FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Dukla - FCSL 1:4
Menu Další Zavřít Zavřít
28.09.2024

Slovan dokázal otočit utkání proti Dukle a nakonec zvítězil 4:1!

Šimon Knopp
Liberec/Praha - V desátém kole Chance Ligy se Slovan představil ve venkovním prostředí proti pražské Dukle. Po rychle inkasované brance prohrávali svěřenci trenéra Kováče 0:1 a tahali za slabší konec. Velká změna přišla po změně stran, kdy do hry nastoupil Lukáš Letenay. Slovenský útočník zaznamenal dva góly a jednu asistenci a výraznou měrou se podílel na otočení vývoje utkání, které nakonec skončilo 4:1 pro Slovan!
10.kolo, sobota 28.9.2024, 13:30
FK Dukla Praha FK Dukla Praha
1:4
(1:0)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
FK Dukla Praha: Hruška - Vondrášek, Peterka (C), Hašek, Zeronik (78. Douděra) - Šebrle (83. Moulis), Kozma (83. Bačinský), Lichý, Ambler - Mešanovič (78. Matějka), Řezníček

Náhradníci: Šťovíček - Svoboda, Holiš, Ludvíček, Matoušek, Bačinský, Ullman, Moulis, Douděra, Špatenka, Matějka

FC Slovan Liberec: Bačkovský – Halinský, Mikula (C), Pourzitidis – Ghali (68. Zyba), Icha, Hlavatý (79. Varfolomejev), Kayondo – Eneme (79. Višinský), Nyarko (46. Letenay), Tupta (57. Frýdek)

Náhradníci: Krajčírik – Varfolomejev, Preisler, Višinský, Frýdek, Dulay, Kok, Letenay

Branky: 2. Zeronik - 48. a 53. Letenay, 56. Hlavatý, 90+1. Višinský

Žluté karty: 50. Halinský, 85. Višinský, 88. Varfolomejev

Rozhodčí: P. Hocek – M. Leška, D. Zoufalý; VAR: K Rouček, AVAR: K. Hájek


Diváci: 2687

Reportáž

Úvod zápasu se našim fotbalistům vůbec nevydařil. Již ve druhé minutě se uvolnil Jakub Zeronik a centrem z křídla překvapil Bačkovského. Liberecký gólman pravděpodobně očekával teč stínícího Řezníčka, ta ale nepřišla a Zeronikova pobídka prolétla skrz celé vápno až do sítě, 1:0. Slovan následně sevřel soupeře a snažil se rychle vyrovnat. Po čtyřech rohových kopech se snažil ohrozit brankáře Hrušku, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Naopak Dukla po jednom z rychlých protiútoků nebyla daleko od druhé trefy. Centr Šebrleho si málem do vlastní brány srazil Kayondo, který zavíral prostor na zadní tyči.

V pětadvacáté minutě se uvolnil za půlkou hřiště Eneme a všiml si, že brankář Hruška není na brankové čáře. Neváhal a ihned vystřelil, jeho dalekonosný pokus nebyl vůbec špatný, skončil pouze pár centimetrů nad břevnem. Na druhé straně zaváhal ve velké šanci Řezníček. Propadl k němu tečovaný míč a mohl zakončovat z malého vápna. Skvělým zákrokem se blýskl Bačkovský, kterého střela trefila do hlavy. Ve 32. minutě hlavičkoval z dobré pozice Ghali, ale v pádu soupeře bránu netrefil. Pár minut před koncem poločasu zakončoval po zmatku ve vápně Nyarko, bohužel do cesty jeho projektilu se obětavě položil jeden bránících fotbalistů. Stejný hráč měl šanci i o chvíli později, když z hlavičky trefil dokonce tyč.

Trenér Radoslav Kováč udělal do druhého poločasu jednu změnu, když na hřiště přišel Letenay za Nyarka. Střídání se ukázalo jako správné, protože ve 48. minutě neudržel střelu Enemeho Hruška a právě čerstvý Lukáš Letenay včas zareagoval a dorazil míč do prázdné brány, 1:1. Ještě veseleji bylo na liberecké střídačce v 53. minutě. Centr Enemeho si našel hlavičkou Lukáš Letenay a svoji druhou trefou otočil utkání. Slovan hýřil aktivitou a hned z další nebezpečné akce znovu udeřil. Tupta skvěle sklepl patičkou míč pro nabíhajícího Michala Hlavatého a liberecký záložník přesnou střelou k tyči rozvlnil síť, 1:3.

Dukla se nevzdávala a snažila se skóre rychle korigovat. V 59. minutě dorazil míč směřující do brány Mešanovič a běžel se radovat. Ovšem po dlouhém zkoumání situace mu radost překazil videorozhodčí, který odhalil, že před vstřelením branky byl bosenský útočník v ofsajdu. Ofenzivní utkání pokračovalo i nadále. Hlavatý se skvěle prokličkoval až do vápna a jeho přízemní centr si do brány málem srazil Ambler. Obránce Dukly se následně vyznamenal skvělým obranným zákrokem, když vyrazil dorážku Ghaliho.

Po dalším z rychlých protiútoků se mohl radovat Frýdek, ale v dobré pozici se snažil brankáře technicky obstřelit a Hruška si na jeho pokus počíhal. Následovala šance Zyby, který se snažil, stejně jako Eneme v prvním poločasu, nachytat brankáře Dukly dalekonosným pokusem. Hruška měl s míčem problémy a nakonec pouze vyrazil na roh. Dukla se v závěru zápasu snažila ještě duel zdramatizovat, ale do šancí se dostávala jen s potížemi. Naopak v sedmiminutovém nastavení ještě jednou udeřil Slovan. Letenayovi se příliš nepovedla střela a balón doskákal až k volnému Denisovi Višinskému. Mladý záložník nabízenou šancí nepohrdl a z malého vápna trefil prostor pod břevnem, 1:4.

Slovan po prvním nepovedeném poločasu dokázal ve druhé půli utkání proti Dukle skvěle otočit a nakonec zvítězil 4:1!

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Petr Rada (FK Dukla Praha): „Samozřejmě jsem zklamaný, že jsme prohráli takhle vysoko. Paradoxně vyjma 15 minut po změně stran to od nás bylo spíše povedené utkání. Dostali jsme se brzy do vedení, pak jsme měli velkou šanci, kterou Řezníčkovi reflexivně chytil gólman. První půli jsme byli aktivnější směrem dopředu, ale varoval jsem hráče, že Liberečtí dostanou v kabině čočku. Sami jste to pak viděli, dvanáctiminutový kolaps. Odstoupili jsme od způsobu hry, který nám vycházel v první půli, a prohráli jsme zápas během 12 minut. Začátky a konce poločasů máme špatné, i když se na to soustředíme a upozorňujeme na to. Mrzí mě i to, že po inkasovaném gólu hráči sklopí hlavu, během chvíle jsme vyklidili pole.“

Radoslav Kováč (FC Slovan Liberec): „Je jasné, že to byl zápas dvou poločasů. V první půli se dá říct, že jsme neměli vůbec nic. Propadli jsme v soubojích i v celkové kvalitě. Dostali jsme brzo laciný gól, trošku se to opakuje... Nicméně o pauze jsme si řekli, že to dál takhle nejde. Jsme fotbaloví, myslím si, že v týmu máme obrovský potenciál a kvalitu. Ale bez nasazení a soubojovosti nemohou být principy vidět. Dále jsem říkal, že to je o nastavení, chtíči, a to jsme v prvním poločasu nepochopitelně neměli. Jsem rád za reakci v druhé půli. Udělali jsme změnu a poslali Lukáše Letenaye do hry. Je to hladový a pracovitý hráč, na tréninku jsme viděli, že jeho zakončení je fantastické. Shodil sedm kilo a je vidět, že když je člověk trpělivý, tak toho může hodně dokázat. Dnes to byl jeho zápas. Jsme rádi, že jsme utkání otočili, druhý poločas byl ve všem diametrálně rozdílný. Situace by jinak byla hodně nervózní, protože v dalším duelu nás čeká derby.“


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
(mezera)T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Louda auto Pregis
Další partneři
Dineva Gasservis
Mediální partneři
Hitrádio Contact Rádio Impuls
×
Dnes v 19:00
FC Slovan Liberec
FK Jablonec
×
Dnes v 16:00
SK Kladno
FC Slovan Liberec B