FC Slovan Liberec | Statistické okénko: Jak je na tom Slovan po patnácti kolech?
Menu Další Zavřít Zavřít
15.11.2023

Statistické okénko: Jak je na tom Slovan po patnácti kolech?

Šimon Knopp
Liberec - Odehráním patnáctého kola proti Hradci Králové završili liberečtí hráči polovinu základní části prvoligové soutěže. V tomto článku se ještě jednou vrátíme k odehraným utkáním a podíváme se, jak si vedli naši hráči jako tým z pohledu týmových statistik. Jak jsme na tom v porovnání s ostatními týmy a minulou sezonou?

Pohled na tabulku

Začněme shrnutím výsledků ve všech patnácti kolech. Slovanu se podařilo nasbírat celkem 18 bodů za čtyři výhry, šest remíz a pět porážek. Patří mu desátá příčka s dvoubodovým náskokem na Hradec Králové. Stále platí, že se Liberci nepovedlo zvítězit ve venkovním prostředí, naopak na stadionu U Nisy Slovan prohrál pouze s pražskými S a s Bohemians.

V porovnání s minulou sezonou se dařilo libereckým fotbalistům o něco méně. Tehdy měli po patnácti kolech 21 bodů a patřila jim sedmá příčka. Rovněž se jim více dařilo na hřištích soupeřů, kde dokázali vyhrát tři zápasy (proti Spartě, Bohemians i Slovácku).

Ofenziva

Při pohledu na ofenzivní statistiky našeho celku zjistíme, že průměrně každá třetí naše střela na branku končí gólem. V letošní sezoně se nám podařilo rozvlnit síť 21x a potřebovali jsme na to 62 střel na bránu. Z tohoto pohledu patříme k nejlepší šestici týmů (i co se celkového počtu střel týče - 181). Přesto rozdíl mezi námi a například první Spartou je patrný (pražský celek má o 35 střel na bránu více).

O poznání hůře jsme na tom ve statistice počtu útoků (552 a 13. příčka) či počtu gólů ve druhém poločasu (pouze 5). Zatímco v první půli střílíme branky velmi často (16 a třetí pozice), ve druhé polovině zápasu se nám naopak nedaří, dokonce se s pěti brankami řadíme na poslední místo společně s Pardubicemi.

Přihrávky

Další statistikou, na kterou se podíváme, jsou přihrávky. Slovan dohromady zkompletoval 5107 pasů, což v porovnání s ostatními celky není zcela vysoké číslo (desátá pozice). Co je důležitější, je jejich přesnost. V tomto ohledu patří Liberci šestá příčka s 80,6 % za Plzní.

O snaze se prosazovat směrem dopředu hovoří přihrávky do gólové šance a rovněž přihrávky do pokutového území. V prvním zmiňovaném aspektu si vedou liberečtí hráči velmi dobře (52 přihrávek a třetí pozice), ovšem ve druhé statistice jsou na tom nejhůře v lize (366). K mírnému propadu oproti minulé sezoně došlo i v držení míče (46,3 % v porovnání s 47,8 %).

Defenziva

Z hlediska defenzivy je na tom Liberec spíše podprůměrně. Z celkem 51 střel na bránu obdržel 23 branek, což vychází v průměru 1,5 gólu na zápas (11. pozice v lize). Zajímavé je, že liberečtí obránci svedli pouze 796 osobních soubojů, méně mají pouze hráči Sparty.

Hráči našeho celku museli čelit rovněž velkému počtu útoků (692), více bránili jen fotbalisté Zlína (776). V neposlední řadě proti nám bylo pískáno i nejvíce penalt, konkrétně čtyři. To je pouze o jednu méně než za celou minulou sezonu.

Fauly a tresty

Na závěr se podíváme na disciplinární statistiky. Pro Slovan platí, že se řadí mezi emotivnější týmy. Celkem se 193 fauly mu sice patří až desátá příčka, ale v počtu žlutých karet (37) má společně s Karvinou páté nejvyšší číslo. Rovněž je vidět, že náš tým hraje často na hranici ofsajdové linie, 27x byli liberečtí fotbalisté načapáni v nedovolené pozici (třetí pozice se Zlínem).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FITING SERVIS Realmont
Mediální partneři
Rádio Impuls Beat radio