FC Slovan Liberec | Rozhovor se sportovním ředitelem Zdeňkem Koukalem
Menu Další Zavřít Zavřít
20.12.2019

Rozhovor se sportovním ředitelem Zdeňkem Koukalem

Redakce
Po konci podzimní části sezóny jsme požádali o rozhovor sportovního ředitele Slovanu Zdeňka Koukala. Dočtete se v něm mimo jiné hned několik zajímavých novinek ohledně hráčského kádru pro jarní ligové i pohárové boje.

Vraťme se nejdříve k uplynulému podzimu. Je za námi 20 ligových kol. Když se za nimi ohlédneme, jaké by bylo jejich hodnocení?
Všichni vědí, že zatímco kádr se nám až na střelce Kozáka a hostujícího Sýkoru podařilo udržet, došlo k jinému zásadnímu kroku, a to ke změně trenéra. Každý trenér pracuje trochu jinak, má jiný herní styl. Čekali jsme, jak rychle si na tu změnu hráči zvyknou. Na začátku jsme měli velmi těžký los. Hráči si zvykali postupně, i když jsme začali výhrou na Baníku, dalších bodů jsme v úvodních kolech moc nezískali, ale pak už se hráči v novém herním systému aklimatizovali a projevilo se to i na výsledcích. Pozitivum je, že se nám hlavně na domácím hřišti dařilo střílet výrazně víc branek než dříve, Sparta zde dostala tři góly, Příbram také, Zlín pět, naposledy Karviná tři. Negativem je, že nás postihují výpadky ve hře, což má za následek i vyšší počet obdržených gólů. Do jara musíme maximálně zapracovat na defenzivní činnosti. Abych s podzimem mohl být spokojenější, museli bychom získat více bodů, takhle spokojený být nemůžu. Pozitivně lze hodnotit herní projev v některých zápasech nebo jejich částech.

Kromě A-týmu mají podzim za sebou i další naše týmy. Jak jste spokojení s nejstarším dorostem U19 a nově obnoveným B-týmem?
Začnu dorostem, který už v loňské sezóně do posledního utkání bojoval o první místo a šanci na postup do nejvyšší soutěže. Letos se naší devatenáctce na podzim dařilo ještě víc, je první v tabulce. Chceme spolu s trenéry a hráči dělat vše pro to, abychom se v létě úspěšně poprali v kvalifikaci o postup. Myslím si, že letos máme hodně dobrý tým, který to může dokázat. Pro „béčko“ byl přechod do ČFL změna v tom, že proti našim mladíkům často nastupují zkušení starší hráči, hraje se na hřištích s různou kvalitou. Pro naše hráče to je velká změna. Chtěli jsme mít více bodů, ale hlavní je zapracování hráčů přicházejících z dorostu do dospělého fotbalu.

Našli se mezi hráči vycházejícími z naší akademie talenti, kteří si řekli o místo v ligovém A-týmu?
Už za minulého trenéra jsme se hodně soustředili na vývoj hráčů od dorostu přes juniorku, respektive B mužstvo, až do „áčka“. Talentované hráče sledujeme, snažíme se s nimi individuálně pracovat. V kádru A-týmu už figurují Michal Beran a Dominik Gembický, kteří už dostali šanci v pohárových i ligových zápasech. Teď tu šanci dostanou i devatenáctiletý záložník Kristian Michal a osmnáctiletý obránce Radim Černický. Oba si vybojovali profesionální smlouvu, kterou jsme s nimi v tomto týdnu podepsali, a měli by v lednu nastoupit do přípravy s ligovým týmem.

Na podzim jsme měli v kádru hned několik hráčů ze Slavie, jak to vypadá s jejich dalším působením u nás?
Díky přestupům několika našich fotbalistů do Slavie jsme mohli náš kádr doplnit vytipovanými hráči, kteří k nám naopak přišli ze Slavie hostovat. V létě k nám přišli Jan Kuchta a Alexandru Baluta. První jmenovaný by k nám měl v zimě definitivně přestoupit. Chceme s ním dál pracovat. Na podzim měl trochu smůlu, že se zranil při utkání proti Spartě a do konce podzimu už se nedostal do formy. Do budoucna to ale pro nás může být platný hráč. Jsem rád, že u nás na jaře zůstane na hostování i Baluta, který nám pomáhá svou kreativitou. Petar Musa je u nás už déle a postupně se vyprofiloval v dobrého střelce, jak jsme od něj očekávali, protože s tou vizitkou přicházel. I on u nás zůstane na jaře hostovat. Oscarovo hostování naopak končí, rozloučili jsme se s ním a v lednu nastoupí do přípravy se Slavií.

Jak to vypadá s dalšími možnými příchody? Dotahuje se už nějaký přestup?
Máme zájem o mladé hráče, kteří u nás mohou dál fotbalově růst. Momentálně jednáme se Slavií o přestupu dvacetiletého bosenského útočníka Imada Rondiče. Díky jeho příchodu a přestupu Jana Kuchty bychom měli mít dostatečný výběr hráčů do ofenzivy.

Fanoušci už jako tradičně spekulují o možných odchodech. Máme se bát?
Nechceme dopustit masový odchod hráčů, ale někdo odejít může. Registrujeme zájem o některé naše hráče, kteří měli na podzim dobrou formu. Není žádným tajemstvím, že jde o Romana Potočného, ale třeba i o kapitána Radima Breiteho. Vše by se mělo řešit po Novém roce. V zimě náš kádr patrně opustí Bojan Dordić, který projevil zájem o změnu dresu. Další naši hráči mohou odejít na hostování, ale to bude záviset i na příchodech. Některé hráče si chceme do budoucna ponechat, ale kvůli hernímu vytížení je teď možná pustíme na hostování.

Teď je před námi zimní příprava. Už se finalizoval program a soupeři?
Příprava začne fyzickými testy 5. ledna. Původně jsme měli v plánu pouze jedno herní soustředění v Turecku, ale nakonec se podařilo zajistit i kondiční soustředění na Kypru, o které projevili zájem trenéři, protože v teple se lépe vstřebávají tréninkové dávky a lépe se i regeneruje. Do kyperského letoviska Ayia Napa, kde už to dobře známe, odletíme 8. ledna a týden se tam budeme věnovat hrubé fyzické přípravě. V Turecku pak budeme od 29. ledna, a to opět ve městě Side, kde jsme byli už loni. Čekají nás tam tři zahraniční soupeři. Prvním by měl být 1. února ruský tým Dynamo Moskva, s nímž jsme hráli i v létě. Pak bude 4. února následovat ukrajinský soupeř SFK Desna Černihiv. Poslední zápas odehrajeme proti severomakedonskému celku FK Škendija Tetovo, který před pár lety vyřadil Mladou Boleslav v kvalifikaci Evropské ligy. Do Liberce se vrátíme 8. února a budeme mít poslední týden přípravy před prvním jarním zápasem na Spartě.

S jakými očekáváními půjdeme do jarní části?
Jsme stále ve hře o evropské poháry, a to jak v MOL Cupu, kde nás čeká čtvrtfinále na Slovácku, tak v lize, která má díky novému hernímu systému svoje specifika. Stejně jako loni nechceme spekulovat a budeme se snažit vše vyhrát. Loni se nám to sice nakonec nevyplatilo, skončili jsme na šestém místě a do Evropy jsme se nedostali, nicméně Slovan bude vždy nastavený tak, že bude chtít vítězit. A na konci se body sečtou a uvidíme, na co to bude stačit. Ten systém podle mě není úplně spravedlivý, když tým z desátého místa může mít větší šanci na poháry než tým, který skončí pátý nebo šestý, ale je to tak zatím určené a my se s tím musíme poprat. Máme před sebou hodně práce, máme co zlepšovat. To platí o jednotlivých hráčích, i o celém týmu. Ale chceme vyhrávat, jak v lize, tak v poháru – k tomu vedeme hráče.

Podle posledních zpráv se má pracovat na rozšíření počtu zápasů pod dohledem videorozhodčího, snad už od příští sezóny. Jaký na to máte názor?
Patřím k těm, kdo si myslí, že pokud má být využíván VAR, tak by měl být na každém zápase. Díky tomu by mohlo ubýt kontroverzních situací. Chápu, že je to i o finančních možnostech, ale podle mě bude jen dobře, když budou videorozhodčí na všech zápasech.

A nějaký vzkaz na závěr?
Všem našim fanouškům a lidem podporujícím náš Slovan bych chtěl popřát hezké svátky a příjemné zážitky s fotbalem v příštím roce.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pytloun FotbalPark Liberec
Mediální partneři
Liberecká drbna Český rozhlas Liberec