FC Slovan Liberec | Statistické ohlédnutí: Individuální výkony libereckých fotbalistů
Menu Další Zavřít Zavřít
06.06.2021

Statistické ohlédnutí: Individuální výkony libereckých fotbalistů

Šimon Knopp
Liberec – Slovan v ligové sezóně 2020/2021 skončil na šestém místě a pozice zajišťující evropské poháry utekla hráčům jen o kousek. Přesto jsme se mohli těšit v tomto ročníku ze skvělých individuálních výkonů. Hned čtveřici fotbalistů, jež oblékala liberecký dres, přišla pozvánka do seniorských reprezentací svých zemí. V tomto článku se trochu podrobněji podíváme, v čem jednotliví hráči vynikali.

Útočníci: Nejlepší střelec Slovanu? Michael Rabušic

Rabušic, jednatřicetiletý útočník, využil v této sezóně svých zkušeností a s 11 brankami se stal nejlepším střelcem Slovanu. Devětkrát se trefil v lize, což mu vyneslo 13. dělenou příčku, a dvě branky přidal v Evropské lize (proti Riteriai a FCSB). Patří taktéž mezi sedm fotbalistů, kterým se povedlo v této sezóně vstřelit hattrick. V tomto fotbalovém roce si špatně nevedl ani druhý útočník Imad Rondić. Bosenský střelec zaznamenal 7 branek a přidal i 5 asistencí, za což ho ostatně i v průběhu sezóny chválil trenér Hoftych. Neměli bychom zapomenout ani na Jusúfa, který Slovanu v průběhu podzimu pomohl 4 brankami a 1 asistencí.

Další prvenství si Rabušic připsal v počtu střel, z celkových 61 pokusů přímo ohrozil brankáře v 31 případech. Což není vůbec špatné číslo, ať už mluvíme o přesnosti (51 %) či o počtu pokusů během jednoho zápasu (2,7). Ovšem nejvíce útočných soubojů (565) podstoupil jeho parťák – Rondić, s 49% úspěšností. Rabušic byl lapen v ofsajdovém postavení celkem 18krát, vůbec nejhorší statistiku má v tomto ohledu Mosquera. Kolumbijskému záložníkovi bylo odmáváno ofsajdové postavení 30krát, a to se pomalu dostáváme k našim křídelníkům.


Rychlá křídla: Nejproduktivnější hráč Slovanu? Jakub Pešek

Není žádným tajemstvím, že naše hra velmi často závisela na rychlých a šikovných křídelních hráčích. Tato sezóna se velmi povedla Jakubu Peškovi, který je ostatně jedním z nominovaných hráčů do reprezentace a vysloužil si i přestup do Sparty (více zde). S celkem 7 brankami a 10 asistencemi se stal libereckým nejproduktivnějším hráčem a taktéž nejlepším nahrávačem. V těsném závěsu je Jhon Mosquera, jenž se střelecky prosadil 7krát a navíc i 8krát asistoval. V porovnání s ligovými hráči je Pešek na šestém děleném místě v počtu asistencí. Na pozici krajních záložníků jsme v průběhu sezóny mohli vidět i Jakuba Nečase, Jana Šulce či Jana Matouška. První dva jmenovaní si žádné body nepřipsali, avšak Matoušek se dokázal dvakrát trefit do sítě soupeře.

Naši křídelníci se nebáli chodit i jeden na jednoho, všichni tři (Pešek, Matoušek i Mosquera) se o to v zápase průměrně pokusili alespoň jednou. Z této trojice byl nejúspěšnější Pešek, který v 57 % případů uspěl, zatímco Matoušek byl pod hranicí 40 %. Posledním aspektem, na který se podíváme, jsou klíčové přihrávky. V nich byl nejaktivnější znovu Jakub Pešek, kterému v ligové tabulce patří 9. místo, celkem jich bylo 44 a z nich 25 přesných.


Záložní řada: Nadstandardní Michal Sadílek a Kamso Mara

V záložní řadě nastupovalo hned několik hráčů, v posledních zápasech vyčnívalo jméno Sadílka, který byl u nás na hostování z PSV Eindhoven. Mladý reprezentant posbíral 6 branek a tři asistence. Neměli bychom ale opomenout ani Kamsa Maru, ten vstřelil pouze o branku méně. V záloze jsme dále vídali i Faška či Purzitidise, první jmenovaný si připsal jednu branku. V dresu Liberce se vystřídala i trojice hostujících hráčů ze Slavie, Karafiát, Hromada a Beran.

Nejvíce pasů ze záložní řady (1085) rozdal Mara a udržel si skvělou úspěšnost přesnosti (75 %). V tomto ohledu mu zdatně sekunduje i Sadílek, který má shodné procento úspěšnosti. Tato dvojice se předhání i v dalších statistikách. Zatímco Mara častěji odebral soupeři míč či vyhrál více obranných soubojů, Sadílek byl úspěšnější v napadání soupeře. V zachycení balónů a přebírání volného míče tuto dvojici předčil Karafiát, tento fakt ale může být způsoben i tím, že nastupoval někdy na pozici stopera.


Obrana: Jistý Jan Mikula i skvělý Martin Koscelník

Druhou část sezóny jsme nejčastěji na stoperské dvojici vídali Chaluše a Jugase. V přesto mnoho tabulkách stále figuruje jméno Kačaraby, který zde působil v podzimní části ligy. Dále v obraně nastupovali i univerzálové Purzitidis, Karafiát a Tijani. Z těchto jmen nejvíce obranných soubojů svedl Chaluš, ovšem nejlepší úspěšnost si v nich udržel Kačaraba (76 %). V porovnání s ligovými obránci je počet svedených Chalušových soubojů 16. největší. Obdivuhodné jsou čísla Jugase ve vzdušných soubojích, z libereckého dresu totiž dokázal udržet jako jediný úspěšnost přes 70 %, což je velmi dobré číslo (průměrně na zápas podstoupil sedm hlavičkových soubojů a pět vyhrál).

Samozřejmě nesmíme zapomenout na naše krajní obránce. Dvojice Mikula a Koscelník svedla vůbec nejvíce obranných soubojů v našem mužstvu (408 a 388). Taktéž má na svém kontě nejvíce přihrávek (Mikula se pohybuje nad hranicí 70% úspěšnosti a Koscelník nad 60%). Opomenout bychom neměli ani Fukalu, který v posledních duelech nastupoval často. Jeho procentuální úspěšnost napadání i obranných soubojů se velmi podobá číslům Koscelníka či Mikuly. V neposlední řadě bychom měli zmínit i bodově nejaktivnějšího obránce. Tím je, se třemi body (1+2), Martin Koscelník.


Brankářské duo Milan Knobloch a Filip Nguyen

Zatímco v první části sezóny byl neochvějnou jedničkou v bráně Filip Nguyen v druhé části sezóny ho nahradil Milan Knobloch. Jednou se do branky dokonce podíval i Lukáš Hasalík (v Evropské lize proti Hoffenheimu po covidové nákaze v týmu). Dohromady naši brankáři inkasovali 47 branek ve 46 duelech. Knobloch má oproti Nguyenovi o něco málo větší úspěšnost zásahů (72 %), ovšem Nguyen má více čistých kont (10).


Kdo byl nejlepší (ne)jen podle fanoušků?

Článek zakončíme statistikou, kterou rozhodují fanoušci svým hlasováním. V každém utkání je vybrán nejlepší hráč celku právě podle hlasů jednotlivých diváků. Za Slovan byl nejvíckrát zvolen kolumbijský záložník Mosquera, tuto soutěž vyhrál hned sedmkrát. Druhým nejčastěji voleným fotbalistou byl Michal Sadílek s 6 výhrami a v těsném závěsu za ním se nachází Michael Rabušic s pěti.
Další soutěží, kterou pořádá FORTUNA:LIGA, je Přihraj:Král asistencí. V ní je po každých pěti kolech určen hráč s nejvíce asistencemi a následně hraje v dresu se žlutým číslem. Na konci sezóny jsou jednotlivé dresy vydraženy a výtěžek putuje na Nadační fond Zelený život. Tuto soutěž (probíhající od ročníku 2018/19) vyhrál poprvé hráč hrající v dresu Slovanu, a to Jakub Pešek, za výkony ve 21. až 25. kole. Posbíral celkem 2 asistence, 7 nahrávek do gólových šancí a 5 přihrávek do pokutového území.


Toto byl pohled na individuální statistiky hráčů Slovanu. Pokud vás ligové statistiky zajímají podrobněji, můžete si je projít ve speciální sekci Statistiky na našem webu, kde najdete detailní údaje, a to jak týmové, tak individuální, kromě celosezónních i k jednotlivým zápasům.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
SECO ZAHRADNÍ TRAKTORY Avled
Mediální partneři
Rengl Liberecká drbna