FC Slovan Liberec | Podzim 2018 v číslech
Menu Další Zavřít Zavřít
30.12.2018

Podzim 2018 v číslech

Tomáš Honzejk
Máme tu konec roku 2018 a s ním také souhrn podzimní části FORTUNA:LIGY. Před prvním ročníkem, kdy bude o mistrovi nejvyšší soutěže rozhodovat nadstavba, se Slovanu ujal slovenský lodivod Zsolt Hornyák. Pojďme se společně podrobněji podívat, jak si jeho svěřenci zatím v lize stojí.

Pohled na tabulku

Nejdůležitějším kritériem pro úspěch týmu jsou získané body, kterých má Slovan po 19 odehraných zápasech 25. To znamená sedmé místo a ztrátu pěti bodů na mistrovskou skupinu. Naopak, když se podíváme pod sebe, máme náskok čtyř bodů na skupinu o udržení. Všichni v týmu vědí, že Achillovou patou Slovanu jsou vstřelené góly, kterých máme na kontě 17 a společně se čtrnáctou Sigmou Olomouc jsme po poslední Dukle druhým nejhorším týmem v této statistice. Je tak trochu s podivem, že i přes tak špatnou produktivitu jsme na sedmém místě. Za to může hlavně pevná defenziva. Máme totiž stejně obdržených branek jako vstřelených, tedy 17. V této statistice jsme naopak pátým nejlepším týmem ligy. Se sedmi remízami jsme společně s Bohemians 1905 remízovými králi celé soutěže.
To, že nejlepším střelcem týmu je Roman Potočný (5) a nejlepším nahrávačem teď již exliberecký Petr Ševčík (5), asi všichni vědí. První jmenovaný, tedy hráč s číslem 13, byl vámi na podzim nejvíckrát zvolen hráčem utkání (6x).

Týmová NEJ roku 2018

Podívejme se ale také na podrobnější statistiky díky systému InStat, a to za celý kalendářní rok 2018. Hráčem, který se v tomto roce nejvyšší měrou podílel na akcích zakončených gólem je Petr Ševčík (43% akcí). Hned za ním následují Potočný (37%) a Breite (33%). Nejvyšší přesnost přihrávek (kromě brankářů) má na kontě Ondřej Karafiát (1325/1562 85%). Druhý je Ševčík (960/1161 83%) a třetí Taras Kačaraba (1007/1222 82%). Přesnosti střel na bránu vévodí Jakub Pešek (8/17 47%). Stříbrný je v této statistice Ondřej Karafiát (8/21 38%) a bronzový Rolando Aarons (7/19 37%). Nejúspěšnějšími driblery jsou kapitán Breite (61% úspěšnost), Tomáš Malinský (59%) a Oscar (57%). Když se podíváme na obranné statistiky, zjistíme, že nejvíce akcí soupeřů zachytil a přerušil Petr Ševčík (48%). Hned za ním se nacházejí Roman Potočný (44%) a Oscar (42%). Ve vzduchu je nejlepší z týmu Taras Kačaraba (62% vyhraných vzdušných soubojů). Dále pak Jan Mikula (54%) a Ondřej Karafiát (53%).

Nejlepší zápasy podzimu

Jako nejlepší zápas podzimu jsme za redakci zvolili utkání 10. kola proti Sigmě Olomouc, které jsme vyhráli na stadionu U Nisy 3:0. V tomto utkání jsme soupeře nepustili do jediné střely na bránu. Naopak sami jsme si vytvářeli šance po celý zápas a o vítězi tak nebylo pochyb. V utkání jsme předvedli skvělý týmový výkon, kterému nešlo skoro nic vytknout.
Druhým nejpovedenějším utkáním byl podle nás zápas 16. kola proti Plzni, který jsme smolně ztratili v závěru a remizovali tak 1:1. Toto utkání má jistě mnoho fanoušků ještě v živé paměti. Úřadujícího mistra ze západu Čech jsme mačkali tak dlouho, až byl stoper Hejda vyloučen. Poté se prosadil Jakub Pešek a vypadalo to na cenné vítězství. V závěru ale utekl Milan Petržela a z ojedinělé akce Plzně vyrovnal na konečných 1:1. I sám Pavel Vrba po zápase uznal, že Plzeň může být za bod velice ráda. Slovan ukázal, že pokud hráči bojují naplno, dokáží potrápit i účastníka Ligy mistrů.
Bronzovou příčku v pomyslném žebříčku zápasů obsadilo domácí utkání 14. kola proti Mladé Boleslavi. Tak trochu symbolicky zařazujeme do výběru utkání z 5. listopadu, které Slovan vyhrál 1:0. V tomto utkání jsme v prvním poločase neproměnili penaltu a zahodili mnoho šancí. Festival spálených tutovek pokračoval i po změně stran a už už to vypadalo, že se v utkání branky nedočkáme. Nakonec Slovan spasil střídající Oršula, který v 87. minutě střelou z úhlu rozhodl o vítězství a ukázal tak, že se musí bojovat vždy až do posledních okamžiků. Vývoj tohoto utkání vystihuje prakticky celý podzim, kdy se na každý gól hráči velice nadřou.

Závěrem

Děkujeme za podporu v uplynulém roce 2018. Věříme, že Vás fanoušky hra týmu alespoň ve většině případů bavila. Na zimních soustředěních tým určitě pořádně zamaká a na jaře se bude rvát o účast v evropských pohárech! Za celou redakci našeho webu Vám přejeme mnoho úspěchů v novém roce 2019 a těšíme se na Vaši podporu z tribun.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FotbalPark Liberec KB Design
Mediální partneři
Náš region Rengl