FC Slovan Liberec | Ukrajinci v dresu Slovanu: Nejen Rybalka a Kačaraba
Menu Další Zavřít Zavřít
03.03.2022

Ukrajinci v dresu Slovanu: Nejen Rybalka a Kačaraba

Redakce
Liberec - Myslíme na všechny Ukrajince trpící při ruské invazi do jejich země, speciálně pak na všechny naše bývalé hráče a jejich blízké. V tomto článku vám připomeneme všech devět hráčů ukrajinské národnosti, kteří během let prošli naším klubem. Někteří se prosadili více, jiní méně. Všem přejeme hodně sil v této pro ně tak těžké době a brzký mír celé Ukrajině! Děkujeme všem našim fanouškům, kteří se jakkoliv zapojují do pomoci Ukrajincům!

Oleg Lizogub

* 30. 7. 1973

Ligová bilance: 38 zápasů / 0 gólů

Řízný obránce, který prošel i mládeží Dynama Kyjev, se do Slovanu dostal přes Turnov a byl vůbec prvním cizincem v ligové historii našeho klubu. Pod Ještědem působil mezi lety 1995 – 1998 s krátkou přestávkou v podobě hostování v Teplicích. Po konci v Liberci působil i v Bohemians a Poštorné, usadil se v Česku.

Sergej Ljulka

* 22. 2. 1990

Ligová bilance: 13 zápasů / 0 gólů

Krajní obránce ukrajinské jednadvacítky k nám přišel na hostování poprvé v létě 2012, na počátku někdejší spolupráce s Dynamem Kyjev, společně s dalšími dvěma hráči. Kromě 12 ligových duelů nastoupil v našem dresu i do zápasů kvalifikace Ligy mistrů proti Kluži a následného play-off Evropské ligy proti ukrajinskému Dněpru. Na jaře 2016 přišel do Liberce ještě jednou, ale i vinou zranění zasáhl do jediného duelu. Kromě Dynama pak prošel několika dalšími ukrajinskými kluby (Goverla, Oděsa, Desna, Lvov a Charkov).

Jevgen Morozenko

* 13. 12. 1991

Ligová bilance: 4 zápasy / 0 gólů

Střední záložník toho při hostování v podzimní části sezony 2012/13 v libereckém dresu moc neodehrál, přesto si zde připsal starty hned v pěti soutěžích – čtyři v lize (z toho dvakrát v základní sestavě) a jako střídající hráč i dva v kvalifikaci Ligy mistrů a po jednom v kvalifikaci Evropské ligy, českém superpoháru i poháru. V dalším průběhu kariéry putoval hlavně po dalších ukrajinských klubech.

Artem Butenin

* 3. 10. 1989

Ligová bilance: 0 zápasů / 0 gólů

Stoper, který pod Ještěd přišel společně s Ljulkou a Morozenkem, byl na podzim 2012 při ligových i několika mezinárodních zápasech připravený na lavičce. Za Slovan si v soutěžních duelech zahrál jen v utkání někdejšího českého Superpoháru 2012 proti Olomouci a v Poháru České pošty na půdě České Lípy, která tehdy byla naší farmou a Artem si pak zahrál i v jejím dresu. Po podzimu v Liberci se vrátil do B-týmu Kyjeva. Později působil i v Moldavsku a Ázerbajdžánu.

Sergej Rybalka

* 1. 4. 1990

Ligová bilance: 37 zápasů / 8 gólů

Ofenzivní záložník se zkušenostmi z mládežnických výběrů Ukrajiny přišel do Liberce na půlroční hostování z Dynama Kyjev na začátku roku 2013, nakonec se jeho působení protáhlo až do konce sezony 2013/14. Byl jedním z klíčových mužů tažení Slovanu Evropskou ligou pod trenérem Šilhavým, k postupu do skupiny pomohl brankou v Curychu i v Terstu proti Udine, pak se trefil i proti Freiburgu. Na jaře pak odehrál i oba zápasy vyřazovací části proti Alkmaaru. Díky zkušenostem načerpaným během působení v našem týmu se později prosadil i v Dynamu Kyjev a ukrajinské reprezentaci, pak přestoupil do Sivassporu a nyní je hráčem Oleksandrije.

Vladislav Kalitvincev

* 4. 1. 1993

Ligová bilance: 13 zápasů / 0 gólů

Krajní záložník a mládežnický reprezentant Ukrajiny, pátý hráč hostující v Liberci z Dynama Kyjev, se během podzimu 2013 v české lize mezi střelce nezapsal, ale trefil se v Evropské lize – šťastnou vyrovnávací brankou ve Freiburgu jako střídající hráč přispěl k postupu ze skupiny. Jednu branku vstřelil i v českém poháru na Žižkově. Dosud úspěšně působí v ukrajinské lize, během loňského podzimu zaznamenal tři branky v dresu Desny.

Jevgen Budnik

* 4. 9. 1990

Ligová bilance: 11 zápasů / 0 gólů

Útočník, který přišel na hostování na jaře 2014 z ukrajinské Poltavy, se v české lize střelecky neprosadil, ale do historie se zapsal vyrovnávací brankou v jarní části Evropské ligy na půdě Alkmaaru. Do obou zápasů proti holandskému soupeři nastoupil v základní sestavě. Kromě Česka a Ukrajiny si tento fotbalový světoběžník v dalším průběhu kariéry zahrál i v Bělorusku, Řecku, Rakousku, Estonsku, Arménii nebo Indonésii.

Taras Kačaraba

* 7. 1. 1995

Ligová bilance: 81 zápasů / 3 góly

Do Liberce přišel stoper a někdejší člen ukrajinské jednadvacítky začátkem roku 2018 nejprve na hostování a následně na přestup z ukrajinského Šachtaru Doněck. V dresu Slovanu působil celkem tři roky a odehrál téměř stovku soutěžních utkání. Kromě tří ligových tref se mezi střelce zapsal i ve skupinové fázi Evropské ligy 2020/21, když svou brankou výrazně přispěl k vítězství na půdě belgického Gentu. Loňský rok strávil na hostování v pražské Slavii, kam posléze definitivně přestoupil. Díky svým výkonům se dostal i do ukrajinské reprezentace.

Achmed Alibekov

* 29. 5. 1998

Ligová bilance: 14 zápasů / 0 gólů

Záložník a další mládežnický reprezentant Ukrajiny, zatím poslední hráč, který pod Ještěd přišel na hostování z Dynama Kyjev, působil v Liberci v sezoně 2019/2020. Dvěma brankami v MOL Cupu, a to v Mariánských Lázních a krásnou trefou ze standardní situace v semifinále v Olomouci, přispěl k našemu postupu do finále této soutěže. Po Slovanu hostoval i v ruské Ufě a momentálně v Luhansku.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pavlů innovation Nisa Liberec
Mediální partneři
Hattrick Náš region