FC Slovan Liberec | Statistické okénko: Kteří z hráčů vyčnívají v individuálních datech?
Menu Další Zavřít Zavřít
17.11.2023

Statistické okénko: Kteří z hráčů vyčnívají v individuálních datech?

Redakce
Liberec – Polovina programu základní části je pryč. Týmové statistiky už jsme si představili, co ale ty individuální? Kterým našim hráčům se dařilo ve FORTUNA:LIZE v porovnání s ostatními ligovými hráči? A kdo vyčnívá v různých herních parametrech? Nové Statistické okénko je tu.

Základní data

Pojďme si na začátek shrnout, komu z našich hráčů se daří v základních metrikách produktivity. Nejproduktivnějším hráčem Slovanu byl doposud Ľubomír Tupta, jenž se čtyřikrát prosadil a na další čtyři branky nahrál. Tři góly a dvě asistence posbíral Christian Frýdek, který ale současně odehrál o tři zápasy méně. Čtyři branky vsítil také Luka Kulenovič.

Tabulka střelců Slovanu
4 branky – Ľubomír Tupta, Luka Kulenović
3 branky – Christian Frýdek
2 branky – Mohamed Doumbia, Lukáš Červ
1 branka – Jan Mikula, Dominik Preisler, Matěj Chaluš, Ivan Varfolomejev

Tabulka nahrávačů Slovanu
4 asistence – Ľubomír Tupta
2 asistence – Jan Mikula, Christian Frýdek, Ahmad Ghali
1 asistence – Dominik Preisler, Mohamed Doumbia, Michal Fukala, Denis Višinský, Filip Prebsl

Ofenziva

Z hlediska ofenzivních dat patří zástupci Slovanu v řadě parametrů na vrchol. V desítce nejčastěji zakončujících hráčů figurují Ľubomír Tupta i Luka Kulenović. Slovenský útočník je v celkovém pořadí dokonce druhý, průměrně vystřelí 2,7 ran na zápas s xG 0,14. Druhý jmenovaný hráč Slovanu zatím posbíral 29 střel (2,33 na zápas) se stejným xG jako jeho kolega. Vůbec nejaktivnějším střelcem soutěže se stal ostravský Filip Kubala (37 ran).

V klíčových přihrávkách řádí Christian Frýdek, dosud vymyslel 2,3 rozdílového pasu na utkání. Úspěšnější je v této statistice napříč ligou pouze Veljko Birmančević ze Sparty (2,38). Naše mužstvo doposud kopalo dvě penalty, obě zahrával v duelech proti Jablonci a Bohemians Tupta, v derby proměnil, na brankáře Michala Reichla v dresu klokanů nevyzrál.

Fyzická data

Lukáš Červ přitahuje zvýšenou pozornost protihráčů, je totiž šestým nejfaulovanějším hráčem soutěže. Soupeři ho nedovoleně zastavují 2,64krát za utkání. Z celkových dat vyplývá, že nejfaulovanějšími hráči soutěže jsou Patrik Hellebrand, Michal Hlavatý a Merchas Doski.

Dalšího zástupce má v nejlepší desítce soutěže Slovan ve statistice nazvané progresivní běhy. Těch Ľubomír Tupta průměrně zkompletuje 2,70 na utkání, předním jsou jen Ewerton (4,02), Vasil Kušej (4.75) a Wale Musa Alli (4,93).

Defenziva

V přerušeních akcí soupeře si vybojoval zajímavé postavení napříč FORTUNA:LIGOU Lukáš Červ. Zaznamená jich průměrně 6,52 na utkání. Lídrem této metriky je David Heidenreich z Hradce Králové (celkem 7,74). Mezi nejaktivnějšími (a nejúspěšnějšími) „skluzaři“ soutěže byste mohli najít zase Filipa Prebsla, jenž zaznamenal 0,87 úspěšného skluzu na duel.

Jedním z nejvýše postavených hráčů v nepopulární rubrice faulů je Jan Žambůrek. Zapsal 2,46 nedovolených zákroků na zápas a vysloužil si za to dvě žluté karty. Před ním se nachází trojice Sebastian Boháč (3,58) – Muhamed Tijani (3,07) – Erik Prekop (2,62). Nejvíce úspěšných obranných zásahů zvládl doteď Matěj Chaluš (70), zároveň má z defenzivních hráčů Slovanu také největší úspěšnost soubojů – 72,2 %. Chaluš současně získal pro mužstvo nejvíc míčů, bylo jich už 90. O něco méně (79 a 68) mají Červ a Purzitidis.

Přihrávky a tresty

Matěj Chaluš byl také nejčastějším distributorem pasů, v úvodních patnácti kolech jich rozdal 526. Stejný hráč má zároveň nejvyšší úspěšnost pasů – 87,8 %. Největší počet přihrávek do gólové šance poslal Mohamed Doumbia (10), za ním jsou Frýdek (8) a Tupta (7). Nejvíc úspěšných driblinků zkompletoval Ahmad Ghali, a to 37. Hráčem utkání byl dosud nejvícekrát zvolen Tupta, kterého fanoušci vybrali pětkrát.

Největší počet žlutých karet zatím obdržel Lukáš Červ, a to celkem šest, Marios Purzitidis jich viděl od arbitrů o jednu méně. Řecký obránce zároveň jako jediný z hráčů Slovanu dostal v aktuálním ročníku červenou kartu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Masea RR group service s.r.o
Mediální partneři
Rengl Náš region