FC Slovan Liberec | Dnes se ukázal charakter týmu, chválí spoluhráče Rabušic
Menu Další Zavřít Zavřít
12.03.2021

Dnes se ukázal charakter týmu, chválí spoluhráče Rabušic

Ondřej Marko
Liberec – Ligové utkání s Teplicemi bylo v letošní sezoně první, kdy jsme prohrávali a nakonec zvítězili. Hned v úvodní čtvrthodině si totiž vstřelil vlastní branku Sadílek, k tomu ještě Rabušic neproměnil penaltu. Vše se naštěstí obrátilo v poslední čtvrthodině, kdy nejprve skóroval Rabušic a v samotném závěru ještě střídající Rondić.

Otřásla s týmem vlastní branka již ve 14. minutě?

Těžko říct. Já si myslím, že jsme měli po tom dobré takové dvě tři minuty. Teplice byly lepší a důraznější. My jsme všude byli o krok později a nemyslím si, že to bylo jen tím gólem. Celou tu první půlku to postě nebylo ono, nebyli jsme to my a neběhalo nám to. Nevím proč, ale Teplice zkrátka byly lepší.

Další zlomový moment byla neproměněná penalta, byla špatně kopnuta?

No, asi jsem nekopl horší penaltu. Čekal jsem na gólmana, kam skočí, on ale čekal taky dlouho. Souboj nervů jsem nevydržel a dá se říct, že jsem mu to dal do náruče. Byla to moje blbost. Občas se holt i penalty nedávají, jdeme poté dál.

Penalty obvykle kope Mara, byl teď určený, nebo jste se spolu dohodli?

Kopu je já nebo Kamil, teď poslední dobou spíše já. Vzal jsem si to, věřil si a prostě to nedal. I lepší hráči někdy nedají. Příště půjdu klidně znovu. Prostě jsem nedal penaltu, ale vyhráli jsme. Příští zápas zase bude jiný.

Co poločasová přestávka, bylo při ní dusno v kabině?

Já jsem zažil už mnohem horší, takže tentokrát to bylo ještě v pohodě. Nějaké věci jsme si ale určitě říct museli. Byli jsme takoví líní na krok a všude byli pozdě, což byl asi hlavní důvod, proč nás Teplice přehrávaly. I když jsme měli nějaké šance či pološance, tak to od nás prostě nebylo ono. Museli jsme si něco říct. Jsem rád, že to nezůstalo pouze v kabině, ale přenesli jsme to na hřiště.

Jak jste prožívali závěr? Nejprve zaváhání Knoblocha a pak gól Rondiće.

Je to fotbal, jsou tam prostě emoce. Chyba mohla přijít a my jsme mohli klidně prohrát 2:1, tentokrát se štěstí přiklonilo k nám. Tím, jak jsme v prvním poločase hráli blbě, tak jsme tomu šli ve druhé půli naproti a nakonec závěr zvládli.

Byl to velký obrat, díky čemu se vám podařilo průběh otočit? Bylo to tím, že jste nezačali panikařit?

Nebyl ani důvod panikařit, bylo to pouze o jednu branku. Víte jak to je, dáte gól, je to remíza a pak se může stát cokoliv. Já si myslím, že jsme chtěli pořád hrát naši hru a pak jsme vyrovnali. Věřil jsem, že druhý gól dáme, sílu na to máme. Jsem hlavně rád, že kabině to funguje skvěle. I mimo hřiště, ale hlavně jsme to ukázali na něm, že se dokážeme porvat a nejsme nějaká platonická parta.

Jak jsi trefil míč při svém gólu, chtěl jsi to trefit takhle?

Chtěl jsem to samozřejmě trefit placírkou do šibenice. Balón mi nakonec ale nějak skočil a já to vzal, lýtkem nebo kolenem, ani nevím. Byl jsem v dobré pozici a třeba bylo lepší, že jsem to trefil takhle. Konečně to bylo trochu štěstí a takové góly jsou důležité.

Na osmý gól v sezoně sis musel počkat relativně dlouho, je o to cennější, že nastartoval obrat?

Teď už to bylo trochu dlouhé. V posledních zápasech jsem měl celkem šance a pak to končilo buď těsně vedle, anebo mi to zblokují. Měl jsem celkem smůlu. Na druhou stranu musím říct, že při tom gólu se to otočilo a kolenem jsem to tam nějak dotlačil. Doufejme, že se to teď otočí a třeba chytnu i já nějakou sérii, že mi budou góly víc padat. Důležitější však je, že zvládáme zápasy, máme teď úspěšnou sérii. Čeká nás teď derby i reprezentační pauza, to bude strašně důležitý zápas pro všechny.

Ukázal takový obrat v zápase sílu mužstva?

Určitě jo a jsem za to strašně rád. V kabině je super parta a nálada, to ale může být jen v kabině a když nám teče do bot, tak se to neukáže. Jsem strašně rád za nás, že jsme předvedli, jaká jsme parta a o to víc si výhry cením. Například v zápase s Pardubicemi nám padaly góly, bylo to ale jednodušší. Dnes se ukázal charakter týmu a i takovéto zápasy jsou mnohokrát cennější, než vyhrát třeba 5:0.

Jak cenná je to výhra z toho pohledu, že když v této sezoně Liberec v lize prohrával, tak prohrál vždy, teď poprvé ne.

Právě jsem nad tím přemýšlel, jestli jsme někdy dokázali otočit výsledek. Jak jsem již řekl, je to strašně cenné. Já si vážím toho, že jsme ukázali, že táhneme za jeden provaz. Takové výsledky jsou leckdy důležitější než výhra 5:0.

Ještě dotaz ke spoluhráči z útoku, jak se ti hraje po boku Rondiće. Jaký to je hráč a udělal velký progres za sezonu? Trenér říká, že je teď týmovější.

Imad se určitě zlepšil, trochu dospěl. Má výbornou hlavu, což i dneska potvrdil. K tomu je i trošku týmovější, jak říká trenér. Potřebuje ještě trošku dozrát. Je dobrý i v souboji jeden na jednoho, ale musí lépe vyhodnotit kdy, a kdy je zase lepší si dát míč. S takovými hráči se dobře pracuje, když chtějí a vidíte ten potenciál. Já ho chválím a doufejme, že v tom bude pokračovat.

Za týden vás čeká derby s Jabloncem, jak se na něj připravíte a s čím do něj půjdete?

Půjdeme do něj jako do každého zápasu, budeme ale chtít oplatit tu porážku z minula. Je to derby, ten zápas není pouze o nás, ale o celém Liberci a my ho budeme chtít zvládnout. Je to zápas o šest bodů, dá se říct. Bude to válka a my ji musíme vyhrát.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avej Vending Libea
Mediální partneři
Liberecká drbna eFotbal