FC Slovan Liberec | Na Slovan čeká po reprezentační přestávce Baník, povede se nám doma zvítězit?
Menu Další Zavřít Zavřít
02.04.2021

Na Slovan čeká po reprezentační přestávce Baník, povede se nám doma zvítězit?

Šimon Knopp
Liberec – Fotbalisté Slovanu přivítají, po delší době bez ligového fotbalu, FC Baník Ostrava. Svěřenci trenéra Hoftycha si budou chtít spravit chuť po posledním utkání, ve kterém nestačili na jabloneckého rivala. Ovšem nečeká je nic jednoduchého, protože Ostravě patří sedmá příčka s 33 body, navíc v posledním vzájemném duelu se z vítězství radoval celek z Moravskoslezského kraje. Využije Slovan domácího prostředí a oplatí porážku z devátého kola? Výkop zápasu je naplánován v sobotu 3.4. od 16:00

FC Baník Ostrava – Změna trenéra a „pouze“ sedmé místo

Baník se netají tím, že by chtěl pomýšlet na nejvyšší příčky, ovšem v této sezóně mu plán zatím příliš nevychází. Jak bylo již zmiňováno, nachází se na sedmém místě s 33 body. Na šestou Plzeň přitom ztrácí čtyři body a to má o dva zápasy více. I proto bude pro Baník utkání se Slovanem velmi důležité, protože v případě výhry se může dotáhnout na celky nahoře. Jarní propad tabulkou (po zimě patřilo Ostravě páté místo) odnesl i trenér Kozel, kterého na lavičce nahradil Ondřej Smetana, bývalý hráč Slovanu.

Od nového roku Baník zvítězil pouze třikrát, shodou okolností dokázal porazit oba severočeské celky (Jablonec 2:1 a Slovan 1:0). Ve 23. kole si poradil s Příbramí, a to sice vysokou výhrou 5:0. V minulém kole (hraném před reprezentační pauzou) vyrazila Ostrava do Uherského Hradiště, kde soupeři podlehla 1:2. Slovácko rozhodlo již v první půli, kdy se trefil z penalty Daníček a druhou branku přidal Kohút. Po přestávce si sice domácí situaci zkomplikovali po vlastním gólu Šimka, ale Baník se již na další branku nezmohl a se Slováckem padl. Ostravské hráče již neuvidíme ani v MOL Cupu, protože v osmifinále byli vyřazeni Spartou.

Nejlepším střelcem nadcházejícího soupeře našeho mužstva je Carlos De Azevedo, který se prosadil celkem už osmkrát. Na druhém místě je Tomáš Zajíc se čtyřmi brankami. O pozici nejlepšího nahrávače ostravského celku se dělí Daniel Tetour a Adam Jánoš (oba mají po třech asistencích). Jedničkou v brance je Jan Laštůvka, který již sedmkrát vychytal čisté konto.

Z hlediska historické bilance je na tom lépe Slovan, který zvítězil 25x (Ostrava pouze 13x). Jak již bylo řečeno, posledně se radoval z vítězství Baník díky brance Zajíce. Ovšem to naši fotbalisté hráli venku, v domácím prostředí se jim daří o poznání lépe. Na stadionu U Nisy jsme naposledy Baníku podlehli v sezóně 2009/2010. Na závěr bychom měli připomenout i poslední hraný zápas na našem stadionu, ten se odehrál minulou sezónu v červnu v nadstavbové části o titul. Branky Jakuba Peška a Kamsa Mary rozhodly o vítězství 2:1.

FC Slovan Liberec – Prohrané derby i mnoho reprezentantů

Do minulého utkání platilo, že Slovan neprohrál v sedmi po sobě jdoucích ligových zápasech. Ovšem každá šňůra někdy končí a stalo se tak zrovna při 56. Podještědském derby. Liberečtí nezačali nejlépe, protože již od 17. minuty prohrávali po brance Schranze. Následoval druhý poločas a aktivita Slovanu byla odměněna penaltou, kterou dokázal Rabušic proměnit. Bohužel vzápětí náš celek inkasoval, po rohu se trefil Kubista. V závěru již ke změně skóre nedošlo a svěřenci trenéra Hoftycha se museli spokojit s porážkou 1:2.

Jak již naznačil nadpis, Slovan měl hned několik hráčů základní sestavy, kteří byli nominováni do reprezentace, jak do seniorských, tak do mládežnických. Jmenovitě se jednalo o Nguyena, Peška, Maru, Koscelníka a mladíky Sadílka, Chaluše a Fukalu. Pokud Vás zajímá, jak si vedli, podrobnější informace naleznete na odkazu zde.

V posledním duelu se dokázal prosadit Rabušic a celkovým počtem branek se zapsal mezi tři nejlepší střelce prvoligové historie Slovanu (článek zde). Zkušený útočník také vstřelil nejvíce branek v této sezóně (9), na druhém místě je kolumbijský záložník Mosquera (6 branek). Nejvíce asistencí má na svém kontě Pešek, a to pět. Po karetním trestu se bude moci do sestavy vrátit Mara a navíc s týmem již trénuje i Matoušek, který by měl v brzké době být také připraven naskočit do zápasového tempa.

Střetnutí 25. kola startuje v sobotu v 16:00. Už tradičně se bude hrát bez diváků v ochozech, držte našim klukům palce alespoň na dálku!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kristýna Ermeg
Mediální partneři
Rádio Impuls eFotbal