FC Slovan Liberec | Slovan se utká s lídrem tabulky, na stadionu U Nisy vyzve pražskou Slavii
Menu Další Zavřít Zavřít
11.03.2022

Slovan se utká s lídrem tabulky, na stadionu U Nisy vyzve pražskou Slavii

Šimon Knopp
Liberec – Ve 25. kole bude čekat na liberecké fotbalisty papírově nejtěžší možný soupeř, úřadující mistr a dosavadní lídr tabulky, Slavia Praha. Svěřenci trenéra Trpišovského letos ztratili body pouze v pěti zápasech. Povede se nám v domácím prostředí soupeře zaskočit? Výkop utkání je naplánován na neděli od 15 hodin.

SK Slavia Praha - výhra v derby i dotahující se Plzeň

Slavia načala jarní část ligy velkým překvapením, protože v domácím prostředí nestačila na poslední Karvinou. Podlehla jí 0:1 a pro Slezany to byla vůbec první ligová výhra v sezoně. Ovšem v následujících utkáních jsme další zaváhání neviděli. Dvakrát Pražané porazili své soupeře těsně 1:0 (Slovácko a Bohemians). Poté přišel zápas s Hradcem, ve kterém Slavia ukázala svoji sílu směrem do ofenzivy, svého soupeře přehrála 5:1. A v posledním hraném kole zvítězila v pražském derby proti Spartě 2:0, trefili se Lingr a Schranz.

Kromě ligové soutěže můžeme Slavii vidět i v Evropské konferenční lize. Po skupinové fázi jí byl přisouzen turecký klub Fenerbahce, se kterým si dokázala dvakrát poradit shodně 3:2 a postoupila už do osmifinále. Zde na ni čekal rakouský LASK Linz. Do prvního utkání hraného v Praze, vstoupila Slavia vítězně a do odvety si poveze pohodlný náskok v podobě výhry 4:1. V prvním vyřazovacím zápase se dvěma brankami zaskvěl Sor, dále pálil Olayinka a Traoré.

Pokud se vrátíme zpět k české nejvyšší soutěži, v té Slavia zatím drží nejvyšší příčku. Patří ji první místo se 60 body, ovšem z druhého místa se na ni dotahuje Plzeň, která má stejný počet bodů. Přesto slávističtí fotbalisté dominují ve většině ligových statistik. Ofenziva „sešívaných“ vstřelila celkem 60 gólů (což je o 34 branek více než Slovan) a jejich obrana inkasovala pouze 16x (v tomto ohledu se dělí Slavia o pomyslné první místo právě s Plzní).

Aktuálním problémem Slavie je stav kádru, přestože je široký a nepostrádá mnoho mladých talentovaných hráčů, hned několik opor chybí. Dlouhodobě zraněný je Bořil, Provod a Kúdela. Mimo jsou také Lingr, Ševčík či Schranz, kteří nezasáhli do evropských pohárů. Kvůli kartám nebude moci nastoupit Traoré, jenž v posledních zápasech předváděl velmi dobré výkony. Pozitivní zprávou je pro „sešívané“ návrat Davida Hovorky, který proti Spartě předvedl skvělý výkon.

Nejlepším střelcem Slavie je s 11 brankami Ondřej Lingr. Z pohledu asistencí je na tom nejlépe Lukáš Masopust, který jich posbíral 7, v těsném závěsu je dánský obránce Alexander Bah (6). V brance se střídá dvojice Ondřej Kolář a Aleš Mandous. Dohromady oba vychytali 13 čistých kont.

FC Slovan Liberec - prolomení série výhrou nad Pardubicemi

Slovanu se podařilo ve středeční dohrávce prolomit šestizápasovou sérii bez výhry. Proti Pardubicím jednoznačně zvítězil 4:1 a výsledkově tak navázal na minulý vzájemný zápas na stadionu U Nisy. Rozhodujícím okamžikem bylo vyloučení obránce Hránáče ve 13. minutě. Slovan přesilovku dokázal využít a zvítězil díky gólu Mikuly, dvěma brankám Rabušice a trefě Rondiće. Bylo to vůbec poprvé, co Slovan dokázal v této sezóně vstřelit více než 3 branky.

Díky zisku tří bodů jsme poskočili z desátého místa až na sedmou pozici tabulky. Máme shodně bodů jako šestá Boleslav, ovšem horší rozdíl skóre, protože naše ofenziva je v této sezóně zatím spíše podprůměrná (pomyslné 13. místo v tabulce). Přesto je situace v tabulce velmi vyrovnaná a pro odskočení od dotahujících se soupeřů by liberečtí fotbalisté potřebovali proti Slavii bodovat. Trenérům však nebude k dispozici několik hráčů hostujících v Liberci právě ze Slavie.

V posledním vzájemném zápase mezi Slovanem a Slavií se z výhry radovali Pražané. V 11. kole FORTUNA:LIGY se prosadil těsně před koncem poločasu Bah. Ve druhé půli zvýšil na 2:0 Kuchta, naději na zdramatizování vykřesal v 76. minutě exslávistický Stoch. Ovšem Olayinka následně využil otevřené obrany a rozhodl utkání gólem na 3:1. Naposledy se Slovan radoval z výhry nad Slavií na podzim 2017, tehdy se v Edenu prosadili Potočný a Bosančić. Poslední domácí výhra se datuje do prosince 2015, kdy za nás skórovali Bakoš a Pavelka.

V individuálních statistikách došlo po středečním zápase ke změně. Nově je nejlepším střelcem Slovanu Michael Rabušic, který vsítil 5 branek. Těsně za ním jsou se čtyřmi trefami Ľubomír Tupta a Imad Rondić. Králem v asistencích je Christian Frýdek, posbíral už čtyři, stejný hráč má i nejvíce přihrávek do šancí (18). Jedničkou v bráně je Milan Knobloch, který vychytal čtyři čistá konta.

Přijďte liberecké fotbalisty podpořit na stadion U Nisy, hraje se v neděli od 15 hodin!

Organizační informace

Pokladny na stadionu U Nisy budou otevřeny v den zápasu od 12 hodin. Nenechávejte nákup vstupenek na poslední chvíli a vyhněte se předzápasovým frontám. Stále probíhá i online prodej na webu www.ticketlive.cz.

Prosíme fanoušky Slovanu mířící na hlavní tribunu, aby pokud možno přicházeli hlavním vchodem od Dopravního hřiště nebo horním vchodem přes lávku od Domova mládeže v Zeyerově ulici. Západní tribuna bude totiž z bezpečnostních důvodů oddělena od zbytku stadionu a u vchodu budou probíhat důkladné kontroly, po zápase navíc nebude prostor pod velkoplošnou obrazovkou průchozí a budete muset odejít jiným směrem. Děkujeme za pochopení!
Permanentkáři ze Západní tribuny, kam si kupují vstupenky fanoušci Slavie, mohou využít místa na Hlavní tribuně.
Pokud bezpečnostní složky nerozhodnou vzhledem k aktuální situaci jinak, bude po zápase nejprve umožněn odchod domácích fanoušků ze Severní, Východní a Hlavní tribuny (kromě vchodu/východu č.8. - viz výše). Následně budou vypuštění hostující fanoušci ze Západní tribuny.

Upozorňujeme také všechny návštěvníky, že stále ještě platí povinnost mít s sebou na stadionu respirátor.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
11TEAMSPORTS Naše pekárna
Mediální partneři
Beat radio Liberecká drbna
×
Dnes v 10:15
FC Slovan Liberec B
FC Hradec Králové B