FC Slovan Liberec | Začínáme s brankářem a na větší hřiště
Menu Další Zavřít Zavřít
03.06.2020

Začínáme s brankářem a na větší hřiště

Pavel Buša
Začínáme s brankářem a na větší hřiště

Po nucené epidemiologické přestávce jsme se v květnu konečně dostali zpět na hřiště. Skokem jsme se tak dostali ze zimního do jarního období, ve kterém jsme se podle nějakého našeho plánu měli postupně dostat ze hry 3vs3 na malé branky na hru ve třech hráčích s brankářem, tedy jak se to označuje 3+1 (tři hráči plus brankář). Na tuto formu hry si nyní do konce roku budeme zvykat. Příští rok v kategorii U8 nás totiž čeká jeden hráč navíc a systém 4+1.

Tuto formu už jsme si během tohoto roku párkrát vyzkoušeli. Bylo to však zatím jen nárazově, a celkově jsme se drželi spíše menších forem hry ve třech hráčích, kde se hráči dostávají trochu více k míči a tím se technicky rychleji zdokonalují. Pokud by nebylo nucené přestávky, tak s přechodem do hal a tělocvičen zpět na trávníky bychom přešli na již zmíněný systém 3+1 a také by nás čekaly nějaké turnaje, které jsou koncipovány pořadatelem na 4+1. Tento ročník už se bohužel žádného většího turnaje nezúčastníme. Dokončíme jej spíše přátelskými utkáními, maximálně kláním 3-4 týmů. Přesto všechno si nyní budeme zvykat na větší hřiště a velké branky, ve které už bude chytat jeden hráč jako “brankář.”

Brankář jako pátý hráč

Pozice brankáře pro nás není a nebude pouze o tom, že bude stát v brance a chytat míče. Na této pozici chceme mít hráče, který bude míče rozehrávat cíleně dopředu na spoluhráče, případně bude vyjíždět volným prostorem, bude zachytávat dlouhé míče, a hrát za týmem jako ten poslední hráč.

K tomuto stavu nás ale čeká dlouhá cesta plná chyb často i laciných gólů, kterých se na ní ale nevyhneme. Brankáře nabádáme k tomu, aby po chycení míče rozehrával míče dopředu nejlépe nohou, aby si položil míč na zem, rozhlédnul se a přihrávkou míč směřoval na volného spoluhráče. Pokud brankáře nenapadá žádný hráč soupeře, má možnost s míčem i vyjet z branky dopředu a tam teprve hledat spoluhráče, případně jít s míčem klidně i sám, když vidí volný prostor.

Nechceme po našich brankářích, aby míče vykopávali, či vyhazovali, jako dospělí brankáři. Zaprvé jsou pro nás tyto vysoké a dlouhé míče velmi složité na zpracování, a za druhé, a to je hlavní se snažíme vlastními dovednostmi a silami dostat přes soupeře dopředu - nějakou individuální činností, či postupně i přihrávkami. Pokud bychom míče jen vykopávali dopředu a tam o míč se soupeřem bojovali, přišli bychom o ty činnosti, které předchází k tomu, abychom se dostali dopředu, a které tak tímto můžeme zlepšovat. Proto se ve většině případů místo dlouhých a vysokých výkopů budeme uchylovat k rozehrávce po zemi na volné spoluhráče, vyjetí s míčem dopředu pokud možno směrem k brance do zakončení na branku.

Hru našich brankářů se budeme snažit přiblížit našemu libereckému odchovanci Ondrovi Kolářovi, který nyní svými výkony vyniká v pražské Slavii. Brankář, který umí hrát nohama, svými přihrávkami umí přesně najít své spoluhráče, dokonce se umí zapojit z branky do kombinace a předčít napadající útočníky soupeře. Tomu se budeme snažit krůček po krůčku přibližovat. To jen abyste od nás neočekávali dlouhé výkopy, abychom náhodou z rozehrávky nedostali gól. Naopak, jedinou cestou, jak se tu rozehrávku naučit bude přes ty chybičky, které prostě čas od času přijdou. Tak buďte prosím k našim brankářům shovívaví.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Fehrer Dům kultury
Mediální partneři
Rádio Impuls Hattrick