FC Slovan Liberec | Jsem rád, že mohu hrát s hráči jako je Gebre Selassie, užívá si Valenta působení ve Slovanu
Menu Další Zavřít Zavřít
11.01.2023

Jsem rád, že mohu hrát s hráči jako je Gebre Selassie, užívá si Valenta působení ve Slovanu

Tomáš Honzejk
Malta/Liberec - Do prvního utkání v rámci Tipsport Malta Cupu nastoupil s kapitánskou páskou. To proto, že do Slovanu přišel až v průběhu podzimní části, tudíž se ho prozatím netýkalo zápisné za tuto tradici. Jinak si ale zahraniční soustředění pochvaluje. "Moc se mi tu líbí, protože můžeme trénovat na přírodní trávě," je spokojený mladý záložník.

Před pár dny vyšla na informace, že jsi měl od Slavie nabídku vrátit se do ní. Jak to bylo?

Ten článek byl lehce zkreslený. Od Slavie mi bylo nabídnuto, abych se vrátil na přípravu, ale zároveň mi bylo řečeno, že mohu zůstat v Liberci, abych získával herní praxi. Samozřejmě neříkám, že v Liberci není konkurence, ale kvůli EURU U21 je pro mě lepší zůstat a co nejvíce hrát.

Když srovnáš České Budějovice s Libercem, co je pro tebe přínosnější?

Historicky je Liberec rozhodně úspěšnější. Často se tu hrály evropské poháry. Nechci Budějovice nijak urazit, ale určitě to byl posun v tom, jací hráči se mnou hrají. Například Theo Gebre Selassie s mezinárodními zkušenostmi.

Přišel jsi v průběhu podzimní části. Jaká byla adaptace?

Když jsem přišel do Liberce, znal jsem se hlavně s mladšími kluky z nároďáku. Je tu opravdu mladý tým, adaptace tak byla jednoduchá.

Ve svém mladém věku si dovolíš zajímavé technické kousky. Takový jsi od mala?

Od mala jsem měl hru založenou na tom, že hraji s míčem. Postupně jsem se v sestavě dostával níž a níž. Jednu dobu jsem hrál pozici číslo šest. Teď hraji osmičku. Vše přichází hlavně se zkušenostmi ze zápasů. Rok a půl jsem hrál druhou ligu a teď začínám třetí rok v nejvyšší soutěži. Zápasy mě posouvají dále. Čím dál více si věřím na balonu, což je dobré.

V mládeži jsi občas nastoupil i na stoperu, je to tak?

Ano, párkrát jsem hrál i stopera. V šestnácti letech dokonce i na pozici levého obránce. Nejlépe se ale cítím uprostřed zálohy, hlavně výš. Raději totiž útočím než bráním. (úsměv)

Jak se ti líbí soustředění na Maltě?

Líbí se mi to moc, protože v Česku bychom museli trénovat na umělé trávě. Tady trénujeme na přírodních površích, a to je pro nás nejlepší. Ať už fouká silný vítr jako v úterý nebo ne, je to super.

Jak blízko nebo naopak daleko je v této sezoně Liberec od příček zaručujících evropské poháry?

Hned ze začátku jara musíme jít zápas od zápasu a teprve pak uvidíme, jestli můžeme v tabulce koukat spíše nad sebe nebo dolů. Odešel nám nejlepší střelec Mick van Buren. Snad se ho podaří nahradit. Bude to hlavně o týmu, a o tom, kdo to za něj na sebe vezme.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Realmont Geoprint
Mediální partneři
Rádio Impuls Náš region