FC Slovan Liberec | Statistiky po základní části: Bez faulů i s dobrým držením míče, problém s útoky
Menu Další Zavřít Zavřít
23.04.2022

Statistiky po základní části: Bez faulů i s dobrým držením míče, problém s útoky

Redakce
Liberec – V posledním díle pravidelné rubriky Statistiky se ohlédneme za posledním utkáním se Slováckem a lehce také za celou základní částí. Na kompletní shrnutí všech zajímavostí z ročníku se můžete těšit těsně poté, co Slovan ukončí svoji pouť nadstavbou. Tak pojďme na to.

Lepší souboje, přihrávky i držení míče

Slovan naběhal v utkání proti Slovácku o téměř tři tisíce metrů méně než soupeř, taková bilance přitom není často k vidění, naše mužstvo má běžně ve fyzických metrikách navrh. Jednoznačně nejpilnějším modrobílým běžcem se stal Kristian Michal, kterému nechybělo moc, aby překonal metu 12 kilometrů – 11 956 metrů.

Ve sprintu, tedy nejvyšší rychlosti, toho naběhal nejvíc Frýdek (140 metrů), ten se pohyboval po hřišti zároveň nejvyšší průměrnou rychlostí a to 8,28 kilometrů za hodinu. Ačkoliv měl Slovan stejně střeleckých pokusů na branku jako soupeř – šest – a dokonce vyšší držení balonu, mnohem nebezpečnější byli domácí.

Ti podle statistiky očekávaných branek (xG) měli nasázet hned čtyři branky (3,96), Slovan měl vstřelit 1,24 gólu. Naše mužstvo každopádně mělo lepší procentuální úspěšnost v soubojích (52 %), přihrávkách (87 %) i presincích (45 % na 30 %). Čísla ovšem vždy přímku výsledkového vývoje duelu vždy neopisují, utkání, které skončilo dvěma pokutovými kopy, je toho koneckonců důkazem.

Kde se po třiceti kolech Slovan nachází?

A jak se tedy naše mužstvo umístilo v ligové konkurenci? Není nutné dlouze popisovat největší problém Slovanu v průběhu celého ročníku, kterým byla efektivita a produktivita. Slovan byl s 29 vstřelenými brankami druhým nejméně skórujícím celkem soutěže po Jablonci (22). Průměrně přitom ligový tým vstřelil celkem 42 branek v ročníku.

Slovan zapsal celkem šest branek z penalt, proměnil všechny, které dostal k dispozici. Zajímavé je také umístění střelby při penaltě, protože bylo pokaždé do jiného prostoru: nahoře vlevo, dole vlevo, dvakrát do prostředního boxu i dvakrát vpravo dole. Rozmanitost zakončení je tak pro soupeřova brankáře prakticky nečitelná.

Celkem naše mužstvo inkasovalo 13 branek ze standardních situací. Nejlepší v tomto ohledu byla Plzeň, která dostala jen sedm branek, nejhorší naopak Zlín, jemuž soupeři nasázeli celkem 22 gólů ze standardek. Slovan zároveň patřil k nejméně faulujícím týmům celé soutěže (12,7 faulu/zápas), méně měly jen Olomouc, Sparta a Budějovice. Průměrně se parta Luboše Kozla dopouštěla 1,80 ofsajdu za utkání.

Bohužel k nepříliš výrazné ofenzivě nepřispívá ani skutečnost, že naše mužstvo má v každém zápase relativně malý počet útoků z hlediska ligové konkurence. Jablonec je paradoxně - i když nastřílel nejméně branek – nejúspěšnější (103 útoků/zápas). Slovan patří k nejhorší horní čtyřce s 85 útoky na utkání. Naopak z hlediska úspěšnosti přihrávek se nachází na sedmé příčce horní poloviny tabulky. Ale o tom zase příště.

Další podrobné statistiky naleznete v sekci Statistiky na webu.

Tipovací soutěž

Ve 29. a 30. kole Tipovací soutěže se zadařilo technickému řediteli Slovanu Vlastimilu Čadílkovi, který získal 54 bodů. Za ním se na druhém místě umístil Petros Harazaklis s 52 body a třetí skončil Jirka Moravec, který vybojoval kulatých 50 bodů.

Průběžné celkové pořadí Tipovačky po 29. a 30. kole je následující. V čele soutěže si vydobyl relativně slušný náskok jedenácti bodů Jaroslav Moc (485 bodů). Za ním je se 474 body Tomáš Číž a s malým odstupem tří bodů Martin H. Cerny se 471 body.

Fanouškovská tipovací soutěž pro sezónu 2021/2022 probíhá ve facebookové skupině Fanoušci FC Slovan Liberec. Pokud nevyužíváte Facebook, můžete se přihlásit na tomto mailu.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Fehrer Dům kultury
Mediální partneři
eFotbal Hattrick