FC Slovan Liberec | Jak si Slovan vedl v minulých ročnících v play-off Evropské ligy?
Menu Další Zavřít Zavřít
29.09.2020

Jak si Slovan vedl v minulých ročnících v play-off Evropské ligy?

Šimon Knopp
Liberec – Blíží se čtvrteční zápas s Apoelem, který rozhodne o tom, zda se v této sezóně podíváme do skupiny Evropské ligy. Pojďme si společně v tomto článku připomenout, jak Liberec bojoval ve čtvrtých předkolech v minulých letech. Zvládal tyto složité duely nebo se mu stávaly osudnými?

Sezóna 09/10 aneb FC Dinamo Bukurešť

Dvojutkání, které by raději někteří fanoušci vymazali ze své paměti. Po hladkém postupu přes lichtenštejnský Vaduz (3:0), čekal na Slovan soupeř z Rumunska. Úvodní duel sehrál náš tým ve venkovním prostředí na stadionu v Bukurešti, ovšem zápas se nedohrál a byl kontumován (z důvodu výtržností fanoušků). Slovan vstupoval tedy do domácího utkání s pohodlným tříbrankovým náskokem (za kontumaci 0:3). Avšak hned začátek utkání se nám nepodařil, inkasovali jsme již ve 4. minutě. I přes šance jsme skórovat nedokázali a byl to naopak soupeř, který stihl v 84. minutě zvýšit již na 0:3 z libereckého pohledu. Následovalo tedy prodloužení a penalty. V desáté sérii neproměnil pokutový kop Jiří Liška a Dinamo Bukurešť se radovalo z postupu na úkor Slovanu.

Sezóna 12/13 aneb Dněpr Dněpropetrovsk

V této sezóně Slovan startoval své působení právě již ve 4. předkole. První zápas jsme sehráli doma na stadionu U Nisy. Úvod z našeho pohledu vypadal velmi nepříznivě, protože ve 49. minutě jsme prohrávali 0:2. Góly Breznaníka a Váchy upravily konečný výsledek na 2:2 a dodaly nám naději pro odvetné utkání. Zápas hraný na Ukrajině začal velmi podobně, dvě rychlé inkasované branky a navíc vyloučení Nezmara. Přestože Slovan zabojoval a srovnal na 2:2, ve zbytku utkání mu síly nestačily. Nakonec prohrál 2:4 a musel se s Evropskou ligou rozloučit.

Sezóna 13/14 aneb Udinese Calcio

V kontrastu se sezónou 2009/2010 tato patří k té nejúspěšnější, co se týče působení v Evropské lize. Slovanu los příliš nepřál a narazil na velmi silného soupeře z Itálie, Udinese Calcio. Nejprve se naši představili na stadionu v Terstu. Svého soupeře dokonale zaskočili, třikrát vystřelili na branku a třikrát skórovali (Rybalka, Delarge, Kušnír). Do odvety v domácím prostředí si Liberečtí dovezli vítězství 3:1. Tentokrát doma potvrdil Slovan svoji fazónu a remizoval 1:1. Udinese si vylámalo zuby na brankáři Kovářovi a navíc dohrávalo v deseti. A Liberec se tedy mohl radovat ze senzačního postupu do skupiny.

Sezóna 15/16 aneb HNK Hajduk Split

V roce 2015 nám byl vylosován tým z Chorvatska známý především svou bouřlivou atmosférou na stadionu v Poljudu. Slovan načal dvojutkání doma, dlouho se hrálo bez branek, až v 79. minutě se trefil Pokorný. Hajduk nedokázal odpovědět a Slovan si vezl do Chorvatska slibnou výhru 1:0. Zde podle očekávání, čelil Slovan nejen fotbalistům chorvatského celku, ale i skvělým domácím fanouškům (kterých bylo přes 32 tisíc). V prvním poločase dokázal Josef Šural tvrdou střelou pod břevno poslat Liberec do vedení. Stejně jako v prvním utkání další branka nepadla a Slovan postoupil do skupiny po dvou vítězstvích 1:0.

Sezóna 16/17 aneb AEK Larnaka

Poslední působení Slovanu v Evropské lize také nabídlo postup do skupiny. Tehdy Liberečtí svedli souboj s kyperským týmem, AEK Larnaka. V obou utkáních Liberci napomohl i fakt, že hrál pouze proti deseti mužům na hřišti (jak doma i venku dostali Kyperští červenou kartu). Nejprve začínal Slovan venku, zde sehrál vyrovnané utkání a jediným gólem rozhodl Coufal o výhře 1:0. Doma předvedl Liberec přesvědčivý výkon, především skvěle si vedl Sýkora, jenž vsítil hattrick. Obrana gól neinkasovala a po další výhře, tentokrát 3:0, postoupil Slovan do skupiny Evropské ligy.

Ve čtvrtek od 19 hodin bude mít šanci Slovan navázat na své poslední působení v Evropské lize a znovu se utkat (tentokrát s jiným) kyperským týmem. Podaří se zopakovat minulý úspěch a postoupit do skupiny?

Statistiky ze vzájemných zápasů

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Niosport 1. jizerskohorská stavební
Mediální partneři
eFotbal Rengl