FC Slovan Liberec | Jak probíhala ligová sezona: klíč v Karviné, dvojitá Sparta a euforie
Menu Další Zavřít Zavřít
19.07.2020

Jak probíhala ligová sezona: klíč v Karviné, dvojitá Sparta a euforie

Redakce
Dlouhá, napínavá a se sladkou tečkou v podobě návratu do předkol evropských pohárů. Sezonu Slovan ukončil výhrou 2:0 nad Mladou Boleslaví v kvalifikačním zápase, jak k němu ale došlo? Pojďme si postupně projít ročník 2019/20 a jeho nejnapínavější okamžiky, v následujícím článku se omezíme na ligovou část ročníku, o poháru si řekněme zase jindy.

Podzim – nahoru, dolu, nahoru. Na pokraji pádu

Samotný začátek sezony byl famózní. Roman Potočný ve čtvrté minutě nastavení vystřelil Slovanu výhru 2:1 na Baníku, se kterým minulou sezonu do poslední chvíle naše mužstvo bojovalo o kvalifikační zápas. Uspěl nakonec soupeř, s Mladou Boleslaví v rozhodujícím měření sil ale padl 1:2. Tři body v prvním kole z horké vítkovické půdy natěšili fanoušky, avšak následně přišel propad.

Slovan postupně neuspěl doma proti Plzni, ve Zlíně, doma proti Olomouci a v Edenu, čímž se rázem propadl na předposlední místo tabulky. V Karviné se mělo rozhodovat o budoucnosti realizačního štábu, byl to zápas o vše. Většina hráčů s odstupem přisuzovala vinu propadu náročné kondiční přípravě, kterou Pavel Hoftych nastavil, později se (i kvůli nepředvídatelným okolnostem) vyplatila trojnásobně. V Karviné se vykartoval postupně Oscar i Kamso Mara, modrobílí ale nakonec vyválčili nejtěsnější možnou výhru 1:0.

A pak vzápětí U Nisy srazili pražskou Spartu. Dva góly Tomáše Malinského, výborný výkon celého týmu i jistý výkon Filipa Nguyena znamenaly vítězství 3:1. Vítězství extrémně důležité pro sebevědomí. Následovalo období střídavé formy: prohra na Bohemce, remízy s Teplicemi a s Opavou. Podle slov hlavního trenéra byly pro pozdější průběh sezony zlomové dvě další domácí utkání. S Českými Budějovicemi, které Slovan po divoké přestřelce ovládl 4:2, a s Jabloncem, kdy dvakrát prohrával 0:1 a 1:2, v obou případech se však dokázal vrátit do utkání a nakonec s rivalem remizoval.

Naše mužstvo ubojovalo důležité tři body v Mladé Boleslavi, kde se mu dlouhodobě daří a doma proti Příbrami, pak přišel kontroverzní zápas na západě Čech. Sudí Zbyněk Proske pochybil, když nevyloučil Romana Hubníka a následně naopak poslal do kabin frustrovaného Alexe Balutu. Následovala nejvyšší domácí výhra v sezoně doma se Zlínem 5:0 a pak prohry s Olomoucí a Slavií. Podzimní část Slovan ukončil výhrou 3:0 nad Karvinou.

Statistiky ze vzájemných zápasů

Termínově krátké jaro – Bez chyby a rychlý posun tabulkou

Jarní fáze ještě začala v běžném termínu, Slovan hned v prvním kole vyrážel na Letnou. Do té doby naše mužstvo vyhrálo proti sparťanům na jejich půdě jen tehdy, když následně slavilo titul. Teď ale dvěma precizními brejky vyválčilo z náročného souboje tři body a nechtěně se tak postaralo o vyhození dosavadního trenéra Pražanů Václava Jílka.

Ze Slovanu sálala obrovská fyzická připravenost. Tým byl nabuzený a věděl, kde se nachází největší jeho výhody. Následně si U Nisy poradil 3:1 s Bohemians, kdy vstřelil dva góly Jan Kuchta a navíc zařídil penaltu proměněnou Kamsem Marou, stejnou bilanci zaznamenal liberecký útočník i proti Opavě (4:0). Slovan měl odehrát ještě souboj s Teplicemi, ani náhradní termín ale nepomohl. A pak přišla epidemie koronaviru.

Statistiky ze vzájemných zápasů

Pokoronavirové období – Vítězné derby na Střelnici i góly k Evropě

Během táhlé dvou a půl měsíční pauzy Slovan „odehrál“ společně s Jabloncem virtuální derby na Střelnici, přičemž výtěžek z akce putoval na konto Krajské nemocnice Liberec. Ještě předtím přispěla sama kabina, která mezi sebou vybrala společně s ostatními zaměstnanci klubu a Nadací Preciosa celkem 1 200 000 korun. Extrémně náročný program odstartoval Slovan ve zmiňovaných Teplicích, kde domácím i kvůli neefektivitě v zakončení podlehl 0:2.

Pak postupně vyhrál tři zápasy s hlavními konkurenty v boji o šestku: Českými Budějovicemi, Slováckem a Jabloncem. V derby na Střelnici přitom zvítězil po necelých sedmi letech. Náročný program se začínal na mužstvu podepisovat, v následujících zápasech remizoval s Mladou Boleslaví a Baníkem, zároveň prohrál na půdě Příbrami. I tak si však zajistil účast v elitní nadstavbové skupině.

Zde už přicházela na řadu i taktická stránka. Slovan hrál před úvodním kolem pohárové semifinále v Olomouci, skupinu o titul zahájil smolnou porážkou na Letné 1:4. Následovala remíza 1:1 v Jablonci. Klíčová bitva se už odehrála U Nisy, s trenéry Pavlem Hoftychem a Markem Čechem na tribuně Slovan vyhrál nad Baníkem 2:1.

V posledních dvou kolech však na své soupeře fyzicky ani psychicky nestačil, Slavii podlehl na domácím trávníku 1:3, kdy premiérovou branku v nejvyšší soutěži střelil minutu po střídání Milan Králíček. V Plzni se trenéři rozhodli nasadit řadu mladíků ve snaze ušetřit týmu poslední zbytky sil pro rozhodující kvalifikační duel s Mladou Boleslaví. Vyplatilo se! Tým, který odehrál vůbec nejvíc zápasů ze všech po koronavirové pauze (15), Středočechy dvěma góly ve druhé půli udolal.

Bitvu o vše rozsekl Jakub Pešek po krásném pasu Michala Berana, náskok zvýšil chvíli před koncem Kamso Mara z penalty. Vytouženou odměnou je našemu mužstvu účast ve druhém předkole Evropské ligy, které tým bude čekat zkraje sezony. O základní skupinu EL bude Slovan bojovat po čtyřech letech...

Statistiky ze vzájemných zápasů

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Speditrans RR group service s.r.o
Mediální partneři
Hattrick Radio Blaník Liberec