačkách, protože mě bolely záda. Pak se mi povedlo chytit penaltu, což je hodně o štěstí. Za něco podobného bych byl teď určitě rád. Nul není tolik, co bývalo, a dostáváme hodně gólů. Doufám, že právě derby by mohlo odstartovat šňůru ať už výher, nebo nul.

Záda už jsou v pořádku?
Pořád s nimi mám nějaké problémy… Bavil jsem se před konferencí s Vlastou (Hrubým) a shodli jsme se, že to máme jako gólmani se zády trochu složitější. Už se problémy trochu zlepšily, ale musím na ní pořád pracovat.

Řešil jsi problémy se zády už dřív? Třeba v juniorce, pořád jste z gólmanského hlediska mladý...
Myslím, že to má každý jinak. Kdybych se však mohl vrátit do osmnácti, staral bych se o své tělo jinak. Teď už nejde některé věci dohnat, můj dnešní přístup je ale úplně jiný než před deseti lety. Kdybych mohl vrátit čas, byl bych vděčný, určitě bych na záda netrpěl tolik, jak trpím.

Naše mužstvo v aktuálním ročníku na rozdíl od minulé sezony dost inkasuje. Je to pro tebe téma?
Je, rozebírám si každý gól. Jsem na sebe kritický, pokaždé si pouštím v televize akce soupeře několikrát. Pokaždé najdu něco, co bych mohl udělat líp. Každý gól mě dost štve.

Útok ale na druhou stranu funguje, že?
Čtyři góly Budějovicím (4:2) jsem snad ještě v Liberci ani nezažil. Byl bych rád, kdyby i nadále padalo dost gólů. Nechci to shazovat, ale když dáme tři góly, soupeře přestřílíme, a je celkem jedno, jestli dostaneme dva. Ofenziva je na tom zatím u nás tentokrát líp než defenziva.

Jak vůbec derby vnímáte? Má pro vás podobnou váhu jako duely se Spartou, Slavií a Plzní?
Určitě, je na podobné úrovni. Ale uvidíme, jak na něj zareagují lidi. Zápasy dělají obecně lidi, jestli jich přijde tisíc, nebo osm tisíc je obrovský rozdíl.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vogel RR group service s.r.o
Mediální partneři
Hitrádio Contact Rengl