FC Slovan Liberec | Hoftych: Děkujeme fanouškům za podporu, sezonu hodnotím jako úspěšnou
Menu Další Zavřít Zavřít
30.05.2021

Hoftych: Děkujeme fanouškům za podporu, sezonu hodnotím jako úspěšnou

Redakce
Liberec – Šesté místo. Slovan zakončil sezonu porážkou s Olomoucí (1:2), na poháry tentokrát nedosáhl. I tak trenér Pavel Hoftych pokládá ročník za úspěšný. „Uspěli jsme v Evropské lize a máme tři hráče v nominacích na EURO, což je skvělý počin," říká upřímně. Jak to vypadá s možnými přestupy a jaký je plán letní přípravy?

Co říct na utkání se Sigmou? Četné šance, nakonec vyrovnání, ale stejně porážka...
Bylo to podobné jako posledně doma se Zbrojovkou. Měli jsme několik tutovek v první půli, minimálně tři jsme mohli přetavit v gól, ale soupeř se dostal do jednoho přenesení hry... Snažili jsme se po přestávce do duelu vrátit, byli jsme v tlaku a podařilo se nám srovnat krásnou brankou Sadílka. Pak penalta a Milan Kerbr se dočkal asi svého snového rozloučení s kariérou. Bohužel. Nešťastná a tentokrát bych řekl i nezasloužená porážka.

Jak skladbu kádru na příští sezonu ovlivní neúčast v evropských pohárech?
Myslím, že vůbec. Kádr se skládá a v první řadě je třeba počítat odchody. Karafiát, Jugas, Sadílek, Pešek u nás pokračovat nebudou, uvidíme, co další hráči. Velký zájem je třeba o Martina Koscelníka. Přijdou ztráty kvalitních hráčů, kteří nám dodali určitou nadstavbu. Kluci se velmi hezky rozloučili s celou kabinou, budou nám chybět. Sportovní úsek pracuje na tom, aby byl kádr co nejsilnější a znovu jsme se rvali o vrchní patra tabulky.

Co říkáte na první oficiální příchod. Jaký je Justen Kranthove?
Justen je hráč, který se bude muset ještě hodně učit. Prošel Leicesterem, ale covidová pauza sebrala podobným mladým klukům možnosti herní praxe. Dáváme mu aktuálně šanci za béčko, jde o urostlého stopera a velmi inteligentního, schopného hráče s kvalitní rozehrávkou. Je levák. Za handicap bych u něj označil mládí a zkušenosti, fyzickou připravenost a zápasovou vytíženost. Kvůli koronaviru zbytečně a nelogicky nehrála celá Evropa, nemohli hrát ani naši mladí hráči, kterým praxe také chybí.

Bude pokračovat Adama Diamé?
Byl u nás do této chvíle na hostování. Nechci předjímat, je to otázka na sportovní úsek.

A co situace ohledně Thea Gebre Selassieho?
Byl na zápase s Olomoucí, chvilku jsme mluvili po utkání. Zašel do kabiny za kluky. Máme mít příští týden schůzku se sportovním vedením, věci jsou ale za mě vyříkané, i když jsme mluvili zatím jen po telefonu. Prostě pevně věřím, že se Theo stane součástí Liberce.

Pojďme konkrétněji k hostujícím a hráčům s končící smlouvou: Sadílek, Karafiát, Matoušek, Mosquera. Je možné, že někdo z nich bude pokračovat v klubu dál?
Znovu půjde o součást debaty. Jhon dostal nabídku smlouvy, Káfa (Ondřej Karafiát) je stejně jako Jan Matoušek hráčem Slavie a momentálně se vrací z hostování. S oběma jsem se bavil a umíme si představit další formu spolupráce v případě, že by ji vyhodnotili jako přínosnou. Sáďa (Michal Sadílek) nebude pokračovat v žádném případě, jde o hráče Eindhovenu. Byl ochotný se vzdát určitého komfortu a jít hrát za Slovan do nejisté sezony, klobouk dolu. Jsme strašně rádi, že si to sedlo. Pevně věřím, že jsme pomohli Sáďovi minimálně k tomu, že ho Jaroslav Šilhavý nominoval na EURO. Myslím, že spolupráce Liberec – Sadílek si naprosto sedla.

Které pozice bude třeba posílit?
Střed zálohy, křídla a útok. Cítíme, že právě tam potřebujeme doplnit kádr. Při zranění Ramba se to projevilo, Imad Rondič měl poslední zápasy také zdravotní problémy, nebyl v takové pohodě. Určitě potřebujeme posílit. Defenzivu a brankáře složíme, střed zálohy, kraje i útok budou prioritou vzhledem k očekávaným odchodům.

Jak sezonu v konečném součtu hodnotíte?
Na podzim jsme ztratili body, ale v Evropě to byla krásná jízda. Odešlo nám přes zimu hodně klíčových hráčů: Júsuf, Hromada, Kačaraba a Tijani se zranil. Dlouho jsme čekali na příchody Júsufa a Malínského, aby se rozhodli pro nás, dva hráči nám do kvality chyběli. Při zranění a četnosti zápasů Peška s Mosquerou už nám na konci došla šťáva. Dopředu to nebylo ono. Sezonu ale nebudu hodnotit podle posledních několika zápasů, ve finále se k nám štěstí mohlo přidat, kdybychom porazili Spartu. Sezona je i tak úspěšná, tři kluci se dostali do národních týmů na EURO, což je v těžké české a slovenské konkurenci fantastický počin. Další se během podzimu propracovali do dobrých rolí viz Jakub Hromada ve Slavii. Všichni bychom chtěli být v pohárech, ale je potřeba respektovat konkurenci, která vystřelila hlavně v případě Slovácka s Jabloncem. Chtěl bych poděkovat lidem, kteří dorazili v posledních duelech na stadion a těm, co nás podporovali celou sezonu. Jejich podporu jsme všichni cítili.

V jakém formátu byste si přál hrát příští sezonu? Mluví se i o prostřední nadstavbě, kde nebude o co hrát...
Formátů je několik a asi žádný není úplně optimální. Formát s prostřední skupinou bez šance na Evropu si dokážu představit, pokud bude čtyřka klubů motivovaná nějak jinak. Třeba penězi od LFA. Jinak nebudou mít zápasy žádné grády. To, že není baráž s týmy z první šestky, mi ale nevadí, protože mi nepřipadal takový systém smysluplný. Mužstvo z desáté příčky klidně mohlo obrat pátý tým o celoroční práci v jediném utkání...

Které plány máte na dovolenou?
Jedu na Slovensko na dva dny za exmajitelem Trnavy panem Vladimírem Poórem, který je zároveň jedním ze sponzorů našeho mužstva. Pak se budu věnovat rodině, nemám ani v plánu dlouhodobější dovolenou. Necítím se unavený.

A kdy začne letní příprava?
Máme volno tři týdny, 21. června se všichni sejdeme a 7. července pak odjíždíme na soustředění do Rakouska.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ricoh Kitl
Mediální partneři
Rengl Český rozhlas Liberec
×
Odehráno v 15:00
FC Slovan Liberec
FK Teplice