FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Slovácko 3:2
Menu Další Zavřít Zavřít
21.04.2019

Slovan proti Slovácku vybojoval i díky penaltovému hattricku Libora Kozáka všechny tři body

Tomáš Brhel
Liberec - Slovan zvládl poslední domácí utkání základní části FORTUNA:LIGY. Na stadion U Nisy tentokrát zavítali hráči Slovácka a zápas nabídl mnoho zvratů a vyhrocených okamžiků. Slovácku se podařilo dvakrát dotáhnout náskok domácích, nicméně naši hráči si zajistil vítězství gólem na 3:2 v 92. minutě. V zápase se blýskl kuriózním hattrickem útočník Slovanu Libor Kozák, který vstřelil všechny tři branky z penalty.
29.kolo, neděle 21.4.2019, 17:00, U Nisy
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
3:2
(1:0)
1.FC Slovácko1.FC Slovácko
FC Slovan Liberec: Nguyen - Koscelník, Kacharaba, Karafiát, Hybš - Breite (C), Oscar - Malinský (83. Musa), Potočný, Pešek (60. Mara) - Kozák
1.FC Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Krejčí, Divíšek - Daníček (C) - Diviš, Sadílek (46. Havlík), Janošek (46. Harba), Navrátil (80. Kalabiška) - Zajíc

Branky: 46. Kozák, 70. Krejčí, 76. Kozák, 79. Daníček, 92. Kozák.

Žluté karty: 8. Kozák, 34. Divíšek, 72. Diviš, 90. Kalabiška.

Rozhodčí: Rejžek - Kotalík, Pečenka.


Diváci: 4754

Reportáž

Do první šance se dostal hostující celek, když po chybě Trase Kacharaby v rozehrávce běžel v deváté minutě Dominik Janošek z levého křídla na Filipa Nguyena, jeho střelecký pokus ovšem dokázali hráči v modrobílých dresech zablokovat na roh. O pět minut později už jeho střela ze střední vzdálenosti prošla až na Nguyena, ten jí ale vyrazil nad bránu.

V průběhu prvního poločasu začal být Liberec aktivnější a začaly přicházet i šance. Po pěkném průniku Radima Breiteho ve středu pole se dostal ke střele z úhlu Tomáš Malinský, s jeho střelou si ovšem hostující gólman Matouš Trmal poradil, stejně jako s hlavičkou Libora Kozáka, která přišla jen o pár chvil později.

Deset minut před přestávkou kopal Roman Potočný standardní situaci ze slibné pozice, ve vápně se mu podařilo najít hlavu Tarase Kačaraby, ten ovšem branku hostí o pár desítek centimetrů přestřelil. Už když to vypadalo, že se hráči obou týmů rozejdou do poločasové přestávky bez branek, spadl ve 46. minutě Roman Potočný ve vápně, a kopal se tak pokutový kop. Toho se ujal Libor Kozák a poslal míč nekompromisně k pravé tyči Trmalovy brány a Liberec vedl 1:0.

V 56. minutě mohl skóre pro domácí ještě vylepšit kapitán Radim Breite, ten dostal pěknou zpětnou přihrávku od Romana Potočného, jeho střela z kraje vápna však mířila pouze doprostřed brány a Trmal si s ní poradil.

Slovan měl více ze hry i ve druhém poločase, nicméně neujalo se ani drzé sólo střídajícího Kamsa Mary, ani brejk v podání Breiteho s Malinským, ani střela Libora Kozáka, kterého z blízka krásně vychytal Trmal, a tak i v probíhající 65. minutě bylo skóre zápasu stále 1:0 pro domácí.

Bohužel hostům se podařilo vytěžit z minima maximum. V sedmdesáté minutě se po přímém kopu nikým nehlídaný Haris Harba dostal k hlavičce z hranice malého vápna, jeho pokus ještě Nguyen fantasticky konečky prstů vytěsnil na tyč, nicméně na následnou dorážku Jiřího Krejčího už byl krátký.

Patnáct minut před koncem poslal Libor Kozák svým druhým gólem z penalty v tomto zápase Slovan podruhé do vedení. Tentokrát byl pokutový kop odpískán po faulu na Tomáše Malinského, který by se jinak ocitl sám před brankářem Slovácka.

Nicméně domácí se z vedení neradovali dlouho. Obě branky Slovácka byly téměř identické. Po přímém kopu Marka Havlíka z levé strany se dostal k hlavičce osamocený Vlastimil Daníček a ten nikým nehlídaný uklidil míč hlavou za bezmocného Nguyena.

Konec zápasu byl i díky průběhu druhé půle velmi vyhecovaný, oba celky se snažily stav zápasu zlomit a rozhodnout ho ve svůj prospěch. Byl to domácí Slovan, kterému se podařilo z utkání vybojovat všechny tři body. V 91. minutě Karafiát označkoval svým centrem pouze ruku bránícího Stanislava Hofmanna a rozhodčí nařídil již třetí pokutový kop pro Liberec v tomto zápase. Toho se ujal opět Libor Kozák, prokázal skálopevné nervy a ani napotřetí se nemýlil a zkompletoval tak hattrick.

Slovácku už potom nezbýval čas na reakci a Slovan si tak připsal tři body do ligové tabulky po výhře 3:2.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Zsolt Hornyák: Chci poděkovat divákům za podporu, která již v několikátém zápasu byla hodně znát a dala nám sílu do závěru tohoto zápasu. První poločas jsme zbytečně hráli hodně silově. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, dostávali jsme se do gólových situací. Bohužel jsme inkasovali dvakrát po našim vlastních chybách po standardních situací, takže na tom musíme zapracovat. Těší mě, že se nám podařilo vstřelit tři branky. Myslím, že všechny penalty byly odpískané správně, že nebylo o čem polemizovat. Nicméně sám jsem byl trošku zaskočený, že jsme je skutečně všechny kopali. V tomto zápase jsem rozhodně nechtěl, abychom hráli nějak takticky, nastoupili jsme, abychom vyhráli. To se nám nakonec i povedlo a za to jsem rád.

Martin Svědík: Dneska těžko hodnotit, zejména v kontextu nepříjemného závěru. První poločas z naší strany myslím dobrá obranná fáze i napadání, Liberec jsme do ničeho nepouštěli, nicméně přechod do útoku se nám nedařil, byli jsme neefektivní. Utkání se tentokrát rozhodlo v šestnáctkách. Vrcholem prvního poločasu byla zbytečná penalta ve 46. minutě. Ve druhém poločase jsme udělali nějaké změny. Janošek střídal, protože neudržel jediný balón, Sadílek jenom běhal a nepřemýšlel. Liberec se dostával do brejků, no a když se nám konečně podařilo vyrovnat, zase jsme udělali v šestnáctce hloupost, naivitu a platili jsme za to. Chyby chci hledat nejdříve v našem týmu. Nedisciplinovanost jednotlivců pak stojí zápas celý tým, takhle to nejde.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vavruška Hanke Gasservis
Mediální partneři
eFotbal Rádio Impuls