FC Slovan Liberec | Petr Papoušek: Sedmé místo juniorky? Doplatili jsme na nevyrovnané výkony
Menu Další Zavřít Zavřít
01.06.2018

Petr Papoušek: Sedmé místo juniorky? Doplatili jsme na nevyrovnané výkony

Redakce
Liberec - Po loňském 10. místě si letos naše juniorka polepšila na celkovou 7. příčku. Přesto trenér Petr Papoušek nebyl s výsledkem sezony zcela spokojen. "Kdybychom lépe zvládli poslední zápas, mohli jsme být v první pětce," lituje. V současnosti už se však spolu s týmem těší na zaslouženou dovolenou.

Jaké dojmy ve vás po skončení nadstavby o titul převládají?
V první řadě byl na nás vidět velký rozdíl mezi zápasy doma a venku. Na hřištích soupeře jsme v nadstavbě uhráli jenom dvě remízy, v Hradci a na Slovácku. Zrovna ten zápas na Slovácku mě trochu mrzí, do nějaké 85. minuty jsme vedli, ale poté soupeř takovým divným gólem vyrovnal. To ale nic nemění na tom, že jsme jinak venku nehráli nic moc. Doma to bylo lepší, byli jsme víceméně spokojeni. Celé jsme si to akorát pokazili posledním zápasem se Zlínem, který jsme prohráli 1:5. Nevím, jestli už hráči mysleli na dovolenou, že už o nic nejde. Byli jsme z toho docela naštvaní.

Jste s celkovým sedmým místem spokojen?
Hlavně jsme rádi, že jsme se vůbec dostali do nadstavby o titul. Sedmé místo není špatné, ale vždy to může být lepší. Kdybychom zvládli poslední zápas, mohli jsme být v první pětce. To nás trochu mrzí.

Nadstavba se letos hrála vůbec poprvé, osvědčila se?
Podle mě ano. Sehráli jsme tam velmi kvalitní zápasy. Navíc jsme se konečně utkali také s moravskými mužstvy. Účel to splnilo, nadstavbová část rozhodně nebyl špatný nápad.

Příští ročník Juniorské ligy by měl být tím vůbec posledním. Nemůže to například snížit motivaci hráčů, když vědí, že soutěž za rok skončí?
Kluci v juniorce jsou teprve na začátku kariéry, rozhodně by tedy měli mít motivaci pořád. Měli by se chtít dostat do alespoň do druhé ligy, v lepším případě do A-týmu. Nemyslím si tedy, že by to, že se bude hrát poslední ročník Juniorské ligy, mohlo nějak snížit jejich nasazení.

Na podzim se velmi dařilo Dominiku Gembickému, který patřil mezi nejlepší střelce soutěže. Navázal na něj podle vás na jaře někdo?
Abych pravdu řekl, že by někdo vyloženě zazářil a držel svou výkonnost, to se bohužel nepovedlo. Spíš vždy někdo vyletěl v jednom zápase a ve zbytku už to bylo o něco horší. Celkově jsme trochu bojovali s nevyrovnaností výkonů.

Během jara nikdo z juniorů nedostal šanci v A-týmu. Čím si to vysvětlujete?
Je třeba říct, že se dlouho bojovalo o poháry. V takových zápasech je těžké dávat šanci mladým. Ke konci už tedy o moc nešlo, ale to je vždy především o trenérech A-týmu, jak s tím naloží. Zkrátka si asi nikdo moc o tu šanci neřekl, což souvisí s nevyrovnaností našich výkonů. Je ale třeba říct, že alespoň ta role servisu pro áčko se nám dařila. Kluci, kteří s námi třeba po zranění chodili na začátku jara, se poté rozehráli a začali pravidelně hrát i v A-týmu.

Řada hráčů Slovanu, kteří například ještě vloni nastupovali za juniorku, hostovala ve 2. lize, především ve Varnsdorfu. Sledovali jste je?
Samozřejmě jsme si jich všímali. Hlavně tam často jezdil Míra Holeňák a další členové realizačního týmu áčka. Sledovali jsme, jak si vedou a zda s nimi můžeme v budoucnu počítat. Víc by o nich ale řekl hlavně Míra, který tam byl nejčastěji.

V této kategorii jste letos jako trenér působil poprvé. Má juniorský fotbal nějaká specifika?
Juniorka už se velmi blíží dospělému fotbalu. A hlavní rozdíl je tu v tom, že nikdy nevíte, kdo vám do týmu na poslední chvíli přijde z áčka. Obvykle hrál A-tým v jeden den a my v druhý, takže hned po skončení jejich zápasu jsme začali dávat dohromady, s kým můžeme počítat a jak bude vypadat sestava. Potom se třeba stalo, že se někdo z hráčů nevešel na lavičku. Museli jsme jim oznámit, že s námi nejedou. To je třeba oproti dorostu jiné.

Po skončení trenérského týmu pod vedením Davida Holoubka jste jako trenér juniorky momentálně nejvýš postaveným koučem v organizaci. Nepomýšlíte si na vedení A-týmu?
Na to mám asi ještě čas. (úsměv) Ještě je navíc přede mnou Míra Holeňák! (smích)

Budete tedy pokračovat u juniorky?
Zatím ještě není nic pevně rozhodnuté, ale věřím, že u juniorky jako realizační tým zůstáváme. Program přípravy už máme každopádně naplánovaný dopředu, kvůli soustředění, soupeřům v přípravných zápasech a podobně.

Jak bude vaše příprava vypadat?
Bude to podobné, jako naše poslední přípravy. Opět narazíme na některé týmy z druhé ligy, což je pro kluky vždy takové seznámení s dospělým fotbalem. Většina z nich by jednou chtěla alespoň druhou ligu hrát, tak ať vidí, jak na tom v porovnání s nimi jsou.

Víte už, do jaké míry se vám obmění tým?
Zatím je jisté akorát to, že nás opustí někteří starší kluci. Nejstarší ročník teď bude 1998, ti starší by si už měli v ideálním případě najít uplatnění v dospělém fotbale. K tomu by pro změnu měli přijít nějací hráči z dorostu, zkrátka to bude takový ten tradiční pohyb, jako každý rok.

Nyní vás čeká zasloužená dovolená. Předpokládám, že si na pár týdnů od fotbalu rád odpočinete?
Určitě. Zatím jsem v Liberci, protože děti chodí do školy, ale rád bych ještě před startem přípravy také někam vyrazil na dovolenou. No a brzy startuje mistrovství světa, takže se určitě budu dívat. Ale fotbal si teď chvíli budu užívat jenom jako divák. (úsměv)


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Gasservis Liberecký kraj
Mediální partneři
Náš region Český rozhlas Liberec