FC Slovan Liberec | Slovan přivítá v předposledním kole základní části na domácím hřišti Slovácko
Menu Další Zavřít Zavřít
20.04.2019

Slovan přivítá v předposledním kole základní části na domácím hřišti Slovácko

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Do konce FORTUNA:LIGY zbývají dvě kola, ale díky nově zvolenému systému v podobě nadstavbové části je stále o co hrát. Liberec drží poslední, tedy 6. místo, zaručující účast ve skupině o titul. Naopak jeho soupeř 1. FC Slovácko se nachází na 12. místě, což by momentálně znamenalo účast ve skupině o záchranu. Na prostřední skupinu o Evropu ale ztrácí pouhé dva body, takže má stále o co hrát. Utkání startuje v 17 hodin na stadionu U Nisy.

FC SLOVAN LIBEREC

Svěřence trenéra Zsolta Hornyáka čeká v neděli v podvečer z pohledu statistik možná nejoblíbenější soupeř z ligy. Tým z Uherského Hradiště porazil domácí Slovan naposledy před více jak pěti lety. Konkrétně 19. října 2013 poměrem 4:2. Celkově má Liberec se Slováckem velice příznivou bilanci 19-11-3 a doma ještě nikdy s tímto soupeřem neprohrál. V posledním vzájemném ligovém utkání zvítězil Slovan na hřišti soupeře nejtěsnějším možným rozdílem 1:0, když o výhře rozhodl už ve 30. minutě Nešický. Zajímavostí je, že stejně jako na podzim i v neděli odřídí utkání stejný hlavní rozhodčí - pan Pavel Rejžek, který od zmiňovaného duelu v Uherském Hradišti nebyl v lize dosud k jinému utkání delegován.

Slovanu se v posledním ligovém utkání podařilo zvítězit na hřišti Mladé Boleslavi 2:1. V prvním poločase branky nepadly, ve druhém se prosadil nejlepší střelec týmu Potočný a na konci utkání pojistil výhru Malinský. Tento gól se nakonec ukázal jako vítězný, jelikož v samém závěru Boleslav proměnila nařízený pokutový kop a korigovala výsledek. Liberec touto výhrou vystřídal právě Mladou Boleslav na šestém místě tabulky, které zaručuje účast ve skupině o titul. Trenér Slovanu Liberec se netají tím, že to byl předsezónní cíl a hráči udělají vše pro to, aby si tuto pozici udrželi i po posledním, tedy třicátém kole základní části.

Jak už bylo zmíněno, nejlepším střelcem týmu je se šesti přesnými zásahy Roman Potočný. Na každou branku potřeboval dosud 10 střel, jelikož vyslal směrem k soupeřově bráně v této sezóně 60 pokusů, což je také nejvíce z týmu. S asistencemi na tom nejsou hráči Slovanu nijak slavně. Po dvou mají Breite, Karafiát a opět Potočný. Více gólových přihrávek žádný liberecký hráč nevyprodukoval. Do tohoto zápasu se Liberci povedlo nasbírat 39 bodů ve 28 zápasech při skóre 29:24. Liberec má velice vyrovnanou bilanci vítězství, remíz a proher, a to 10 - 9 - 9.

Historická tabulka vzájemných ligových zápasů

1. FC SLOVÁCKO FC SLOVAN LIBEREC
33 ZÁPASY 33
3 VÝHRY 19
11 REMÍZY 11
19 PROHRY 3
33 VSTŘELENÉ GÓLY 54
54 INKASOVANÉ GÓLY 33
94 ŽLUTÉ KARTY 74
7 ČERVENÉ KARTY 5
4 PROMĚNĚNÉ PENALTY3

1. FC SLOVÁCKO

Slovan Liberec je nejméně oblíbeným soupeřem, protože ho Slovácko dokázalo v 32 zápasech porazit jen v roce 2003, ale to hned dvakrát a pak až po dlouhých deseti letech 19. října 2013 vysoko 4:2. Premiérová výhra se odehrála 16. února 2003 na Širůchu (3:1) a druhá výhra v poměru 2:1 byla dosažena 25. října 2003 již na novém stadionu v Uherském Hradišti. Bylo to teprve druhé ligové utkání na tomto slováckém stánku, od jeho otevření v říjnu 2003. Období od poslední výhry v říjnu 2003 nad Libercem bylo třetím nejdelším obdobím ze vzájemných zápasů s tradičními ligovými soupeři. Tato neúspěšná série trvala 15 ligových utkání a skončila v říjnu 2013. V tomto období, bylo sehráno i semifinále poháru s výsledkem 2:2. Ovšem v tomto případě bylo Slovácko na půdě Liberce nakonec šťastnější, když vyhrálo na penalty a postoupilo do finále. Horší bilanci má Slovácko jen se Spatou (16 proher) a stale se natahující sérii s Viktorií Plzeň (21 nevyhraných duelů, 0-7-14). Liberecký stadion U Nisy je spolu s pražskou Letnou jediným stadionem, kde se Slovácku nikdy nepodařilo zvítězit. V této statistice jsou započítány zápasy s týmy, se kterými sehrálo Slovácko aspoň tři venkovní duely. (zdroj: www.fcslovacko.cz)

Tým z Uherského Hradiště je na tom v letošní sezóně o něco hůře než jeho dnešní soupeř. V dosavadních 28 ligových utkáních nasbíralo Slovácko 33 bodů, to stačí zatím na 12. místo tabulky. Na skupinu o Evropu ale ztrácejí pouhé dva body, takže stále je o co hrát. Skóre mají svěřenci trenéra Svědíka negativní v poměru 29:41, když si připsali 10 výher, pouhé 3 remízy (nejméně v lize společně se Slavií a Zlínem), ale hned 15 porážek.

Nejlepšími střelci týmu jsou záložník Vlastimil Daníček a útočník Tomáš Zajíc. Oba dva dokázali v této sezóně rozvlnit síť soupeře hned pětkrát. Daníček je současně nejproduktivnějším střelcem týmu. Na branku soupeře vyslal 34 pokusů. Nejlepším nahrávačem je se čtyřmi asistencemi Lukáš Sadílek. V posledním ligovém utkání, které Slovácko sehrálo na domácím stadionu, zvítězil tým z Uherského Hradiště nad Příbramí 2:0, a tím se od ní odpoutal na rozdíl čtyř bodů. V tomto utkání se prosadili Zajíc a Hofmann. Naváží svěřenci trenéra Svědíka na tuto výhru a odvezou si z pod Ještědu body? To se dozvíme v neděli večer.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pavlů innovation FCC
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Rádio Impuls