FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Jablonec - FCSL 2:0
Menu Další Zavřít Zavřít
29.04.2018

48. Podještědské derby a přímý souboj o pohárové příčky Liberci nevyšel. V Jablonci padl 0:2

Tomáš Honzejk
JABLONEC NAD NISOU - Liberečtí měli na programu velmi důležitý zápas. Ve 48. Podještědském derby bojovali s rivaly z Jablonce. Souboj to byl o to pikantnější, že oba celky před zápasem dělil pouhý bod v ligové tabulce a oba celky tak bojují o účast v předkole Evropské ligy. Slovanu se však zápas nepovedl. Z Jablonce odjíždí s prohrou 0:2.
26.kolo, neděle 29.4.2018, 18:30, Střelnice, Jablonec nad Nisou
FK Jablonec FK Jablonec
2:0
(1:0)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
FK Jablonec:

Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Hübschman (78. Chramosta) - Masopust, Považanec, Trávník (90. Piroch), Jovović (82. Diviš) - Doležal

Náhradníci: Hanuš, Piroch, Diviš, Breda, Čvančara, Chramosta, Pleštil

FC Slovan Liberec:

Hladký - Coufal (C), Mikula, Karafiát, Kerbr - Wiesner (65. Malinský), Breite, Folprecht, Potočný (61. Bosančić) - Ševčík - Da Silva (82. Köstl)

Náhradníci: Nguyen, Malinský, Bosančić, Köstl, Havelka, Oscar, Kačaraba

Branky: 16. Doležal, 86. Diviš

Žluté karty: 26. Hübschman, 58. Považanec - 63. Ševčík, 76. Malinský

Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Hájek


Diváci: 5426

Reportáž

Zápas začal faulem Potočného po pár vteřinách hry. Z nařízeného přímého kopu Trávník centroval přes všechny hráče. V první velké šanci se ocitl ve 4. minutě Da Silva, kterému pěkně prostrčil míč Wiesner. V souboji s brankářem Hrubým však neuspěl. Oba aktéři navíc zůstali ležet na trávníku. Po ošetření se vrátili do hry. Na centr Trávníka v 9. minutě Doležal ve skluzu nedosáhl. O tři minuty později odvrátil Breiteho centr těsně před Potočným na roh Pernica. Slovan byl častěji na míči, ale první vyloženou šanci měl v 15 minutě Doležal. Tváří v tvář Hladkému branku těsně minul.

V 16. minutě už bylo zle. Napodruhé se Martin Doležal nemýlil, když hlavou uklidil centr z pravé strany za Hladkého záda - 0:1. O dvě minuty později pálil po rohu Breite těsně vedle. Ve 22. minutě hlavičkoval po standartce Doležal do náruče Hladkého. O čtyři minuty později byl na hranici vápna faulován Da Silva. Potočný z přímáku trefil zeď, odražený míč napálil Kerbr vysoko nad. Po půl hodině hry pálil Považanec z malého vápna vedle. Ve 34. minutě se liberečtí hnali 4 na 3. Neporozuměli si a Da Silva tak přihrával do prázdna. Hned vzápětí centroval Coufal tak nebezpečně k bráně, že Hrubý musel míč vyškrábnout na roh.

Zbývalo 7 minut do konce poločasu, když napřáhl ke střele za vápnem Kerbr. Díky tečím Jovoviće a následně Pernicy měl Hrubý plné rukavice práce se zkrocením míče. Poslední pětiminutovka byla rozkouskovaná a plná faulů. V nastavení prvního poločasu se ještě dostal ke střele jablonecký Masopust. Bránu však netrefil. V první půli jsme tak byli svědky dobrého nástupu Liberce. Jeho tlak však opadl, když poslal Jablonec do vedení Doležal. Po zbytek poločasu byli o něco aktivnější zelení a vedení si udrželi až do přestávky.

Hned na začátku druhé půle se hnali dva jablonečtí na Karafiáta s Hladkým. Jovović nepřihrál přesně a náš brankář míč lapil. O chvíli později pálil ze skrumáže ve vápně Trávník do náruče Hladkého. V 52. minutě se hnal dopředu opět Jovović. Poslal centr na Masopusta, který na míč naštěstí o pár centimetrů nedosáhl. Slovan v prvních deseti minutách druhé půle nedokázal udržet míč na svých kopačkách a šance tak měl pouze Jablonec. V 58. minutě se prodral přes obranu do zakončení Breite. Branku Hrubého minul. Po hodině hry vyslal Masopust do šance Doležala. Ten z úhlu Hladkého nepřekonal.

Bosančićův střílený centr z přímého kopu byl v 68. minutě vyhlavičkován na roh. Kerbrův centr o dvě minuty později si ze vzduchu stáhl bez potíží Hrubý. Druhý poločas jakoby se ani nehrálo derby. Hrálo se v pomalejším tempu bez výraznějších emocí na obou stranách. Na straně Slovanu bylo až příliš mnoho nepřesností. Jednu takovou mohl potrestat opět Doležal, který hlavičkoval v 76. minutě vedle. O minutu později Slovan vymyslel krásnou akci. Napravo si narazil Da Silva s Malinským, ten ocentroval přes celé vápno na Bosančiće, který posílal zpětnou přihrávku do vápna. Breite nechal míč Folprechtovi. Jeho pokus byl bohužel zablokován. Otřepané nedáš dostaneš se málem potvrdilo. Hned z protiútoku se hnal Masopust sám na Hladkého. Liberecký gólman předvedl skvělý zákrok a šanci zlikvidoval.

Od této chvíle začal mít zápas konečně parametry derby. Probudily se i tribuny. Jen co se na hřiště dostal Chramosta, mohl dát gól. Jeho střelu vyškrábl výborný Hladký na roh. V 85. minutě protečoval Masopustovu pobídku Diviš do rukavic našeho brankáře. O minutu později bylo rozhodnuto. Jaroslav Diviš napřáhl z dálky ke střele a Hladký byl bez šance - 0:2. Kdo by čekal závěrečný tlak našeho celku, ten by se nedočkal. Jablonec si konec zápasu zkušeně pohlídal a ve 48. Podještědském derby zvítězil 2:0.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Petr Rada: Jsme rádi, že jsme utkání dotáhli do vítězného konce. Věděli jsme, že to bude těžké utkání. První zahrozili liberečtí, kdy nás podržel Hrubý. Poté se hra vyrovnala. Dostali jsme se do vedení po hlavičce Doležala a poločas dohráli. Věděli jsme, že v druhém poločase Liberec zvýší úsilí. byli vyhecovaní, slyšeli jsme to na chodbě. Já jsem hráče spíš uklidňoval, aby nezačali jančit. Nechtěli jsme čekat vzadu, ale být stále aktivní, což se nám dařilo. Liberec vyloženou šanci v podstatě neměl. Měl balón více pod kontrolou a otevírala se jim vzadu okénka. My jsme je měli dříve využít. Povedlo se nám střídání a Diviš krásnou střelou rozhodl utkání.

David Holoubek: Zlomové momenty byly v prvním poločase, kdy jsme si vypracovali příležitosti, které jsme neproměnili. To nás momentálně sráží. Nejsme kvalitní v koncovce. Hráči, kteří by to mělo táhnout jsou buďto mimo nebo zranění. Soupeř dal z jedné šance v prvním poločase branku a tam se to lámalo. Druhý poločas už nebyl tak kvalitní z naší strany. Bohužel jsme se nedostali do závěrečného tlaku a místo toho podruhé inkasovali.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
NET-SYSTEM Auto Koutek
Mediální partneři
Liberecká drbna Hattrick