FC Slovan Liberec | Do Slovanu přichází kosovský reprezentant Qëndrim Zyba
Menu Další Zavřít Zavřít
10.07.2024

Do Slovanu přichází kosovský reprezentant Qëndrim Zyba

Šimon Knopp
Liberec - Dalším fotbalistou, který bude oblékat v příštím roce modrobílý liberecký dres, je Qëndrim Zyba. Kosovský záložník přichází do Slovanu z týmu FC Ballkani a podepsal smlouvu do roku 2027. Pojďme si společně novou posilu představit.

Qëndrim Zyba

Reprezentant Kosova přichází do Slovanu z nejvyšší kosovské soutěže, kde oblékal dres FC Ballkani. Ovšem původně svoji kariéru začínal v týmu FC Priština, který hrál rovněž v nejvyšší kosovské lize. Právě zde si odbyl svůj debut v sezoně 2019/20 a to nejen v tamní lize, ale rovněž v kvalifikaci do Evropské ligy, kde jeho tým neuspěl a vypadl ve vyřazovacích bojích proti gibraltarskému týmu St. Joseph´s. Zyba se postupně prosadil do základní sestavy a díky svým výkonům si řekl o přestup. Z Prištiny se stěhoval v sezoně 2022/23 právě do klubu FC Ballkani, kde zasáhl i do odvetného zápasu Evropské konferenční ligy proti Slavii Praha (jeho tým tehdy prohrál těsně 0:1).

V minulé sezoně v zimě si mladý záložník po úspěšném podzimu, kdy bojoval i proti Viktorii Plzeň ve skupině Evropské konferenční ligy, vyzkoušel angažmá v polské nejvyšší soutěži. Tam odešel na hostování do týmu Legie Varšava. Avšak příliš šancí nedostal a spíše nastupoval jako střídající hráč. Teprve třiadvacetiletý záložník prošel mládežnickými výběry Kosova a nechyběl ani v reprezentaci do 21 let. Proto nebylo velkým překvapením, že ve svých dvaadvaceti letech dostal pozvánku do seniorského výběru. Za Kosovo již naskočil celkem do čtyř duelů v kvalifikaci na Euro a na svůj premiérový gól zatím čeká.

Jak se cítí Qëndrim Zyba po přestupu do Slovanu? „Doufám, že v následujících třech letech půjde v Liberci vše podle plánu a já se dále fotbalově posunu a budu úspěšný. Rád hraji s míčem v centru hřiště a samozřejmě mohu podpořit i útok, o to se budu snažit i ve Slovanu. Tým je velmi přátelský a za to jsem rád, protože to bude moje rodina,“ usmívá se kosovský záložník. Zároveň nastiňuje ambice pro další ligový ročník: „Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom byli v tabulce co nejvýše. Budeme potřebovat pomoc fanoušků, protože když jsme spolu, jsme silnější,“ hlásí před začátkem sezony Zyba, který se už připojil k týmu na závěr soustředění v Rakousku.

Sportovní ředitel Theo Gebre Selassie o novém hráči:

„Jde o velmi kvalitního středového záložníka s nadstandardním fyzickým fondem a správnou mentalitou, o kterého jsme se zajímali už v zimě, ale bohužel to tehdy nevyšlo. Jsem velmi rád, že se nám Qëndrima podařilo získat nyní. Věřím, že pro nás bude velkou posilou.“


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
Chance (mezera) HET Gambrinus T-Mobile Renomia
Další partneři
Immergas Recovera
Mediální partneři
rtm plus Český rozhlas Liberec