FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Opava 4:0
Menu Další Zavřít Zavřít
08.03.2020

Slovan doma přehrál Opavu a zaslouženě zvítězil 4:0

Šimon Knopp
Liberec - Po úspěšném postupu v MOL Cupu se Slovan představil ve 24. kole FORTUNA:LIGY proti Opavě. Slezané patří k celkům bojujícím o záchranu a na devátý Liberec ztráceli z patnáctého místa 16 bodů. Slovan neponechal nic náhodě a od začátku patřil k aktivnějšímu týmu. Dvakrát se dokázal prosadit Kuchta a navíc vybojoval penaltu pro Maru. V závěru ještě upravil konečný výsledek Malinský. Slovan se tedy radoval z výhry 4:0 a zisku tří bodů.
24.kolo, neděle 8.3.2020, 14:30
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
4:0
(2:0)
Slezský FC OpavaSlezský FC Opava
FC Slovan Liberec: Nguyen - Mikula (C), Chaluš, Karafiát, Hybš - Hromada (71. Kačaraba), Mara - Malinský, Baluta, Pešek (61. Zeman) - Kuchta (52. Rondić)

Náhradníci: Knobloch - Koscelník, Kačaraba, Alibekov, Zeman, Beran, Rondić

Slezský FC Opava: Fendrich - Hrabina (80. Sus), Rychlý, Hošek, Žídek (C) - Mondek, Zavadil, Jursa, Dordić (46. Zapalač) - Texl (62. Schaffartzik), Juřena

Náhradníci: Lašák - Řezníček, Schaffartzik, Zapalač, Helešic, Sus, Železník

Branky: 27. a 47. Kuchta, 30. Mara (pen.), 88. Malinský

Žluté karty: 46. Chaluš, 81. Baluta - 35. Jursa, 86. Schaffartzik

Rozhodčí: Zelinka - Paták, Hurych
Diváci: 3891

Reportáž

V osmé minutě nebezpečně centroval do vápna Juřina, na zadní tyči se snažil zakončovat Dordić. Mikula skvělým skluzem akci odvrátil na roh. Sebevědomý průnik předvedl ve 13. minutě Malinský, předběhl Hrabinu a postupoval podél okraje hřiště ve vápně. Zkoušel překvapit Fendricha střelou z velkého úhlu, opavský gólman nastavil své tělo a míč vyrazil. Na druhé straně se po odraženém míči dostal do zakončení Jursa, Nguyen připraven.

Ve 27. minutě využil Mara špatné rozehrávky a dloubáčkem za obranu vyslal Jana Kuchtu, liberecký útočník nezaváhal a vstřelil úvodní branku utkání. Stejné duo bylo i u další branky utkání. Kuchta byl při přebírání míče ve vápně faulován a vybojoval penaltu. K té se postavil Kamso Mara a potvrdil, že se v těchto situacích nemýlí. Brankáře "poslal" na druhou stranu a střelou do levé části branky zvýšil na 2:0. Ve 39. minutě se do rychlého brejku dostal Kuchta, ale dlouho váhal, s míčem se zamotal a přišel o něj.

Aktivita Slovanu pokračovala i nadále. Po centru Malinského vracel Pešek na Kuchtu, toho skvěle reflexivně vychytal Fendrich. Po zákroku se míč ještě snášel na brankovou čáru, ovšem Hrabina rychle zareagoval a vyhlavičkoval balón na roh. Do druhé půle vstoupil Slovan skvěle. Fendrich se snažil odkopnout míč, ale těsně před kopačkou mu poskočil. Nepřesnou přihrávkou tak namazal na kopačku Jana Kuchty, který měl práci jednoduchou.

O pár minutek později postupoval téměř sám na brankáře Baluta. Na poslední chvíli ho dotírající hráč vyvedl z míry a střela skončila mimo tři tyče. Střídající Rondić se po nahrávce téměř prosadil přes svého bránícího hráče, v pádu ale nezakončil přesně. I Opava si vytvořila příležitost, Mondek se odhodlal ke střele a Nguyen musel vyrazit na roh. V 63. minutě měla liberecká obrana štěstí, Rychlý svou střelou orazítkoval břevno. Po následném rohu střílel z voleje zpoza vápna jeden z hráčů Opavy, pokus proletěl kolem levé tyče.

O velmi pohlednou akci se liberečtí fotbalisté snažili v 66. minutě. Malinský našel centrem Balutu, který hlavičkou sklepával na nabíhajícího Maru. Skákavý pokus tentokrát zamířil mimo bránu Fendricha. Slovan těžil především z rychlých kombinací. Po jedné z nich zakončil Baluta v dobré pozici pouze do tyče. Obrana Liberce v některých momentech nechávala Opavě příliš mnoho prostoru, například po rohu v 70. minutě hlavičkoval zcela osamocený Žídek, pouze do náruče Nguyena.

Ve druhé půli hýřil aktivitou Baluta, po přihrávce Zemana postupoval sám na opavského gólmana, ten předvedl skvělý zákrok. Další nebezpečné zakončení si připsal rumunský záložník po rohu, když akrobaticky zakončoval, ale ani tentokrát se nemohl radovat ze vstřeleného gólu. V 88. minutě Tomáš Malinský tak dlouho napadal Rychlého, až ho donutil chybovat. Následně si poradil s brankářem a vstřelil čtvrtou branku utkání. V jedné z posledních akcí střílel v nastavení Baluta přízemní ranou na zadní tyč, branku netrefil.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (SFC Opava): „Jsem docela naštvaný z toho, jak jsme k utkání přistoupili, jaké jsme dostali góly... Takové lehké vítězství, co dnes Liberec v lize měl, mít asi zase dlouho nebude. Chtěl bych za tím udělat tlustou čáru. Musíme si to zítra vyříkat v kabině. Také se potřebujeme dát i zdravotně do pořádku, dnes jsme měli k dispozici pouze dva stopery. Je třeba si to důrazně vyhodnotit. Jak říkám, udělat za tím tlustou čáru a připravit se na další utkání s Karvinou.“

Pavel Hoftych (FC Slovan Liberec): „Začátek utkání do první vstřelené branky byl z našeho pohledu takový rozhádaný. Opava hrála kvalitně, prohrávali jsme dlouhé míče na Juřenu. Možná i po středečním zápase to byl trošku slabší rozjezd. Poté přišly dva góly, říkali jsme hráčům, že musíme nadále hrát koncentrovaně. Opava je silná ve standardních situacích, nechtěli jsme dělat příliš faulů na naší polovině. Přidali jsme i další branky a zaslouženě jsme vyhráli.“


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Truhlářstv Hajlek Staco Avled
Mediální partneři
rtm plus Radio Blaník Liberec