FC Slovan Liberec | Rozhovor s Antonínem Lukáčem, dlouholetým vedoucím ženského týmu Slovanu
Menu Další Zavřít Zavřít
11.08.2020

Rozhovor s Antonínem Lukáčem, dlouholetým vedoucím ženského týmu Slovanu

Tomáš Honzejk
Liberec - Fotbal už delší dobu není jen mužskou záležitostí. Stále více žen propadá tomuto celosvětovému fenoménu a hraje tento nádherný sport. S vedoucím ženského A-týmu, Antonínem Lukáčem, jsme si povídali o historii ženského fotbalu v Liberci, jak si holky vedou nyní a kam by chtěl, aby se mužstvo ubíralo v následujících letech.

Jaká je historie ženského fotbalu v Liberci?

Ženský fotbal vznikl v Liberci již před 60 lety, což ví málokdo. Byly zde dva týmy. Slovan Liberec a tuším, že Kolora na Rapidu. Do soutěží se tyto týmy přihlásily v 90. letech. To už byly hráčky Mníšku, kde jako trenér a vedoucí osobnost působil pan Housa. V roce 1995 přešly pod Krásnou Studánku a po většinu času hrály druhou ligu. Od sezóny 2002/2003 jsem začal u týmu působit také já. V roce 2003 se postoupilo do první ligy, která se hrála do roku 2007. V ročníku 2003/2004 vznikla větší spolupráce se Slovanem, kdy nám klub financoval dresy, dopravu a podobné záležitosti, jelikož v Krásné Studánce na to nebyly finance. Tato spolupráce vyústila v to, že jsme v roce 2007 kompletně přešli pod Slovan Liberec. V témže roce došlo k reorganizaci soutěže a my spadli z osmého místa do druhé ligy. Dalších pět let jsme se snažili postoupit zpět. Dvakrát jsme sice druhou ligu vyhráli, ale nebyl dostatek financí na postup do nejvyšší soutěže. Po dlouhých šesti letech jsme se dočkali a do první ligy, kde působíme dodnes, jsme postoupili. Momentálně se pohybujeme převážně ve středu tabulky. Minulý ročník jsme byli dokonce třetí, což je zatím největší úspěch ženského týmu. Trenérem A-týmu je bývalý stoper Slovanu Josef Lexa.

Kterým směrem byste se chtěli s A-týmem do budoucna ubírat?

Samozřejmě by se nám líbilo dostávat se pravidelně do první čtyřky. Systém ligy je takový, že v ní je osm týmů, kdy hraje každý s každým dvě utkání. Po základní části se tabulka rozdělí na dvě skupiny po čtyřech. První skupina hraje o titul, druhá pak o udržení v soutěži. V České republice jsou pouze dva profesionální ženské týmy, a to Sparta a Slavia. Teď se k tomu postupně přidává ještě Slovácko. Tato mužstva jsou největšími favority na nejlepší konečné umístění. My se pak pereme s Duklou a Plzní o to čtvrté místo. Jak se říká, všude jde o peníze. Také ale o hráčky, které u nás chtějí hrát. Většinu hráček totiž máme z Prahy. Jako malé jdou do žákovských týmu Sparty a Slavie. Když pak vycházejí z juniorek a v těchto týmech pro ně není místo, hledají uplatnění v jiných klubech.

Právě nově vzniklá akademie ženského fotbalu by tuto situaci mohla změnit a vychovávat zde v Liberci naše hráčky. Vnímáte to stejně?

Určitě ano. Od toho ta akademie vznikla. Žákovská akademie jako taková vznikla již před čtyřmi lety. Jak jsem ale už říkal, vše je o penězích. Nebyly peníze na trenéry ani na hřiště. Tato situace se momentálně zlepšuje. Přichází podpora jak z FAČR, tak od UEFA. Kluby jsou motivované mít ženský tým a dívčí mládežnické kategorie. My jsme vždy chtěli, aby naše holky do kategorie mladších žáků trénovaly s kluky. To se nedařilo, protože kluků bylo hodně. Díky dívčí akademii tak vznikají lepší podmínky pro výchovu mladých hráček.

Vnímáte od klubu dostatečnou pomoc? Ať už se jedná o pomoc finanční či marketingovou.

Podpora je dle mého názoru maximální, jaká může být. Nejde se bavit o podmínkách, které jsou například ve Slavii nebo Spartě. To je obdobné jako u mužských týmů, kde jsou tyto podmínky někde úplně jinde. My se chceme co nejvíce přiblížit těm týmům, se kterými bojujeme, což jsou Dukla a Plzeň. Ty jsou na tom ještě o malinko lépe. Samozřejmě úplně do toho nevidíme a musíme vycházet z toho, co máme. Snažíme se o to, aby holky byly spokojené a bavilo je hrát fotbal. Ostudu dle mého názoru určitě neděláme. Kolikrát nám vedení říkalo, že když hrál Slovan poháry, mohlo se ženským týmem pochlubit.

Kolik týmů postupuje z dámské ligy do evropských pohárů a jaké se vlastně hrají?

Do Ligy Mistrů postupují první dvě mužstva. To je momentálně jediný evropský pohár, který se hraje. Mluví se ale o rozšíření, kdy by měla vzniknout dámská Evropská liga, kam by mohl postoupit i třetí tým naší ligy. Možná se této soutěže dočkáme do dvou až tří let.

Myslíte si, že by se měl ženský fotbal obecně propagovat více?

Určitě ano. Jedná se ale o to, že propagace je spojená se sponzory. Tato stránka věci je už horší. Málokterá firma propůjčí své logo na dresy ženské týmu a finančně podpoří klub. Jde spíše o osobní vztahy lidí, kteří se věnují ženskému fotbalu či marketingu v klubu. Ti pak mohou přilákat nějakého sponzora pro ženský tým. Když už se pak v médiích mluví o ženském fotbale, většinou se jedná o anti reklamu. Jako příklad mě napadá nedávný titulek v novinách, kdy reprezentace podlehla chlapeckému teplickému výběru U15 výsledkem 2:3. Každý, kdo alespoň trochu rozumí ženskému fotbalu, ví, že ty nejlepší holky stačí klukům maximálně do kategorie starších žáků. Pak to už ale nejde. Kluci vyrostou, mají jiné složení svalů, rychleji běhají a tak dále. Když náš dívčí A-tým hraje s mladšími dorostenci, kteří hrají ligu, tak nemáme vůbec nárok. Zmiňovaná kategorie U15 je tak na úrovni ženské reprezentace. Výsledek byl těsný, neskončilo to například 0:8. Nadpis byl ale jasný, reprezentace prohrála s žáky. Pak se vám pod článkem oběvují reakce typu: "Běžte radši k plotně." a podobné názory.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Crytur Vinotéka U Kryšota
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Hitrádio Contact