FC Slovan Liberec | Slovan čeká těžká zkouška. Představí se na půdě pražské Slavie
Menu Další Zavřít Zavřít
12.12.2020

Slovan čeká těžká zkouška. Představí se na půdě pražské Slavie

Tomáš Honzejk
Liberec - 11. kolo domácí FORTUNA:LIGY uzavře nedělní souboj dvou účastníků Evropské Ligy. Slovan Liberec zavítá do Edenu, kde změří síly s úřadujícím mistrem - pražskou Slavií. Začátek utkání je naplánován na třetí adventní neděli 13.12. od 18:30h.

SK Slavia Praha - jednoznačně vyhrané derby i postup do jarní fáze Evropské Ligy

Sešívaní za sebou mají dva odlišně úspěšné zápasy. V minulém ligovém kole vyhráli po dvou gólech Abdallaha Simy a jednom přesném zásahu Ondřeje Lingra v derby pražských "S" vysoko 3:0, kdy byli po celý zápas jednoznačně lepším týmem. Naopak poslední utkání skupiny C na půdě německého Leverkusenu svěřencům trenéra Trpišovského nevyšlo, když prohráli jednoznačně 0:4. I přes tuto porážku je ale Slavia jediným českým týmem, který bude působit v evropských pohárech i na jaře. Sešívaní totiž dokázali posbírat 12 bodů za 4 výhry a dvě porážky, což bohatě stačilo na postup ze 2. místa ve skupině.

Souboje mezi pražskou Slavií a naším mužstvem jsou v posledních letech o dost pikantnější. Můžou za to nadstandardní podmínky, které mezi oběma kluby panují. Vše začalo odchodem realizačního týmu v čele s trenérem Trpišovským. Ten si postupně přiváděl osvědčené hráče do slávistického mužstva a momentálně tak můžeme napočítat hned 10 borců v sešívaném, kteří dříve oblékali dres s Ještědem na prsou. Za zmínku také určitě stojí, že hned sedm členů realizačního týmu dříve pracovalo pro náš klub.

Úřadující mistr je ve formě i v této sezóně. Vždyť z dosavadních deseti odehraných kol vyšel hned osmkrát jako vítěz a jen dvakrát remizoval. Hořkost ligové porážky v tomto ročníku ještě nepoznal. Zajímavostí je, že body poztrácel s ligovými nováčky. V Ďolíčku remizoval s Pardubicemi 1:1, shodně pak dopadl duel v Edenu proti Zbrojovce Brno. I přesto ale Slavia vede tabulku se ziskem 26 bodů při jednoznačném skóre 30:3. Druhá Sparta ztrácí na svého odvěkého rivala už pět bodů.

Nejlepším střelcem sešívaných je podzimní zjevení Abdallah Sima, který se trefil hned 4x v pěti odehraných zápasech. Nejvíce přihrávek na gól, a to čtyři, má na kontě ex-liberecký Petr Ševčík. Ve všech deseti duelech se pak do brány postavil Ondřej Kolář. Hned v sedmi z nich nepustil míč za svá záda. V ostatních inkasoval vždy pouze jeden gól.

FC Slovan Liberec - remízová rozlučka s Evropou i nepřesvědčivé výkony v lize

Naše mužstvo zakončilo pohárovou pouť čtvrteční bezbrankovou remízou s Crvenou zvezdou Bělehrad. Svěřenci trenéra Hoftycha posbírali v šesti utkáních sedm bodů a nebýt onemocnění koronavirem v našem mužstvu, kdo ví, jak by skupina dopadla. Za tento výkon se sluší celému týmu poděkovat. Důležitá je pak také finanční injekce v podobě necelých 150 milionů, které tým získal během podzimního působení v Evropské Lize a jejích předkolech.

Ve FORTUNA:LIZE to zatím tak veselé není. V posledních dvou utkáních Slovan vybojoval jediný bod, když doma nejdřív prohrál Podještědské derby 1:3, aby následně taktéž doma remizoval se Slováckem 1:1. V tomto utkání hrál navíc přes půl hodiny v přesilovce než se nechal zbytečně vyloučit Taras Kačaraba. Pilíř naší defenzivy tak bude chybět v těžkém utkání v Edenu.

Ostatně není úplně jisté, kteří hráči do utkání nakonec zasáhnou. Některé hráče, kteří hostují ze Slavie, vzhledem k tomu, že se už brzy mají vracet do svého mateřského klubu, trenér Hoftych do zápasu nejspíš nenasadí. Většina hostů z Vršovic by ale měla být k dispozici tak, jak slíbil před sezónou slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Každopádně Slovan získal v dosavadních devíti odehraných kolech čtrnáct bodů při skóre 14:11, což jej řadí až na 11. místo tabulky. Jedním dechem však musíme dodat, že modrobílé mužstvo má odehráno o zápas méně a ve vyrovnané tabulce ztrácí na třetí Jablonec pouze pět bodů. Nejlepším střelcem Slovanu je s pěti góly Michael ´Rambo´ Rabušic. Druhý Jhon Mosquera má o jeden přesný zásah méně. S asistencemi je to u našeho mužstva vyrovnanější. Na dva góly přihráli Kamso Mara, Michal Beran a Jakub Pešek. Filip Nguyen se do brány postavil v osmi zápasech a dvakrát vychytal čisté konto.

Povede se Slovanu po delší době překvapit proti sešívaným a dokážeme si odvézt pod Ještěd nějaké body? Utkání startuje v neděli v 18:30h a budou jej řídit jako hlavní rozhodčí Emanuel Marek, asistenty mu budou Jan Paták a Radek Kotík.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Centrum Babylon Železářství Letná
Mediální partneři
Hitrádio Contact Náš region