FC Slovan Liberec | Na cestě mezi nejlepší pohárovou čtveřici se Slovanu postaví oživený Zlín
Menu Další Zavřít Zavřít
27.02.2024

Na cestě mezi nejlepší pohárovou čtveřici se Slovanu postaví oživený Zlín

Tomáš Honzejk
Liberec - Tři úspěšné zápasy stojí mezi Slovanem a pohárovou trofejí. Prvním soupeřem na této náročné cestě bude FC Zlín. Svěřenci trenéra Kozla se představí ve městě Tomáše Bati na místní Letné ve středu od 17 hodin. Utkání bude přenášet stanice ČT sport Plus.

FC Zlín - dobrý vstup do ligy po zimní přestávce

Stále ještě poměrně nový trenér na lavičce ševců Bronislav Červenka se už s týmem sžil a na jaře bude bojovat o udržení ligové příslušnosti. V prvním utkání ještě žlutomodrý celek nestačil na Teplice a na severu Čech padl 1:2. Následovala však překvapivá domácí remíza 1:1 proti pražské Slavii v dohrávce uprostřed týdne a poté vítězství 2:1 také před vlastními fanoušky nad Slováckem. Naposledy se Zlín vydal na dalekou cestu na západ Čech, kde padl s Viktorií Plzeň 0:3.

Náš příští soupeř má za sebou tři úspěšně zvládnuté zápasy v rámci domácího poháru. Ve druhém kole zavítal na půdu divizního celku TJ Sokol Lanžhot, kde zvítězil 1:0 gólem z 86. minuty, o který se postaral Ndiaye. Dalším soupeřem byl SK Uničov hrající MSFL, tedy třetí nejvyšší soutěž. Hostující Zlín musel od 4. minuty dotahovat. V 58. minutě vyrovnal zásluhou Filipa Žáka a za dalších osmnáct minut otočil skóre z penalty na konečných 2:1 Vukadin Vukadinović. V osmifinále se Zlínští vydali na půdu ostravského Baníku. Zde se očekával konec cesty, ale exostravský Rudolf Reiter vstřelil ve 40. minutě branku, na kterou domácí nedokázali odpovědět, čímž si Zlín zajistil účast ve čtvrtfinále.

Zajímavostí je, že se zlínští fotbalisté utkali s naším celkem rovněž ve čtvrtfinále celostátního poháru již v sezoně 2016/2017, kdy celou soutěž nakonec ovládli. Před sedmi lety se ale hrálo na stadionu U Nisy. Trenér Červenka může poprvé využít služby navrátilce, krajního beka Libora Holíka, který ve Zlíně hostuje z plzeňské Viktorie. Dle klubového webu se také uzdravili Antonín Fantiš a Rudolf Reiter, kteří budou trenérovi k dispozici. Naopak budou s největší pravděpodobností chybět Filip Žák, David Tkáč a Joss Didiba.

FC Slovan Liberec - ztráta brankáře a vydolovaný bod z derby

Trenér Luboš Kozel má po 62. Podještědském derby další vrásky na čele. Ke zraněnému obránci Plechatému, záložníkovi Frýdkovi a útočníkovi Letenayovi přibyl po hrozivě vypadajícím střetu s nohou Prebsla také brankář Bačkovský, který byl několik desítek vteřin v bezvědomí. Z utkání musel následně odstoupit pro těžký otřes mozku. Jeho spoluhráči se ale nevzdali a ze špatně rozehraného zápasu s dvougólovou ztrátou nakonec vybojovali bod, když se nejprve prosadil Preisler a v nastaveném čase vyrovnal na konečných 3:3 Matěj Chaluš. K dispozici ještě nebude ani nováček Tetour, který přišel v minulém týdnu z Baníku Ostrava.

Jak nadcházející souboj vidí asistent trenéra Josef Petřík? „Čtvrtfinále je už jen dva kroky před finále, takže bychom určitě chtěli postoupit a zápas bereme vážně. Na druhou stranu víme, že Zlín je zejména v domácím prostředí nebezpečné mužstvo. Uvidíme, v jaké sestavě nastoupí, protože v lize hrají o záchranu, což pro ně bude mít prioritu. Na druhou stranu postup do semifinále je lákavý, takže i kdyby hráli náhradníci, tak určitě budou chtít také postoupit.“

Co se týče pohárové cesty, modrobílý celek odehrál o jeden zápas méně než Zlín. V rámci třetího kola se vydal do středních Čech, konkrétně na Kladno, za které nastoupil bývalý hráč Slovanu Zdeněk Folprecht. Divizní outsider držel dlouho nadějné bezbrankové skóre, ale v závěrečné desetiminutovce se nejprve prosadil Horský a o pět minut později pečetil postup Tupta. Osmifinálový duel se už odehrál na našem domácím stadionu, kam přijela Mladá Boleslav. V tomto utkání se čekalo na jedinou branku až do nastaveného času, kdy se opět prosadil mladý útočník Filip Horský a zajistil tak našemu klubu účast ve čtvrtfinále.

Liberec je v rámci poháru historicky čtvrtým nejúspěšnějším klubem za oběma pražskými ´S´ a rivalem z Jablonce. Ve čtvrtfinále se nacházíme už poosmnácté. Mezi nejlepší čtyřku jsme se probojovali osmkrát, do finále došli pětkrát a trofej zvedli nad hlavu ve dvou případech. V loňském ročníku jsme neprošli právě přes čtvrtfinále, kde nám vystavila stopku pražská Sparta. Po remíze 2:2 zvítězila 5:3 na penalty a padla až ve finále se svým úhlavním rivalem z druhého břehu Vltavy. Podaří se Slovanu podeváté proklouznout mezi nejlepší čtveřici?

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan dokáže přehrát Zlín a zajistit si tak postup do semifinále? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

Vsaďte si u Tipsportu! Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
ZOO Liberec iQLANDIA
Mediální partneři
Liberecká drbna Rengl