FC Slovan Liberec | Reprezentanti ze Slovanu: zaostřeno nejen na Fukalu a Koscelníka
Menu Další Zavřít Zavřít
09.09.2021

Reprezentanti ze Slovanu: zaostřeno nejen na Fukalu a Koscelníka

Ondřej Marko
Liberec – Slovan má ve svém kádru aktuálně tři reprezentanty. V českém výběru do 21 let hraje obránce Michal Fukala, který odehrál dva celé zápasy. Za Slovensko hraje Martin Koscelník, který nastoupil do tří duelů, přičemž v posledním dokonce vstřelil krásný gól. Posledním reprezentantem je Kamso Mara, který byl v Guineji k dispozici z lavičky. Jeho reprezentační sraz ovšem narušil vojenský převrat.

Lvíčata začala kvalifikaci na příští EURO

Letos se konalo Mistrovství Evropy hráčů do 21 let netradičně na dvě etapy. Nejdříve skupinová fáze v březnu, následně play-off v květnu a červnu. Příští EURO jednadvacítek odstartuje již v červnu 2023 v Gruzii a Rumunsku. Nyní se tak už naplno rozběhla kvalifikace, kde nechyběl ani český výběr. Turnaje se bude účastnit 16 celků, přičemž míst v kvalifikaci je 14 (hostitelské země se kvalifikovat nemusí).

Jednadvacítka začala svou pouť duelem se Slovinskem, a to doma v Českých Budějovicích. Tým zároveň hrál první zápas pod novým trenérem Suchopárkem, který nahradil Krejčího. Nyní to hlavní, celé utkání odehrál náš obránce Michal Fukala. Byl tak u těsné výhry 1:0, kterou zařídil až v úplném závěru sparťanský obránce Martin Vitík.

Lvíčata nezaváhala ani v dalším utkání v Budějovicích. Tentokrát výrazně přehrála Albánii. První dvě branky padly již do 13 minut, výrazně k nim dopomohl albánský brankář Alia. Naše reprezentace i nadále Balkánce přehrávala, do konce první půle vstřelila další branku. Trend přetrval i do zbytku zápasu, kdy jsme přidali finální branku na 4:0. Zajímavostí může být obrovská střelecká převaha, Česko mělo 34 střel, kdežto Albánie tři. Fukala opět předvedl kvalitní výkon a odehrál celý zápas.

Po dvou odehraných kolech je naše reprezentace na prvním místě se šesti body. Další duel odehrajeme v říjnu s Kosovem.

Koscelník se trefil v zápase s Kyprem

Dalším reprezentantem hrajícím v barvách Slovanu je Martin Koscelník. První duel této reprezentační přestávky sehrálo Slovensko již 1. září, a to se Slovinskem v rámci kvalifikace na Mistroství světa. Ačkoliv vstřelilo branku jako první, Slovinsko zvládlo odpovědět do deseti minut. Koscelník nastoupil do utkání v 76. minutě, nicméně konečný stav byl 1:1.

Druhý zápas sehrála slovenská reprezentace v Bratislavě s Chorvatskem. Ačkoliv se jednalo o velmi ofenzivní podívanou, branka padla pouze jedna. V závěru propálil brankáře Rodáka hráč Interu Milán, Marcelo Brozović. Koscelník hrál od 79. minuty.

A konečně zápas, který byl pro Koscelníka nejvydařenější. Proti Kypru dostal šanci hned v základní jedenáctce. Slováci zvládli proměnit svůj velký tlak v branku až ve druhé půli, kdy se trefil slávista Schranz. Pojistku přidal nádherným způsobem právě Martin Koscelník. Slováci si tedy připsali tři body a udrželi šanci na postup.

Slovensko nyní zaujímá třetí příčku v kvalifikační tabulce, na kontě má devět bodů. Před nimi je Chorvatsko a Rusko, které mají shodně 13 bodů.

Velmi neobvyklý reprezentační sraz pro Maru

Dalším reprezentantem je guinejský záložník Kamso Mara. Guinea stihla v rámci kvalifikace odehrát jedno utkání, a to proti Guinei-Bissau. Do nerozhodného duelu (1:1) ovšem Mara nenastoupil. Další utkání ale fotbalistům znemožnil vojenský převrat, jenž v zemi proběhl den před utkáním s Marokem. Situace v zemi je dle Mary již klidná a Kamso by se měl v pátek vrátit do Liberce.

V reprezentačních výběrech figurovali i dva hráči, kteří ze Slovanu momentálně hostují v jiných klubech, oba s opcí na přestup. Brankář Filip Nguyen ze Slovácka si v české reprezentaci nezachytal. Obránce Taras Kačaraba ze Slavie si připsal první reprezentační start v seniorském výběru Ukrajiny právě v Plzni v přátelském utkání proti českému týmu, který nakonec skončil remízou 1:1.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kristýna Fehrer
Mediální partneři
Rádio Impuls rtm plus