FC Slovan Liberec | Slovan vyráží do Jablonce, potvrdí v 56. Podještědském derby svoji formu?
Menu Další Zavřít Zavřít
19.03.2021

Slovan vyráží do Jablonce, potvrdí v 56. Podještědském derby svoji formu?

Šimon Knopp
Liberec – Na Slovan ve 24. kole FORTUNA:LIGY čeká nelehký soupeř, utká se totiž s rivalem z Jablonce. Svěřencům trenéra Hoftycha se v posledních utkáních daří a svoji herní pohodu budou chtít přenést i do Podještědského derby. Posledně se z vítězství na stadionu U Nisy radoval Jablonec, podaří se tentokrát Libereckým “vyloupit” Střelnici? Výkop zápasu je naplánován na sobotu 20.3. od 18:30.

FK Jablonec – Poslední dva zápasy výhry, přesto slabší jaro

Po skvělém podzimu zatím Jablonečtí na jaře trochu hledají svoji formu. Od začátku roku zvítězili v polovině zápasů (4 z 8), ovšem třikrát na svého soupeře nestačili. A zaostávají tak trochu za očekáváním, po skvělé podzimní části sezóny, kdy „přezimovali” na druhém místě. V minulém kole cestovali svěřenci trenéra Petra Rady na Moravu, kde změřili síly se Zbrojovkou Brno. Zde dlouho vedli rozdílem dvou branek (díky Pleštilovi a Schranzovi), ale v nastavení dostali branku a čisté konto se jim udržet nepodařilo. Nicméně Jablonec se mohl radovat z výhry 2:1 a zisku tří bodů.

Situaci v tabulce jsme již trochu nastínili. Jablonci patří čtvrtá příčka a stejný počet bodů jako Slovanu (který je na třetím místě díky lepšímu skóre). Ovšem Jablonečtí mají ještě jeden zápas k dobru, a to utkání se Spartou, která byla v karanténě. Stejného soupeře potkají i v MOL Cupu, v případě, že postoupí přes druholigovou Vlašim, se kterou musí odehrát ještě osmifinále.

Nejlepším střelcem nadcházejícího soupeře našeho mužstva je Ivan Schranz, který se prosadil celkem už sedmkrát. Na druhé místě je Martin Doležal s pěti brankami a čtyři trefy nasbíral Miloš Kratochvíl. O pozici nejlepšího nahrávače jabloneckého celku se dělí Martin Doležal a Robert Hrubý (oba mají po čtyřech asistencích). Jako jediný do všech utkání naskočil Jakub Považanec.

Z hlediska historické bilance prvoligových derby je na tom lépe Slovan, který zvítězil 25x (Jablonec pouze 14x). Ovšem v domácím prostředí jsou svěřenci trenéra Rady zpravidla silnější (12 výher, 8 remíz a 8 porážek). Jak již bylo zmíněno v úvodu, posledně se z vítězství radoval Jablonec, který nás na stadionu U Nisy přehrál 3:1 (jedinou branku Liberce vstřelil Kamso Mara z penalty). Pokud se podíváme na poslední zápas hraný na Střelnici, zjistíme, že Slovan v nadstavbě minulého ročníku remizoval 1:1. Zajímavostí je, že v utkání bylo uděleno celkem 12 žlutých karet.

FC Slovan Liberec – Vítězná vlna díky skvělému obratu

Slovan neprohrál již od 6. února, díky výhrám s Plzní, Zlínem, Pardubicemi, Příbramí a naposledy i Teplicemi poskočil na skvělé třetí místo v tabulce. Ovšem poslední ligová výhra se nerodila vůbec lehce. S Teplicemi jsme na stadionu U Nisy prohrávali od 13. minuty po vlastní brance Sadílka. V druhém poločasu jsme měli herní převahu a dostalo se nám odměny. Nejprve se trefil Rabušic, který tak napravil to, že před přestávkou nedokázal proměnit penaltu. A obrat dokonal v devadesáté minutě Rondić, který pro Slovan hlavou trefil další tři body za výhru 2:1.

Navíc naše mužstvo pokračuje i v MOL Cupu. Los fáze nejlepších osmi celků nám přisoudil Plzeň, se kterou se utkáme ve venkovním prostředí. Tento zápas se ovšem odehraje až 7. dubna, teď se Liberečtí musí soustředit na Podještědské derby. „Je to přímý souboj o třetí místo. Derby je pokaždé specifický zápas. Není to jenom o Slovanu, ale o celém Liberci. Sledovanost bude daleko větší, my to víme. Jablonci navíc máme co vracet za ten první vzájemný zápas, který jsme doma nezvládli,“ uvědomuje si důležitost zápasu Michael Rabušic, která přidal i vzpomínky z minulosti: „Na každé derby mám vzpomínku. Super bylo hned moje první, dal jsem gól. Samozřejmě mám i horší vzpomínky. Třeba dva pohárové duely. Doma jsme vyhráli 4:3. V Jablonci nám ale z více důvodů nebylo přáno, my prohráli 0:2 a vypadli. Takže na derby mám celkově smíšené vzpomínky.“

Že jde o speciální zápase i v mládežnických kategoriích popsal Kristian Michal, který podepsal ve Slovanu novou smlouvu: „Derby patřily většinou k nepříjemným zápasům. My jsme se zpravidla snažili hrát „fotbal“ a Jablonec do nás bušil, chtěli to urvat především v soubojích. Mezi některými rodiči i mezi hráči na hřišti bylo cítit, že se jedná o derby.“

V posledním duelu se dařilo útočníkům, trefil se jak Rabušic, tak i Rondić. První jmenovaný je i nejlepším střelcem Slovanu (s osmi góly), na druhém místě je kolumbijský záložník Mosquera (6 branek). Nejvíce asistencí má na svém kontě Pešek, a to pět. V minulém zápase dostal žlutou kartu Mara a za celkové čtyři tak nebude moci zasáhnout právě do zápasu s Jabloncem.

Střetnutí 24. kola startuje v sobotu v 18:30 na jablonecké Střelnici. Už tradičně se bude hrát bez diváků v ochozech, držte našim klukům palce alespoň na dálku!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
A net Star taxi
Mediální partneři
Liberecká drbna Český rozhlas Liberec