FC Slovan Liberec | Hra na velkém hřišti
Menu Další Zavřít Zavřít
12.10.2020

Hra na velkém hřišti

Pavel Buša

Se začátkem nové sezóny jsme vstoupili do kategorie U8, tedy už do kategorie mladších přípravek. Tento přechod přináší také změnu herního systému, kdy už ve většině soutěží, pokud nepočítáme nějaké specifické turnaje, hrajeme na velkém přípravkovém hřišti v počtu čtyřech hráčů a jeden brankář. Na jaře jsme si tedy zkoušeli systém 3+1, nyní přecházíme už na systém 4+1, který je oficiální pro většinu soutěží mladších přípravek.

Od srpna jsme takto odehráli nějaká přátelská utkání, nějaké turnaje a od září už i zápasy první liberecké soutěže mladších přípravek proti týmům z okolí Liberecka. A jelikož je tato soutěž na Liberecku koncipována tak, že proti sobě hrají dvojročníky - letos v této soutěži nastupují děti ročníků 2012 a 2013, potkáváme se tak často i se staršími protivníky, se kterými je potřeba se popasovat.

Větší hřiště a více hráčů na něm už nám také přináší vyšší nároky, nové úkoly a kvalitnější individuální činnosti s míčem k tomu, abychom mohli být jako tým úspěšnější a v zápasech vítězní. Neustále a průběžně pracujeme na individuálních dovednostech - jak se ve fotbalové a trenérské hantýrce říká, abychom byli “silní na míči”, tedy abychom uměli projít s míčem dopředu k brance a dát gól, abychom utekli soupeřům, s míčem jej obehráli a obešli, abychom nepřišli o míč, ochránili si jej. K těmto dovednostem s míčem už nám nyní na velkém hřišti přibývají také činnosti bez míče, které nyní poznáváme a snažíme se je do naší hry dostávat, abychom se na hřišti bez míče pohybovali co nejefektivněji. Abychom se pohybovali s hrou dopředu a dozadu, podle toho kde se míč nachází. Samozřejmě tento pohyb bez míče je mnohem složitější, ale zásadní je, abychom byli na hřišti neustále vtaženi do hry a neztráceli herní aktivitu. V útlém věku, kdy je hráč fixovaný na míč, může být pro některé hráče složité soustředit se i na pohyb na hřišti bez míče, my však v tréninku i v zápasech pracujeme na tom, abychom pomalu pozornost dětí rozmělňovali na více věcí než jen na míč, čímž budeme schopni reagovat ve hře na více věcí a podnětů.

Útočit i bránit

No a jelikož na větším hřišti už je složitější vstřelit branku, než na hřišti se čtyřmi brankami - brání vám v tom více soupeřů a navíc i brankář, musíme si těchto vstřelených branek také více vážit, a snažit se, abychom také co nejméně branek dostali. Ne, že bychom se teď nějak přehnaně soustředili na bránění, ale pokud chceme dávat góly musíme si je často nejdřív vybojovat a vzít od soupeře. V tomto máme jasné pravidlo: “Když máme míč, útočíme na branku. Když jej nemáme, útočíme na míč.” Vedeme v tomto kluky, aby na nic nečekali a okamžitě si šli míč od soupeře sebrat, aby neměl příliš prostoru pro útočení. Aby se v obranném souboji zpevnili, a pokud je to potřeba pokusili se soupeře v souboji o míč přetlačit, nenechali se snadno a téměř bez jakékoliv snahy soupeřem obejít - zkrátka vyvinuli maximální možnou snahu míč od soupeře získat.

Kromě aktivity útočné už musíme tedy vyžadovat také aktivitu obrannou, která je často ještě důležitější, protože když si míč nezískáme pro sebe nebudeme mít s čím hrát a dávat góly. Útočná a obranná aktivita je už nyní nezbytná, bez ní vítězit nepůjde. No a k této aktivitě postupně přidáváme i poziční návyky - abychom nenapadali všichni jednoho hráče, abychom si byli schopni pohlídat všechny soupeře, když nemáme míč, abychom si byli schopní naběhnout bez míče do výhodných prostorů a nezůstali jen neaktivně stát na místě a sledovat spoluhráče, který vede míč dopředu, a další. Lze se tedy bavit o aktivitě jak s míčem, tak i bez míče.

V období předchozím jsme se setkali, a v tom následujícím, nás čekají jak stejně staří soupeři, tak i soupeři starší, kteří už třeba mají lépe zvládnuté poziční návyky, nebo dokážou už využít přihrávku. Mnohým soupeřům, i starším, hlavně v Libereckém kraji, jsme nyní schopni konkurovat, třeba je i předčít individuálně - dovednostně, zatím jsou však tyto týmy schopné nás potrestat díky pozičním návykům, které mají často osvojeny i na úkor individuálních dovedností. Našim cílem je, abychom neustále zlepšovaly naše individuální dovednosti a postupně navnímávali a chápali i poziční zákonitosti. Tyto dvě oblasti tvoří jednou spojenou nádobu. Na hřišti 4+1 tak už nelze hrát jen když mám míč, ale je potřeba se nějak chovat i v momentě, když míč nemám.

V tomto směru už budeme muset být na kluky mnohem náročnější, jelikož na ně bude náročnější i hra samotná.

Čas od času, bych vám rád poslal nějaké hodnocení, které vám přiblíží naše kroky, a cestu rozvoje po které jdeme. Abyste i vy věděli jak se s vašimi potomky o jejich výkonu bavit, za co je pochválit, případně k čemu je pobídnout. Na bližší vhled do naší hry se tedy můžete těšit v hodnocení zápasů či turnajů.

PB


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
KB Design KEEN
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Hitrádio Contact