FC Slovan Liberec | Zdeněk Koukal: Finalizujeme jednání ještě s dvěma hráči, kteří by měli náš tým posílit
Menu Další Zavřít Zavřít
20.01.2019

Zdeněk Koukal: Finalizujeme jednání ještě s dvěma hráči, kteří by měli náš tým posílit

Redakce
Liberec - Slovan už má za sebou první zápas zimní přípravy, ve kterém porazil německý Neugersdorf 5:0. Přesto asi většinu fanoušků zajímá, zda jsou ještě na obzoru nové posily. I proto jsme připravili slibovaný rozhovor s naším sportovním ředitelem Zdeňkem Koukalem, který mluvil i o odchodech a hodnocení podzimní části sezóny.

Nejdříve se vraťme k podzimu. Jak vedení klubu hodnotilo umístění a výkony týmu po podzimní části soutěže?

Po odchodu jedenácti hráčů, které jsme byli nuceni nahrazovat, a příchodu jiného trenéra s odlišným stylem, musí být naše hodnocení velmi střízlivá, protože sehrání nového mužstva samozřejmě nějaký čas trvá. Naše dosavadní sedmé místo znamená, že nejsme bodově daleko od první šestky, ale samozřejmě ani daleko od mužstev za námi. Horší je naše skóre. Pozitivní sice je, že jsme dostali málo gólů, ovšem počet vstřelených branek je nízký. Hodnocení podzimu musí být tedy vzhledem k okolnostem opatrné. Pokusíme se po přestávce, během které se můžeme lépe sehrát, v jarní části zlepšovat, abychom dosáhli více bodů a postoupili v tabulce výše.

Velkou pozornost vzbudilo hostování Rolanda Aaronse. Jak zpětně hodnotit jeho krátké působení v Liberci?

Rolando Aarons, hráč Newcastlu United, je samozřejmě hráč s obrovským potenciálem, ostatně to zmiňoval i trenér Hornyák. Aby zúročil to, co v něm všechno je, tak by u nás potřeboval setrvat ještě o trochu déle. Naneštěstí se mu u nás nepovedlo převést svůj potenciál na hřiště, konkrétně v góly. Víceméně se seznamoval s českou ligou, v závěru už podával stabilní výkony, kterým chyběla právě branka. Bohužel se musel vrátit zpět do Newcastlu. Možná, že jeho kroky povedou ještě někam jinam, každopádně už není v našich možnostech ho získat zpátky.

Teď k odchodům: Asi nejcitelnější ztrátou byl přestup Petra Ševčíka do Slavie. Aniž bychom konkretizovali částku, asi to ze strany Slavie byla nabídka, která se nedala odmítnout. Byly to na české poměry opravdu nadstandardní podmínky? A bylo od začátku jasné, že to bude právě Slavia, nebo byl reálně ve hře i jiný český či zahraniční tým?

Petr Ševčík byl hráčem, který naskočil v létě do sestavy a začal stabilně hrát, předváděl výborné výkony a táhl naše mužstvo. Hráčům kolem něj se dařilo, i proto přicházel zájem od klubů, jako je Slavia či Sparta, což ostatně oba dva významné české kluby avizovaly. Zájem projevil i jeden francouzský klub, ale jednání nedotáhl. Slavia byla nejusilovnější a možná i vlivem toho, že trenér Trpišovský Ševčíka znal, dotáhla vše do konce. Co se týká podmínek prodeje, tak samozřejmě nabídka musela být taková, abychom pustili vynikajícího hráče, jako je Petr Ševčík. V rámci české ligy můžeme hovořit o velmi dobře ohodnocené nabídce.

Kromě Ševčíka odešli i dva hráči, kteří už v Liberci působili delší dobu, v posledních měsících moc nenastupovali a brzy jim končila smlouva. Milan Kerbr a Václav Hladký nakonec zamířili do zahraničí, což bylo asi nejlepší řešení pro všechny. Souhlasíš?

Hráči Milan Kerbr a Václav Hladký, jimž oběma končila v létě smlouva, patřili mezi zkušené borce, kteří v české lize i pro náš klub něco odvedli. Dostali jsme se do situace, kdy jsme řešili jejich působení v Liberci, ale Milan Kerbr projevil už před půl rokem velký zájem odejít z klubu. Ne, že by se mu u nás nelíbilo, ale jeho cílem bylo získat nějaké zahraniční angažmá. Čili jsme se nedohodli na prodloužení smlouvy, stejně tak i u Václava Hladkého. Umožnili jsme jim odejít z klubu dříve, čímž jsme vyřešili takový "rébus", protože by v létě stejně patrně odešli a úplně bez náhrady.

Z našich hráčů na hostování lze zmínit Radka Voltra, který se u nás moc neprosadil a nyní by měl zůstat v Příbrami na přestup. Je to tak? Máme ještě nějaké další hráče na hostování, nebo už patří jiným klubům?

O Radka Voltra projevila Příbram zájem v době, kdy měla nedostatek útočníků a Radek tam dostával více šancí. Součástí byla i opce na přestup, což se taky v průběhu zimní přestávky stalo, takže Radkovi přejeme hodně štěstí v Příbrami. Ostatní hráče, kteří jsou na hostování (například Machuča v Jihlavě), sledujeme a budeme na jaře i nadále sledovat, abychom je mohli případně v létě zařadit do A-mužstva, což platí i o čtyřech našich hráčích ve Varnsdorfu, odkud se zpět do naší juniorky vrátil stoper Dvořák. Micovčák ukončil hostování v Tatranu Prešov a hned dal hattrick v přípravném duelu juniorky proti Turnovu. Šulc je zpět ze Znojma. Sixta je v Chrudimi do léta.

Naopak se podařilo udržet Oscara, na něhož byla uplatněna opce. To je do budoucna i z pohledu dalšího prodeje asi hodně zajímavý hráč…

Oscara již všichni známe, rok u nás působí, uplatnili jsme opci a získali tohoto mladého a talentovaného hráče na přestup, za což jsme velmi rádi. Nabídli jsme mu dlouhodobou smlouvu, takže se na něj příznivci Slovanu Liberec mohou těšit i v dalších ročnících.

Co se týče brankářů – kdo by teď vlastně měl plnit roli dvojky? A chystá se příchod nějakého zkušenějšího brankáře nebo věříme Olivieru Vliegenovi a našim mladým nadějím? Kdo teď poletí jako trojka s áčkem do Turecka – Hnízdil, nebo Hasalík?

Na postu dvojky by měl působit mladý a talentovaný brankář Olivier Vliegen, který byl v mužstvu už tři měsíce na podzim, během kterých potvrdil svoje kvality a zaznamenal nárůst formy. Nabídli jsme mu smlouvu, jedná se o dvacetiletého gólmana s velkým potenciálem. Samozřejmě máme i Lukáše Hasalíka, který se zotavil ze zranění a podává velmi dobré výkony při trénincích s ligovým týmem i zápasech juniorky a dorostu. Zatím se zařadí na místo trojky a do Turecka s námi poletí on, jak bylo v plánu. Tomáš Hnízdil, který byl s týmem na Kypru, se bude dál připravovat s juniorkou.

Trenér v rozhovorech zmiňoval, že prioritou je pro něj příchod kvalitního ofenzivního záložníka a hrotového útočníka a že se na jejich příchodu intenzivně pracuje. Můžeš prozradit, jak jsou jednání daleko a lze předpokládat, že se někdo z vytipovaných hráčů objeví v Turecku?

Jak už uvedl trenér, jeho přáním by bylo získat kvalitního útočníka a ofenzivního záložníka po odchodu Petra Ševčíka. Je pravda, že se snažíme intenzivně získat na tyto posty nové hráče, abychom zvýšili konkurenci a kvalitu celého mužstva. V těchto dnech finalizujeme jednání s dvěma hráči, kteří by měli náš tým posílit. Pokud to dobře dopadne, budeme o tom fanoušky hned informovat.

S týmem už na Kypru byli i útočníci Musa a Yu. Musa se teď proti Neugersdorfu uvedl hattrickem. Jak to vypadá s druhým jmenovaným? Pro všechny útočníky asi nebude dost herního vytížení, jak se to bude řešit? Je možné, že někdo z těch stávajících zamíří někam na přestup či hostování?

Jak už bylo zmiňováno, ze Slavie k nám přišel na hostování chorvatský útočník Petar Musa, který se začlenil do A-týmu a uvedl se i hattrickem proti Neugersdorfu. Yu z Koreji si ještě doléčoval zranění, ale vypadá také dobře. Je to mladý hráč, výbušný, komplexní. Jeho kroky budou postupné, to znamená, že s ním budeme chtít pracovat. Teď by měl zůstat v Liberci s juniorkou, ale pak se může opět připojit k áčku.
Protože se stále snažíme o přivedení nového jména, měl by ještě jeden z našich stávajících útočníků odejít na hostování. Tato volba padla na Elvise, u kterého bychom chtěli větší herní vytížení. Momentálně jednáme s jedním klubem, který o něj projevil zájem, o půlročním hostování.

Jak zatím hodnotíte Lehoczkiho a Vrabce, které si trenér vytáhl z juniorky?

Velmi mě potěšilo, že po podzimním sledování juniorky a také větší spolupráci mezi áčkem a juniorkou, jsme vybrali pro A-tým hráče Lehoczkiho a Vrabce. Oba se zapojili do přípravy, byli na soustředění na Kypru, oba začínají hrát přípravná utkání a odletí s týmem i do Turecka. Jejich kroky budeme intenzivně sledovat, jedná se o talentované hráče. Jsem strašně rád, že jsme našli mezi juniory takové hráče. I ostatní mají otevřené dveře, což se týká například Gembického a dalších několika hráčů.

A poslední otázka: Co říkáš na nový ligový systém? Máme to podobně daleko do skupiny o titul, jako do skupiny o udržení. Jaro může být díky tomu hodně napínavé a asi půjde hlavně o to, kdo vyladí formu na nadstavbu…

Samozřejmě nikdo neměl tento systém zažitý, uvidíme, co se dá očekávat v jarní fázi. Ale už ke konci podzimní části byly náznaky, že se začala trhat skupina prvních šesti týmů a i celá tabulka se trochu "rozkastovala". Nicméně jaro může být opravdu velmi zajímavé, některé týmy třeba naberou formu, jiné naopak. I proto si myslím, že diváci se mohou těšit na atraktivní vyvrcholení soutěže. Slovan Liberec se bude prát na obou frontách (i v poháru). Hráči se lépe poznali, myslím, že budeme více sebevědomí a začneme střílet i více branek. Proto bych rád pozval naše fanoušky na jarní část, kterou začínáme doma s Příbramí. Věřím, že zbytek sezóny pro ně bude ještě zajímavý.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Auto Koutek ZOO Liberec
Mediální partneři
eFotbal Radio Blaník Liberec