FC Slovan Liberec | Po čtyřech týdnech konečně liga U Nisy, poradí si Slovan se Sigmou?
Menu Další Zavřít Zavřít
28.09.2018

Po čtyřech týdnech konečně liga U Nisy, poradí si Slovan se Sigmou?

Šimon Knopp
Liberec – Už je to nějaká doba, co mohli hráči Slovanu naposledy hrát před domácími fanoušky. Ovšem v desátém kole FORTUNA:LIGY se konečně dočkáme, do Liberce přijede SK Sigma Olomouc. Po posledních dvou (nepříliš povedených) venkovních ligových zápasech budou chtít svěřenci trenéra Hornyáka zúročit domácí prostředí a přidat na svoje konto důležité 3 body. V cestě stojí olomoucký tým, podaří se nám zvítězit?

SK Sigma Olomouc

Sigma má na svém kontě po devíti odehraných kolech pouze dvě výhry a hned sedm porážek. Prozatím Hanákům patří předposlední místo s náskokem tří bodů na pražskou Duklu. Bilance hostů z Olomouce opravdu není v posledních zápasech nijak oslnivá, podařilo se jim z posledních 7 zápasů zvítězit pouze jednou se skóre 5:16. Ovšem v posledním zápase si dokázali poradit doma s Duklou 1:0.

Olomouc v české nejvyšší soutěži zažívá obtížné období. Někteří by možná předpokládali, že tým, jenž skončil v minulé sezóně na čtvrtém místě, bude mít více bodů a lepší postavení v tabulce. Avšak Sigma pravděpodobně doplácí na náročný start do sezóny spojený s účastí v předkolech Evropské ligy. Olomoučtí nejprve po dvou výhrách postoupili přes Kairat Almaty, ale následně je v losu čekala zkušená španělská Sevilla. I přes houževnaté výkony se po porážkách 0:1 a 0:3 museli s touto prestižní soutěží rozloučit.

Náladu si mohla Sigma částečně zlepšit v MOL Cupu, kde po jednoznačné výhře 7:0 nad Třincem, postoupila do osmifinále (stejně jako Slovan). Kádr Olomouce se od minulé sezóny příliš nezměnil. Nejcitelnějším odchodem byl přestup stopera Uroše Radakoviće do Sparty. Na druhou stranu přišlo zkušené trio v podobě Martina Nešpora, Pavla Dvořáka a Václava Pilaře. Obzvlášť poslední jméno známe z přechozí sezóny z Liberce, Pilař za Slovan nastoupil celkem k 6 zápasům. Jeho start do sobotního zápasu je prozatím nejistý, protože stále doléčuje zranění.

O titul nejlepšího střelce se v Sigmě dělí hned trojice hráčů se dvěma góly: Plšek, Houska a Nešpor. U asistencí je to jednoznačnější, protože jediný Jan Štěrba dokázal předložit spoluhráčům dvakrát gólovou přihrávku. Miloš Buchta, brankářská jednička, vychytal dvakrát čisté konto. Do všech zápasů zatím nastoupili Kalvach, Zahradníček, Houska a Vepřek.

Historická tabulka vzájemných ligových zápasů

FC SLOVAN LIBEREC SK SIGMA OLOMOUC
46 ZÁPASY 46
19 VÝHRY 13
14 REMÍZY 14
13 PROHRY 19
55 VSTŘELENÉ GÓLY 55
55 INKASOVANÉ GÓLY 55
97 ŽLUTÉ KARTY 67
2 ČERVENÉ KARTY 2
1 PROMĚNĚNÉ PENALTY4

FC SLOVAN LIBEREC

Slovan si v dosavadní sezóně zatím nevede nejlépe, má stejný počet výher jako Sigma (tudíž 2), navíc dokázal přidat 4 remízy. Po posledním nepovedeném utkání se Spartou, které skončilo vysokou porážkou 1:4, máme v tabulce stále 10 bodů. Shodou okolností nám patří i desáté místo s aktuální ztrátou tří bodů na šestý Jablonec. I proto by výhra nad Olomoucí mohla znamenat příjemný posun v tabulce.

Proti Spartě nastoupil Slovan v netradičním rozestavení na 3 obránce, ale bodový zisk tato okolnostmi vynucená změna nepřinesla. V pohárovém zápasu proti Zbrojovce se Slovan vrátil k častěji užívanému rozestavení na čtyři obránce a přineslo to ovoce v podobě výhry 1:0. Hned v první minutě rozhodl o výhře a postupu do osmifinále Ševčík.

Trenér Slovanu nebude mít k dispozici dlouhodobě zraněné Karla Knejzlíka a Kamso Maru. Navíc k těmto dvěma přibyde Roman Potočný a Damjan Vuklišević. První jmenovaný si odpyká jednozápasový trest za čtyři žluté v sezóně a slovinský obránce bude mít stopku ještě na dvě utkání za červenou kartu (jeden zápas se odečetl v rámci MOL Cupu). Dobrou zprávou je návrat nemocného Karafiáta, jenž odehrál poslední zápas proti Brnu. Reportáž ze zápasu naleznete zde.

Oba celky (Slovan a Sigma) spolu v soutěži odehrály 46 zápasů. Úspěšnější je Slovan, který má na svém kontě 19 výher, hráči z Olomouce uspěli pouze 13krát. V zápasech U Nisy Sigma bodovala naplno pouze dvakrát, sedmkrát se týmy loučily nerozhodně a čtrnáctkrát se radovalo naše mužstvo. Duel začíná v sobotu od devatenácti hodin. Přijďte k Nise podpořit naše fotbalisty a pomoci jim vylepšit bodový zisk!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Immergas Břízky - Euroseal
Mediální partneři
Liberecká drbna Beat radio