FC Slovan Liberec | Nezapomenutelná derby: Hitparáda Kerbra, euforie Hadaščokem a Šilhavého dvojrole
Menu Další Zavřít Zavřít
02.04.2020

Nezapomenutelná derby: Hitparáda Kerbra, euforie Hadaščokem a Šilhavého dvojrole

Redakce
Liberec - Celkem už 52 vzájemných ligových zápasů. Rivalitu, napětí i emoce přináší derby pravidelně, ale jaké jsou ty vůbec nejnezapomenutelnější duely historie? Vybrali jsme hattricky Milana Kerbra s Markem Bakošem i dominanci v obou zápasech jedné fantastické sezony. A které je vaše nejpamátnější derby?

Kapitola číslo jedna. Historie poprvé, přes osm tisíc diváků a premiérová sláva

Psal se 30. duben roku 1995. Slovan poprvé v historii hostil Jablonec. Úvodní zápas sezony skončil remízou 1:1, v Jablonci na něj tehdy přišlo 12 a půl tisíce diváků. V Liberci nebyla atmosféra jiná, osmitisícové peklo táhlo modrobílé za výhrou. Obě mužstva se pohybovala v první polovině tabulky, Slovan nakonec sezonu zakončil na čtvrtém místě.

Pohlednou podívanou načal v 25. minutě Martin Hřídel, který poslal domácí příznivce do euforického stavu zároveň i po přestávce. Tři minuty po začátku druhého poločasu se totiž trefil znovu. Rozhodnuto nebylo, v 51. minutě snížil Jiří Novák a drama bylo na světě. Liberec si už ale první domácí partii historie ukrást nenechal a vykročil k naprosté dominanci na domácím hřišti. Z 26 domácích duelů hned sedmnáctkrát vyhrál, osmkrát remizoval a jen jednou na svého soka nestačil. Statistika, která nemá obdoby. Mimochodem tehdy za hosty nastoupil nynější asistent trenéra Pavla Hoftycha Pavel Medynský.

3:0 a 3:0! Sezona 2001/2002 přinesla dominanci, sladké závěry i góly šesti hráčů

Většina střetnutí neskončila jednoznačnými výsledky, obzvlášť ještě během jednoho ročníku, ale... Sezona 2001/2002 byla prostě vynikající. Netřeba dlouze popisovat, Slovan dokráčel pod vedením trenérského dua Ladislav Škorpil - Josef Csaplár k premiérovému titulu v nejvyšší soutěži, o bod přehrál atraktivním fotbalem pražskou Spartu a žižkovskou Viktorii. Během sezony prohrál jen čtyřikrát a nastřílel hned 55 gólů. Šest z nich padlo do brány Jablonce. Prvně se uprostřed října hrálo na Střelnici, kde do té doby naše mužstvo vyhrálo jen jeden ze sedmi zápasů. Tentokrát nebylo o čem diskutovat.

11. minuta Petr Johana - 1:0. A pak dlouho nic. Antonín Kinský společně například s Miroslavem Holeňákem, dalším asistentem aktuálního mužstva, držel čisté konto až do samotného závěru. Snahu zelenobílých utnuly dva rychlé góly. Bum, 88. minuta Roman Jůn a 89. Vladimír Kožuch. Konec 3:0. Stejný výsledek se urodil i v odvětě. To už vrcholil boj o triumf a každé body měly cenu zlata. Slovan si nechtěl pokazit dobrou reputaci v derby na domácím trávníku a na svého soupeře vletěl. Po půli vedl o dva góly po trefě Jana Nezmara s vlastní brankou Martina Petráše. V 90. minutě pečetil vysoké vítězství Jiří Štajner.

Andrej Kerič! Dlouhé čekání a řež dvou elitních týmů tabulky

Na další podobně vysokou výhru si Slovan musel počkat šest let. Až do bronzové sezony 2008/2009, říjnový duel pod taktovkou kouče Ladislava Škorpila připomněl vzájemnou na veleúspěšné předchozí výsledky i pocit pokolení sousedního soka. Krátce po půli bylo rozhodnuto. Už na samotném začátku duelu se prosadil Bořek Dočkal, pak začal úřadovat tehdejší chorvatský snajpr Andrej Kerič. Jeho byla 35. a 53. minuta. Body byly doma.

Za Slovan tehdy nastupoval například Holeňák, Gebre Selassie, Dočkal, Papoušek, Polák, Kerič a Jan Nezmar. Silný kádr nakonec vyválčil v ligové konkurenci bronzovou medaili, Jablonec skončil o šest bodů dál. Pátý.

První výhra U Nisy? Ne, díky, příště. Slovan skolil favorita po pětigólové první půli

Posouváme se v čase jen o sezonu. Březen 2010 nabídl souboj na titul útočícího Jablonce (nakonec druhá příčka) a devátého Slovanu. Před oním 22. kolem se hojně šeptalo o historicky první výhře rivala U Nisy. Favorit byl jasný, ale na to se v derby nikdy nehrálo. Slovan bojoval a měl na své straně vynikající efektivitu. V sedmé minutě otevřel skóre Jan Nezmar, reagoval David Lafata. Po 20 minutách se prosadil Bořek Dočkal, vedení na 3:1 zvyšoval Andrej Kerič. Odpověď přišla hned po třetí brance, udeřil David Lafata - 3:2 z pohledu Slovanu. Vyrovnaný zápas nakonec definitivně rozhodla vlastní branka Petra Zábojníka krátce po pauzou.

Slovan uhájil i přes papírové předpoklady domácí prostředí, Jablonec si na úspěch U Nisy musel počkat. Kanonýr David Lafata nakonec vstřelil během ročníku 11 gólů a příští sezonu nasázel Liberci hattrick.

Žolík par excellence, titul je blízko

Tisíckrát vzpomínaný zápas, tisíckrát omílaný, ale vyndat ho z výběru nejemotivnějších duelů zkrátka nejde. Na začátku května 2012 šlo ale o hodně: 29. kolo, boj o titul do poslední chvíle, nutné tři body. Slovan v Jablonci potřeboval vyhrát, aby měl titul ve svých rukách před posledním domácím zápasem s Plzní (0:0). Nicméně domácí vzdorovali. Zaplněná, téměř vyprodaná Střelnice, byla plná fanoušků v modrobílých oděvech, kteří vzorově podporovali naše mužstvo.

Jenže Josef Šural, kterému v 60. minutě sudí neuznal gól pro faul ve vápně, ani Jiří Štajner s Janem Nezmarem neměli střelecké štěstí. Čas ubíhal, nervozita stoupala. Slovan tři body potřeboval. Jaroslav Šilhavý známý svým opatrným střídáním se nakonec rozhodl, v 62. minutě stáhl právě Šurala a poslal do hry Vojtěcha Hadaščoka. Žolík slavil už o čtyři minuty později, když využil perfektní Štajnerovu kolmici. Výhru pak pečetil druhým gólem zápasu v 90. minutě. A titul byl, jak se později ukázalo, náš!

Historie prolomena, série ukončena. Jablonec vykradl Liberec

Nezapomenutelný je i zápas z 2. listopadu 2014, vzpomenout ho musíme, protože se zapsal do historie. Jablonec poprvé vyloupil Liberec, poprvé (a zatím naposledy) ho okradl na jeho trávníku. Slovan prožíval svou nejhorší ligovou sezonu, naopak Jablonec nastolil koncepci v análech často přezdívanou jako tým Galacticos. Přivezl mimo jiné Tomáše Hübschmana, Jana Kopice, Martina Pospíšila, Filipa Nováka a hlavně kouče Jaroslava Šilhavého, který ještě na jaře v Liberci působil. A vzpomínky ožily.

Slovan vstoupil do zápasu tlakem, nebylo poznat, že hraje se soupeřem, který je v tabulce mnohem výš. Hostům během pěti minut dvakrát pomohla tyč po centru Davida Pavelky ze strany a následně po úniku Dzona Delarge. Za neproduktivitu přišel trest. Martin Doležal dal za Jablonec gól Liberci po 344 minutách v lize a zaskočený Slovan už odpovědět nedokázal.

Hattrickoví hrdinové, hitparády Marka Bakoše s Milanem Kerbrem

Nejsou to sice zápasy z jednoho ročníku, ale oba si zaslouží spojit dohromady a vyzdvihnout tak dva individuální výkony. V únoru 2016 zazářil U Nisy Marek Bakoš, který hattrickem zlikvidoval šance Jablonce na body. Zápas rozsekl v 86. minutě poté, co Slovan ztratil v rozmezí čtyř minut (64.-68.) dvoubrankové vedení z první půle.

Druhý hattrickový hrdina zůstává taktéž v živé paměti. V říjnu roku 2017 předvedl pod koučem Jindřichem Trpišovským galavečer Milan Kerbr. V první minutě zaskončil stadion rychlou brankou po rohovém kopu hostující Stanislav Tecl, pak ale přišla modrobílá jízda. Nejdřív Kerbr trefil tyč, pak napálil ve skluzu bránícího Nikolu Jankoviče do ruky a kopala se penalta. A ranou k pravé tyči vyrovnal. Kerbr ještě do půlky obrátil skóre, využil centru Coufala zprava a ranou o zem doklepl míč za gólmana Bártu.

Naše mužstvo výrazně k vítězství přiblížila třetí trefa. Bosančičovu ránu vyrazil brankář jen do břevna a dorážející Matěj Hybš se hlavou nemýlil. Aktivní "Boske" pak namazal na levé straně uvolňujícímu se Kerbrovi, který po fantastickém výkonu završil hattrick. A běžel oslavovat rovnou ke kotli se Severní tribunou. V součtu? Euforie, emoce i skolení rivala 4:1.

Poprvé v historii VIRTUÁLNÍ DERBY. Vaše podpora je potřeba nejvíc

Nelehká situace ohledně šířícího se koronaviru sice zastavila jarní fázi FORTUNA:LIGY, nicméně derby se i tak uskuteční. Poprvé v historii virtuálně. Vyjádřit podporu nejen oběma klubům, ale i zdravotníkům v Krajské nemocnici Liberec můžete i vy. Koupením vstupenky přispějete do charitativní sbírky, finální výtěžek poputuje přímo do nemocnice. Slovaňácký kotel je vyprodaný, ale na další Slovanu přidělené tribuně JIH C místa stále zbývají. Vstupenka stojí 100 korun, lístky můžete kupovat zde.

Fotografie jsou ilustrační.

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Jizerské pekárny Břízky - Euroseal
Mediální partneři
Liberecká drbna Hitrádio Contact