FC Slovan Liberec | Lilling o příchodu do Slovanu i sezoně: Práce u B-týmu mě hned zaujala
Menu Další Zavřít Zavřít
09.08.2023

Lilling o příchodu do Slovanu i sezoně: Práce u B-týmu mě hned zaujala

Redakce
Liberec – Fotbalisté béčka Slovanu v minulé sezoně ovládli divizi a po roce se vrátili do ČFL. Do náročné nováčkovské sezony se obměnil realizační tým, jehož novým členem se stal Martin Lilling. Zkušený 50letý trenér zamířil pod Ještěd z Bohemians 1905, u naší rezervy působí jako asistent kouče Jakuba Haranta. Rozhovor byl zveřejněn v online bulletinu k domácímu utkání A-týmu proti Bohemians.

Martine, jaká byla vaše hráčská a dosavadní trenérská kariéra?
Fotbal jsem začal hrát v šesti letech v Dukle Praha, kde jsem vydržel až do ligového dorostu. Pak jsem šel do Žatce na vojnu, vrátil jsem se zpátky do Prahy a hrál jsem divizi za tehdejší Uhelné sklady. Zjistil jsem, že to na top fotbal nebude, a odešel jsem do krajského přeboru, kde jsem zůstal šestnáct let a začal v Královicích i s trénováním. Pak začal syn s fotbalem v Bohemians a nastala taková ta rodičovská klasika: ptali se, jestli bych tam nechtěl pomoct s trénováním. No a v Bohemians jsem nakonec byl od roku 2010 třináct let až do letošního léta a prošel jako trenér napříč všemi mládežnickými kategoriemi.

A co přesun k béčku Slovanu?
Hlavní trenér Kuba Harant dělal dříve šéftrenéra mládeže v Bohemce, takže odtud se známe, a hledal trenéra, kterého dobře zná, může se na něj spolehnout a je schopen trénovat mladé kluky. Přestože jde sice o mužskou kategorii, ale v libereckém béčku působí převážně devatenáctiletí, dvacetiletí kluci. Třicetileté chlapy bych rozhodně trénovat nešel, takže jsme se rychle domluvili. A kývnul jsem na tu nabídku i proto, že mě samozřejmě lákala spolupráce s ním i ten celkově bližší vhled do chodu prvoligového týmu přes trenéra áčka Luboše Kozla, kterého považuji za jednoho z nejlepších českých trenérů. Mám možnost sledovat také tréninky A-týmu Slovanu, a to je pro mě hodně zajímavá zkušenost. Neváhal jsem prakticky vůbec. Nemám ambice trénovat profi soutěž a práce u B-týmu Liberce v ČFL mě prostě hned zaujala. Dojíždění naštěstí není problém, protože bydlím v podstatě hned u dálnice, takže v Liberci jsem za pětačtyřicet minut, což je stejné, jako na druhou stranu Prahy. A někdy tady v případě potřeby přespím, tohle není žádný problém.

Ve Slovanu jste aktuálně přes měsíc, Jakub Harant je zároveň i asistentem kouče Kozla u A-týmu Slovanu. Jak máte rozdělené kompetence a úkoly?
Jsem asistent a ten důvod, proč si mě Kuba Harant vybral, je, aby v jeho nepřítomnosti měl člověka, o němž je přesvědčený, že tréninkový proces povede v nastaveném duchu. Třeba týden byl na soustředění s áčkem, takže jsem vedl přípravu já s hrajícím asistentem Vojtou Hadaščokem, kondičákem a trenérem brankářů v připravené náplni tak, aby to jelo a fungovalo jako v jeho přitomnosti. Může se také stát, že někdy povedu tým v mistrovském zápase při kolizi utkání s A-týmem. Jsem na to připravený.

Co obnáší práce u béčka prvoligového mužstva?
Nejdůležitější věc u B-týmu je rozvoj všech hráčů, kteří jsou v kádru a.jejich zapojení do dospělého fotbalu. Máme kmenový kádr, který se ale stále tvoří, mění, jsou tam přesuny z áčka, z něhož bude tým na mistrovské zápasy o dva, tři až čtyři hráče doplňovaný. Takže koncepčnost ve smyslu nejbližšího utkání je trochu složitější, ale tréninkový proces je stále stejný a nastavený podle vzoru A-týmu. Hodně se mu blíží, aby existovala návaznost.

Béčko Slovanu v minulé sezoně s náskokem vyhrálo divizi a po roce se vrátilo do ČFL. Tým doplnili talentovaní dorostenci, kteří v minulé sezoně po dlouhé době vykopali postup do nejvyšší celostátní soutěže. Ale dospělá ČFL bude pro váš mladý tým velmi náročná soutěž, je to tak?
Jednoznačně. Bude to prostě pro ty kluky náraz. Dospělý fotbal, navíc v ČFL, je něco úplně jiného. Máme talentované hráče ročníků 2001 až 2005, ale dospělá třetí liga prostě všechno odhalí. Kluci uvidí, kde mají slabá místa a bude na nich, jestli a jak budou ochotní na nedostatcích pracovat.

Bude ale asi i na vás, trenérech, abyste pracovali nejen s fotbalovou stránkou, ale i s psychikou, protože se může stát, že se třeba start výsledkově nepodaří. Přece jen kromě béček jsou v ČFL věkově i herně velmi zkušené týmy s řadou bývalých ligových hráčů...
Přesně tak. V prvních pěti kolech sice hrajeme čtyřikrát doma, ale měly jsme Velvary, které byly loni druhé, Zápy, jež hrají třetí ligu už spoustu let, a Ústí nad Labem se třemi ligovými posilami. A mezitím jedeme do Přepeř. Bude to prostě těžké a je třeba si říct, že budeme bojovat o udržení třetí ligy, to je prostě fakt. Takže samozřejmě práce s mladou kabinou bude v případě špatného startu nesmírně důležitá i po psychické stránce. Na druhou stranu věřím, že naši mladí kluci mají vůli a chuť se zlepšovat a jít herně výš a třeba přípravné zápasy vesměs s třetiligovými soupeři ukázaly, že potenciál máme a není nemožné s těmito mužstvy hrát vyrovnaně a porážet je. I když samozřejmě příprava a mistráky jsou odlišné disciplíny.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Mattoni Bazén Liberec
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Náš region