FC Slovan Liberec | Začíná nadstavbová Skupina o umístění! Slovan se vydá v neděli do Olomouce
Menu Další Zavřít Zavřít
22.04.2022

Začíná nadstavbová Skupina o umístění! Slovan se vydá v neděli do Olomouce

Šimon Knopp
Liberec - Ve středu se liberečtí fotbalisté rozloučili porážkou na Slovácku se základní částí FORTUNA:LIGY. Vzhledem k tomu, že svěřenci trenéra Kozla skončili na osmém místě, bude jejich soupeřem ve Skupině o umístění Sigma Olomouc, která skončila devátá. Povede se Slovanu zvítězit a vytvořit si výhodnou pozici před domácí odvetou?

Bližší informace o průběhu celé nadstavbové části si můžete připomenout v našem přehledném článku zde. V případě postupu Slovanu přes Sigmu by na nás čekal ve finálovém dvojzápase (8. a 15. května) lepší z dvojice týmů České Budějovice - Mladá Boleslav.

SK Sigma Olomouc - vítězství nad Spartou a lepší výchozí pozice

Olomoučtí si nevedli během sezóny špatně a odměnou jim bylo deváté místo. Dohromady z třiceti zápasů 9x vyhráli, 11x remizovali a 10x odcházeli jako poražený celek. Díky těmto výsledkům budou hrát stejně jako náš tým ve Skupině o umístění, a tudíž i o šanci na zisk finanční prémie a nasazení do 3. kola domácího poháru v příští sezóně.

Ve 30. kole se Sigma představila v domácím prostředí proti Spartě. Na Pražany rychle vlétla a již po jedenácti minutách vedla 2:0. Zaskvěl se bývalý liberecký kapitán Breite, který nejprve jeden gól vstřelil a následně druhý připravil pro svého spoluhráče Beneše. Vzhledem k tomu, že Olomouc dokázala výsledek 2:0 udržet až do konce zápasu, vylepšila si svoji výchozí pozici pro nadstavbu. Poskočila totiž z desátého místa na deváté a místo sedmé Mladé Boleslavi se utká s osmým týmem, tedy tím naším.

Nejgólovější fotbalisté Olomouce jsou s šesti brankami Antonín Růsek a Martin Hála. Ovšem druhý jmenovaný je dlouhodobě zraněný a se Sigmou se dohodl na rozvázání smlouvy. Nejvíce asistencí pro své spoluhráče připravil slovenský fotbalista Juraj Chvátal, konkrétně šest. Jedničkou v brance je jeho slovenský kolega Matúš Macík, jenž udržel celkem osm čistých kont.

FC Slovan Liberec - z posledního na konečné osmé místo

Asi všichni fanoušci si vybavují špatný vstup Slovanu do soutěže, který vyústil v poslední místo a předčasné vypadnutí v domácím poháru. Kádr se dokázal zvednout až s příchodem nového kouče Luboše Kozla. Nakonec je z toho po základní části osmé místo, ale liberečtí hráči měli až do posledního kola naději na šestou příčku, a tudíž i Skupinu o titul.

Slovan vyrazil ve 30. kole do Uherského Hradiště, kde na něho čekal velmi nepříjemný soupeř, Slovácko. Liberec postrádal kvůli zranění několik hráčů. I z tohoto důvodu nastoupil vůbec poprvé v základní sestavě Denis Višinský či po delší době Kristian Michal. Bohužel oba mladíci byli u situací, které rozhodly zápas. Višinský krátce před půlí fauloval ve vápně a Michal byl po hodině hry nastřelený do ruky, která však byla u těla, za což se, dle pozdějšího výroku Komise rozhodčích mylně, také pískala penalta. VAR rozhodčího nemohl opravit, protože na utkání nebyl k dispozici. Oba nařízené pokutové kopy proměnil Jurečka a rozhodl o vítězství Slovácka 2:0.

V posledním vzájemném zápasu se Sigmou Olomouc se z těsné výhry 1:0 radoval náš soupeř. Přesto měli liberečtí fotbalisté v této sezóně vzájemné zápasy lepší, protože na stadionu U Nisy dokázali vyhrát 2:0. V utkáních se trefili tři různí hráči, na straně Olomouci to byl bývalý liberecký fotbalista Jan Navrátil. Za Slovan U Nisy pálil Christian Frýdek a z penalty Júsuf Hilál.

Z hlediska statistik se mnoho nezměnilo. Nejlepším střelcem je stále šestibrankový Michael Rabušic. Mezi asistenty se o pomyslné první místo dělí Christian Frýdek a kapitán Jan Mikula. V posledních zápasech plnil roli jedničky mezi třemi tyčemi Olivier Vliegen, který si ze tří utkání připsal zatím jedno čisté konto.

Otázkou zůstává, kteří fotbalisté budou moci do duelu se Sigmou naskočit. Kromě rekonvalescentů Plechatého, Fukaly a Mészárose je nejistý start i několika dalších hráčů. Kvůli karetnímu trestu nebude chybět nikdo. Kumulované žluté karty se ze základní části do FINÁLE FORTUNA:LIGY nepřenáší. Jednozápasový distanc ale v nadstavbové části hráčům hrozí už po dvou žlutých kartách.

Zápas mezi domácí Sigmou Olomouc a Slovanem Liberec se odehraje v neděli 24. dubna od 16 hodin na Andrově stadionu. Autobusový zájezd nevypravujeme, vstupenky (včetně sektoru hostů) lze zakoupit v online předprodeji zde.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Procentrum Aura Medical
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Rádio Impuls