FC Slovan Liberec | Pamatujete si nejlepší střelce Slovanu v jednotlivých sezonách?
Menu Další Zavřít Zavřít
20.05.2021

Pamatujete si nejlepší střelce Slovanu v jednotlivých sezonách?

Ondřej Marko
Liberec – Dnes se zaměříme na výčet nejlepších střelců našeho klubu za jednotlivé sezony v české nejvyšší soutěži. Ta se hraje od roku 1993, kdy se rozdělila fotbalová liga Československa na dnešní českou a slovenskou ligu a liberecký tým nechyběl v žádném ročníku. Naši nejgólovější hráče hned dvakrát ovládli i kategorii ligového krále střelců. O koho se jedná? Dozvíte se v článku.

TOP STŘELCI HISTORIE

V letošním březnu přepsal zkušený útočník Michael Rabušic historii našeho klubu. Stal se totiž třetím nejlepším střelcem Slovanu s 33 přesnými ligovými zásahy, překonal tak Chorvata Andreje Keriće. I přes tento historický milník může být pro „Ramba“ tento ročník premiérou, poprvé totiž může skončit osamocený na pozici nejlepšího ligového střelce Slovanu. O první místo se již jednou dělil, a to v sezoně 2012/13 - s nikým jiným, než s celkově druhým nejlepším kanonýrem Liberce, Jiřím Štajnerem.

Jiří Štajner, který za Slovan odehrál celkem šest sezon (v letech 1999-2002 a 2010-13), je s 57 zápisy druhým nejlepším střelcem. Dokázal to ovšem pouze v 143 utkáních. Nejčastěji ale obsadil pozici krále střelců Slovanu, a to hned čtyřikrát. Jako jeden ze dvou našich hráčů dokázal také být nejlepším střelcem celé soutěže. Podařilo se mu to v ročníku 2001/02 a zajímavé na tom je to, že o pouhý gól předběhl svého týmové spoluhráče, Jana Nezmara (15 ku 14).

Druhým vítězem byl již zmiňovaný Andrej Kerić. Chorvatský útočník nasázel v sezoně 2008/09 15 branek, čímž se s pohodovým náskokem dostal na první místo krále střelců. Kerić za 81 zápasů dal celkem 32 branek, nicméně po přestupu do Sparty se mu už tolik nedařilo.

Naším celkově nejlepším kanonýrem je Jan Nezmar, který ve Slovanu působil v letech 2000-12, s krátkou pauzou v letech 2004-06. Nejproduktivnějším střelcem týmu byl hned třikrát. Nejvíce jich však dal ve zmiňované sezoně 2001/02, kdy byl o pouhý gól překonán Jiřím Štajnerem. Za všech svých 241 utkání v libereckém dresu si připsal 62 branek.

Nejlepšího poměru gól/zápas dosáhl Josef Obajdin, 0,7 v podzimní části sezony 1994/95, než odešel na hostování do německého Frankfurtu. Jako první hráč v historii samostatné české také vstřelil čtyři branky v jednom utkání (v Benešově). V našem klubu odehrál jednu celou prvoligovou sezonu a pak už jen dvě půlsezony, pozici nejlepšího klubového střelce přesto bral celkem třikrát.

Ligového krále střelců vyhrál v minulé sezoně také Petar Musa, nicméně ve Slovanu nastřílel pouze polovinu z celkových 14 branek.

A kdo letos?

O letošním nejlepším střelci Slovanu se rozhodne v posledních dvou utkáních. Michael Rabušic může být prvním hráčem, který zvítězí znovu po tak dlouhé době (8 let). Nejblíže k ohrožení této skutečnosti má Jhon Mosquera, který ztrácí pouhé dvě branky (7 ku 9). Shodně po třech ztrácejí Jakub Pešek a Imad Rondić.

Tučně = současně nejlepší střelec ligy, žlutá = ročník s ligovým titulem, * stav po 32. kole

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Centrum Babylon DPMLJ
Mediální partneři
Beat radio Hattrick