FC Slovan Liberec | Slovan v číslech, aneb jak si vedl tým v základní části FORTUNA:LIGY z pohledu statistik?
Menu Další Zavřít Zavřít
01.05.2019

Slovan v číslech, aneb jak si vedl tým v základní části FORTUNA:LIGY z pohledu statistik?

Šimon Knopp
Liberec – Máme za sebou 30 odehraných kol a čeká nás ligová nadstavba v podobě skupiny o titul. Pojďme se podrobněji podívat, jak si Liberec vedl v jednotlivých zápasech. Kde byly jeho slabiny a kde naopak ostatní týmy zastínil? V článku níže Vám nabízí přehled základních i zajímavých statistik…

Vstřelené branky

Přejděme hned k prvnímu "kamenu úrazu", který Slovan v této sezóně trápil – není tím nic jiného než počet vstřelených branek. Číslovka Liberce se ustálila na 33 brankách, což stačí pouze na desáté místo v lize, v porovnání s posledním rokem jsme se o 4 góly pohoršili. Celkem 67 % našich branek padlo až ve druhém poločase a nejčastěji jsme se trefovali až v závěru utkání: 12 z 33 gólů připadá na rozmezí od 75. až do 90. minuty. Pouze čtyřikrát jsme dokázali rozvlnit síť zpoza vápna a v součtu jsme kopali pět penalt (průměr ligy), z nichž 3 našly svůj cíl. A patříme mezi pětici týmů, v kterých dokázal některý z hráčů proměnit hattrick (Libor Kozák a jeho 3 penalty proti Slovácku).

Nejčastěji proměňujeme šance z postupného útoku (11x), ale často jsme volili i možnost rychlého protiútoku (10x), zbytek jsme vsítili za pomocí standardních situacích (12). Naše góly padaly nejčastěji z kombinace skrz střed hřiště (11x), sedm z pravého křídla, ale naopak jsme málo využívali levou stranu, dokonce nejméně v lize (pouze 3 góly). U našeho mužstva je patrné, že mu více sedí domácí zápasy, a to poměrně výrazně. Doma, na stadionu U Nisy, napadalo celkově 20 branek, zbytek (13) ve venkovních duelech. Naše nejdelší série zápasů po sobě s gólem se ustálila na čtyřech, což je druhé nejnižší ligové číslo.

Ofenziva

Možná poněkud překvapivě Slovan střílí poměrně často (377x). Z celkových střel šlo 134 pokusů na bránu a patří nám sedmé místo, přičemž na pátou Viktorku jsme ztratili pouze 4 pokusy. V čem náš tým poměrně vynikl, byl počet útoků, společně se Slavii, Spartou a Jabloncem jsme jako jediní překonali hranici 3000, u nás je číslo konkrétně 3108 (3. nejlepší výsledek). Zajímavé je, že nejméně útoků bylo ze středu pole, přesto jsme z nich nejčastěji skórovali. Gólových momentů pro nás připadá přibližně 4,6 na utkání, průměr v lize se pohybuje okolo pěti. Pro úplnost ofenzivních údajů, Slovan měl průměrně 2,5 ofsajdu na zápas (třetí nejvyšší číslo v rámci ligy) a 4,9 rohu na zápas (desátý nejnižší výsledek).

Přihrávky

Slovan patří k týmům preferujícím kombinační fotbal, a to se samozřejmě odráží i na množství přihrávek, oproti minulému ročníku se nám nepodařilo překročit hranici 14 tisíc, tentokrát výsledný počet pasů byl o něco nižší (13 920), přesto se jedná o páté nejvyšší číslo v lize hned za Jabloncem. Úspěšnost je vzhledem k lize průměrná: 78,1 %. Zajímavé je, že máme vůbec „nejkratší“ pasy v porovnání s ostatními, průměrná vzdálenost byla 19,2 metru. Nezbývá nic jiného než ještě doplnit držení míče, tento ročník to bylo 52,4 %, což je pohoršení oproti minulé sezóně, kdy jsme v této statistice dominovali.

Inkasované góly

Liberec v tomto roce znovu zakládá většinu zápasů na pevné defenzivě. Celkově inkasoval jenom 28 gólů (o jeden více než v této statistice třetí Sparta s Plzní). Častěji jsme kapitulovali ve druhém poločasu (64 % všech branek) a drtivá většina šla zevnitř pokutového území (25 z 28). Pravdou je, že polovina všech našich inkasovaných gólů byla následkem neubráněné standardní situace protivníka. Byly proti nám proměněny tři penalty a jeden gól byl započten jako vlastní.

Fauly, tresty a souboje

Agresivní a nátlaková hra se projevuje i na počtu faulů, Slovan jich posbíral celkem 501 (o 18 méně než Mladá Boleslav vedoucí tuto statistiku). Mužstvo obdrželo 72 žlutých karet a 3 červené (v tomto ohledu se řadíme zhruba doprostřed pomyslných tabulek). Naše nejdelší série minut bez karty je vůbec nejnižší v lize, to znamená, že jsme byli schopni neobdržet kartu maximálně 89 minut. Z Libereckých dostalo celkově pouze 20 hráčů jakoukoli kartu, z čehož plyne, že často byla trestána stejná jména.

Důležitým kritériem rozhodujícím o výhře v zápasech jsou svedené souboje. Průměrně za zápas svěřenci trenéra Hornyáka svedli 194 soubojů, z nichž vyhráli přibližně 50 %. Lépe si obvykle vedli v obranných než v útočných soubojích (56% úspěšnost a 42% procentní úspěšnost). Ztráceli jsme nejvíce míčů na vlastní v polovině ze všech mužstev ve FORTUNA:LIZE (82 na zápas), na druhou stranu jsme jich také nejvíce získávali na soupeřově polovině (77 na zápas). Hodnocen je i index intenzity soubojů (počet soubojů a zachycení míče bránícím týmem za minutu při držení míče soupeřem), patří nám druhé místo za Spartou.

Naši hráči zrovna nevynikají výškou, což se odráží na úspěšnosti vzdušných soubojů (48 %), hůře na tom jsou pouze Olomouc, Bohemka, Slovácko a Příbram. Podobně si vedeme i v soubojích na zemi, kde je naše procentuální statistika nepatrně lepší: 49 %. Na druhou stranu jsme se nejčastěji snažili o obcházení protihráčů, ovšem ani zde se nám příliš nedařilo. Protože jenom 50 % všech těchto situacích bylo úspěšných (nejhorší v lize společně s Teplicemi).

Bodový zisk

Poslední kategorií je počet získaných bodů v jednotlivých zápasech. Skončili jsme na 6. místě celkově se 42 body. Naše bilance byla následující: 11 výher, 9 remíz a 10 porážek. Stejný bodový zisk měla i Mladá Boleslav, ale o lepším pořadí rozhodly vzájemné zápasy. V domácím prostředí, jak už tomu bývá zvykem, jsme dokázali připsat o 3 výhry více než venku, navíc jsme na stadionu U Nisy byli poraženi pouze třikrát.


Z oficiálních stránek FORTUNA:LIGY zde.

Ovšem v tomto roce ještě zdaleka není po všem! Liga pokračuje nadstavbou, ve které bude potřebovat Slovan podporu všech fanoušků, aby měl dostatek sil zabojovat o pohárovou Evropu. Nejlepší příležitost podpořit Slovan Liberec budete mít v domácích zápasech se Slavii i Plzní. První jmenovaný soupeř přijede k Nise již tuto sobotu. Nenechte si tento fotbalový svátek ujít!

Informace o zápasech hrajících se na stadionu U Nisy


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avled DPMLJ
Mediální partneři
Beat radio Rengl