FC Slovan Liberec | Last minute góly podzimu 2021: Tupta, Rondić, Júsuf, ale i asistent Mikula
Menu Další Zavřít Zavřít
31.12.2021

Last minute góly podzimu 2021: Tupta, Rondić, Júsuf, ale i asistent Mikula

Redakce
Liberec – Kdy jindy si připomenout euforické momenty první fáze sezony než na Silvestra? Slovan se během podzimní stíhací jízdy vyšvihl ze dna tabulky až do prostřední skupiny, pomohly mu i čtyři bláznivé koncovky zápasů, kdy vyrovnaný průběh strhl na svou stranu a zvítězil pokaždé 2:1.

Boleslavské déjà vu à la 2012

Tenhle zápas byl klíčový pro všechno další, co se na podzim odehrálo. Slovan se proti Mladé Boleslavi odrazil k úspěšným výsledkům, dlouho přitom směřoval za další nepříjemnou domácí porážkou. Středočeši vedli po gólu Lukáše Douděry z první půle a náskok drželi nakonec dlouhých 53 minut. Od nulového bodového příspěvku Slovan nedělilo moc, závěrečný tlak ale U Nisy rozpoutal euforii.

Ofenzivní výpady oživil příchod Júsufa, který po faulu Skaláka na Jana Mikulu v 82. minutě proměnil důležitou penaltu. Stejný hráč pak v následné přesilovce, jež po nedovoleném zákroku uvnitř šestnáctky následovala, sklepl balon před vápnem Ľubomíru Tuptovi a ten krásnou dělovkou z pravačky nechal vzpomenout na vzájemné utkání z března 2012, kdy úžasný obrat o něco chvíli později v příběhu pomohl Slovanu k dosud poslednímu mistrovskému titulu.

Branky: 82. Júsuf, 87. Tupta – 29. Douděra.

„Utkání jsme otočili v závěru silou vůle, pomohli nám střídající hráči i změna rozestavení. O půli jsem z kluků cítil, že jsou naštvaní sami na sebe a vědí, že můžeme hrát lépe,“ ohlížel se za průběhem trenér Luboš Kozel. Ten slavil po remíze s Pardubicemi první výhru na lavičce našeho mužstva. „Kouč mi řekl, ať dám gól,“ smál se hrdina Tupta. „Nechali jsme na hřišti vše. Cítil jsem z mužstva, že každý chce zápas vyhrát.“

Stínadla se bouří, ježka z klece vystřelil Rondić

„Nový“ Slovan v následujících kolech urval výhry ze zápasů v Jablonci (1:0) a s Olomoucí (2:0), naopak podlehl Slavii (1:3) a Baníku (0:2). Postup tabulkou postavil partu kouče Luboše Kozla před zápasem s Teplicemi do dosud nepoznané role – role favorita. Poslední „Skláři“ potřebovali za každou cenu vyhrát a podle toho také boj na hřišti vypadal.

Vyrovnaný herní obraz sice naklonil na modrobílou stranu už ve druhé minutě Jan Matoušek, ještě do konce první půle ale skóroval Ondřej Mazuch. Šachovnicová bitva směřovala za remízou, Slovan ale znovu oživil auru vítězných závěrů. Opět u toho byl Mikula, který centrem z levé strany našel ve vápně Imada Rondiće. Bosenský útočník se do rány položil a těžký kop zvládl na výbornou, ve třetí minutě nastavení bylo rozhodnuto. 2:1 pro Liberec, znovu.

Branky: 38. Mazuch - 2. Matoušek, 90+3. Rondić

„Dokázali jsme vyhrát, což je pro nás nesmírně cenné. Do zápasu jsme dobře vstoupili, nicméně postupem času jsme začali hrát hodně profesorsky, přihrávky dozadu, pomalá kombinace... Rozhodující byli naši střídající hráči. Vítězství v nastavení je samozřejmě vždycky trošku šťastné, ale myslím si, že po červené kartě jsme chtěli více vyhrát,“ komentoval Luboš Kozel. „Nejdůležitější je výhra, opět padl gól v posledních minutách a znovu po centru zleva,“ kroutil hlavou v euforii Rondić, který podobně v závěru rozhodl i jarní souboj proti stejnému soupeři. Radost byla o to větší, že měl na tribuně tátu. „Přiletěl z Bosny, běžel jsem k němu oslavovat.“

Experti opět v akci:
Klokany dorazili Mikula s Tuptou

Jednou to může být náhoda, podruhé souhra okolností a co potřetí? Slovan si po výhře nad Teplicemi nechal zaevidovat patent na last minute góly, hned o kolo později přišla závěrečná nálož znovu. Emotivní utkání s Bohemians gólově odstartovala trefa Matěje Chaluše (74. minuta), který se trefil vůbec poprvé v dresu Slovanu.

Hned po rozehrání ale na druhé straně udeřil David Puškáč a po několika desítkách vteřin modrobílého vedení se tak začínalo znovu. Pak si vzal slovo Ľubomír Tupta, který rozsekl v závěru už duel s Boleslaví. Do Teplic s týmem neodcestoval, naopak vypomohl béčku v klíčovém utkání s Chlumcem nad Cidlinou (3:2), jenž – jak jinak – rozhodl brankou ve druhé minutě nastavení. Do sítě Klokanů se trefil po další Mikulově last minute nabídce do vápna. Z otočky poslal míč elegantně ke vzdálenější tyči, bylo rozhodnuto. Další tři body pro Slovan.

Branky: 73. Chaluš, 90. Tupta - 78. Puškáč

„Gól byl zasloužený. Než ho ale uznali, tak jsme vychladli a vzápětí inkasovali a bylo opět srovnáno. Cením si toho, že jsme v závěru utkání rozhodli v náš prospěch. Ukazuje to, že mužstvo má sílu a charakter,“ řekl Luboš Kozel na pozápasové tiskové konferenci. Radost měl i Tupta, který se prosadil po čtyřech minutách na hřišti. „Nevím, jestli mám patent (směje se). Jsem rád, že mi to tam padlo v dalším zápase během posledních minut. Ještě radši jsem ale za to, že jsme tenhle těžký a velmi důležitý duel nakonec zvládli,“ dodal rozhodující střelec s úsměvem.

Júsufova hlavička aneb
vítej koncovkový hattricku!

Když dáte gól v poslední minutě utkání, soupeř na něj už nestihne reagovat. Jednoduchou poučku Slovan mezi 13.-15. kolem opakoval bezezbytku. Po výhrách nad Teplicemi a Bohemians vyrazil na dlouhou štreku do Karviné. Ve Slezsku následovala vyrovnaná bitva, po 17 minutách hry otevřel skóre Túlio, ještě před přestávkou vyrovnal z nařízené penalty Michael Rabušic.

A tak přišla na řadu další vřava na konci duelu. Dramatickou koncovku, do níž liberecká lavička poslala čerstvou krev, nakonec rozsekl střídající Júsuf. Ten přišel na hřiště v 73. minutě, za třemi body poslal Slovan v první minutě nastavení.

Branky: 17. Marco Túlio - 39. Rabušic z pen., 90+1. Júsuf

„S pokorou bychom brali i bod, ale v závěru se projevila síla střídajících hráčů. V posledních deseti minutách jsme byli lepším týmem a nakonec rozhodli gólem po rohovém kopu,“ těšilo Kozla. „Byl jsem na lavičce a shodou okolností jsem se koukal na časomíru. Byla devadesátá minuta a já si pomyslel, že to je náš čas. Teď to rozhodneme a zaplať pánbůh, že se nám konce zápasů daří. Júsuf se tam skvěle dostal hlavičkou a dal pěkný gól. Klobouk dolů před kluky, že dokážeme rozhodovat utkání v závěru. A to si myslím, že je nejcennější,“ doplnil první střelec zápasu Michael Rabušic.

Která last minute trefu jste si nejvíc užili?


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Libea Ricoh
Mediální partneři
Náš region Liberecká drbna