FC Slovan Liberec | Další těžká prověrka pro hráče Slovanu. V neděli budou hrát v Edenu proti pražské Slavii
Menu Další Zavřít Zavřít
15.03.2024

Další těžká prověrka pro hráče Slovanu. V neděli budou hrát v Edenu proti pražské Slavii

Tomáš Honzejk
Liberec - Svěřence Luboše Kozla čeká v následujících týdnech těžký los, ve kterém postupně narazí na Slavii Praha, Viktorii Plzeň a Slovácko. První duel z tohoto trojboje je na programu již tuto neděli 17. března od 15:00 v hlavním městě. Ve článku najdete i video s předzápasovými rozhovory.

Za Slovanem do Edenu!

Slávistický stadion hlásí vyprodáno. Volná místa zbývají už jen v hostujícím sektoru. Pojďme to společně změnit! Na utkání do pražského Edenu budou vypraveny autobusy s nejvěrnějšími příznivci a místa stále jsou! Přihlásit se můžete ZDE.

SK Slavia Praha - konec v Evropské lize i přiblížení se prvnímu místu

Pro Slavii skončila v týdnu cesta evropskými poháry, když nestačila na italský AC Milán. Sešívaní doplatili v obou zápasech na brzké vyloučení. Na San Siru se jim sice povedlo i v oslabení vstřelit dvě branky, ale slavní Rossoneri, jak se milánskému klubu přezdívá, skórovali hned čtyřikrát. V Praze byl už ve 20. minutě vyloučen kapitán Tomáš Holeš po přísném zásahu videa a také tuto přesilovku favorit využil. Do poločasu se prosadili Pulišič, Loftus-Cheek a Rafael Leao. Čestný úspěch Pražanů zaznamenal pár minut před koncem střídající Matěj Jurásek. Slavia se tak rozloučila s evropskou poutí v osmifinále Evropské ligy po prohrách 2:4 a 1:3.

Ani v českém poháru se svěřencům Jindřicha Trpišovského nepovedlo postoupit do další fáze soutěže. Derby proti rivalovi z druhého břehu Vltavy přitom měli rozehrané více než slibně. Konec prvního poločasu a začátek toho druhého orámovaly trefy Schranze s Dioufem a zdálo se, že si Slavia dokráčí pro postup do semifinále MOL Cupu. Proti byl však našim fanouškům dobře známý Victor Olatunji. Nigerijský útočník snížil v 55. minutě na rozdíl jediné branky a o čtvrt hodiny později vyrovnal. V základní hrací době se už ani jeden celek neprosadil, a tak následovalo prodloužení. V něm sudí nařídil ve 114. minutě penaltu pro Spartu za ruku Tomáše Vlčka. Míč si postavil Adam Karabec a chladnokrevně rozhodl o sparťanské výhře 3:2 po prodloužení.

To v lize je to po zimní přestávce úplně jiná písnička. Z prozatím odehraných šesti duelů Slávisté čtyři vyhráli a dvakrát remizovali. Na úvod jara si nejprve poradili v přestřelce s Jabloncem 4:3 gólem Jurečky z 97. minuty. Následovala remízová ztráta 1:1 ve Zlíně. Poté dvě výhry 3:0, konkrétně v Karviné a před domácími fanoušky proti Pardubicím, kdy se nejrychlejším hattrickem v historii ligy blýskl Mojmír Chytil. Po prohraném pohárovém derby následovalo ligové. Slavia změnila taktiku a bylo evidentní, že hlavní cíl je neinkasovat. To se povedlo a z Letné odjížděla s výsledkem 0:0. Naposledy doma přivítala Teplice, kterým nedala šanci a zvítězila vysoko 4:0, a jelikož Sparta stejným výsledkem prohrála v Plzni, rozdíl úhlavních rivalů na čele tabulky se zmenšil na jediný bod.

Sešívaní se mohou pyšnit třetím nejlepším útokem ligy (2,08 gólu na zápas) a vůbec nejpevnější obranou, když inkasovali pouze sedmnáctkrát ve 24 utkáních (0,71 gólu na zápas). Nejlepším střelcem týmu je jedenáctigólový Václav Jurečka. O jednu branku méně vstřelil Mojmír Chytil. Co se týče přihrávek na gól, na čele je hned čtveřice hráčů, která přihrála svým spoluhráčům na čtyři branky. Konkrétně se jedná o Petra Ševčíka, Conrada Wallema, Lukáše Provoda a Václava Jurečku. V posledních dvou utkáních na Spartě a doma s Teplicemi se postavil mezi tři tyče ex-plzeňský Jindřich Staněk a pokaždé udržel čisté konto. Odchytal také oba souboje proti AC Milán.

Trenér Trpišovský bude pro čtyři žluté karty postrádat Jana Bořila a dlouhodobě zraněné Ondřeje Koláře s Davidem Pechem a Sheriffem Sinyanem. Otazník visí také nad startem Lukáše Masopusta.

FC Slovan Liberec - last minute výhra nad Karvinou a páté místo stále na dohled

Přestože svěřenci Luboše Kozla zatím na jaře střídají lepší výsledky s horšími, mají pořád velmi blízko první šestici znamenající účast ve Skupině o titul. Slovan si zatím na jaře připsal dvě výhry (doma s Olomoucí 2:0 a naposledy Karvinou 1:0), jednu remízu (3:3 v domácím Podještědském derby) a dvě venkovní porážky (1:2 na Spartě a 0:2 v Teplicích). Bohužel také vypadl z domácího poháru, když prohrál ve Zlíně 1:2 po prodloužení.

V tomto kalendářním roce tedy u libereckého týmu zatím platí známé pořekadlo: ´Můj dům, můj hrad.´ Před vlastními fanoušky totiž dvakrát vyhrál a jednou remizoval, zatímco po venkovních zápasech se pod Ještěd vracel vždy jako poražený. Naposledy hostil na stadionu U Nisy poslední Karvinou. Na těžkém terénu se nedal hrát příliš pohledný a kombinační fotbal, a tak nebylo divu, že se na jediný gól utkání čekalo až do 84. minuty. V té Jan Mikula nastřelil ve vápně ruku padajícího obránce, která byla evidentně od těla a nařízený pokutový kop proměnil střídající Michael Rabušic.

Po čtyřiadvaceti odehraných zápasech se tak nacházíme na osmém místě tabulky a, jak už bylo zmíněno, na pátý Baník Ostrava ztrácíme pouhé dva body. Musíme se dívat ale také pod sebe, jelikož deváté Teplice jsou pouze o bod pozadu a rival z Jablonce o čtyři. Nejlepšími střelci týmu jsou čtyřgóloví Christian Frýdek, Luka Kulenović a Ľubomír Tupta. Slovenský ofenzivní univerzál navíc připravil svým spoluhráčům nejvíce přihrávek na gól, a to pět. O jednu méně má křídelník Ahmad Ghali. Po zranění Bačkovského se postavil mezi tři tyče Olivier Vliegen, který zatím vychytal dvě čistá konta.

Jak vidí duel proti Slavii asistent trenéra Josef Petřík? „Nedávno jsme hráli na Spartě a tak nějak víme, co nás čeká. Samozřejmě Slavia hraje trochu jinak, ale co se týče síly týmu, bude to podobný zápas. Na Letné jsme nepropadli a podobně budeme chtít jít také do zápasu v Edenu. Sešívaní za sebou sice mají pohárový zápas s AC Milán, ale šířka jejich kádru je poměrně velká a nespoléháme na to. Nemyslím si, že protočí všechny hráče, protože po vzájemném utkání následuje reprezentační přestávka. Navíc se jim vracejí hráči po zranění. V Evropské lize nastoupil Zafeiris a dost možná bude připravený také Lukáš Masopust. Tito hráči budou mít po pauze o to větší chuť do hry,“ myslí si asistent Luboše Kozla.

Liberecký kouč stále nemůže počítat se zraněnými Christianem Frýdkem, Lukášem Letenayem, Dominikem Plechatým a Danielem Tetourem. Dohoda o hostování navíc nepustí do hry ani Filipa Prebsla se jmenovcem z útoku Horským. Otazník pak visí nad startem brankáře Bačkovského, který po otřesu mozku už začal trénovat s týmem.

Oba celky se naposledy střetly 8. října 2023, v rámci 11. kola tohoto ročníku, na stadionu U Nisy. Slovan šel poměrně překvapivě do rychlého dvoubrankového vedení už v osmé minutě, ale po čtvrthodině hry vrátil sešívané do zápasu Schranz. Po přestávce navíc Slavia srovnala po chybném zásahu Miroslava Zelinky u videa, který přivolal kolegu Pechance k monitoru po nastřelené ruce Preislera a Mick van Buren srovnal. Už to vypadalo na dělbu bodů po výsledku 2:2, ale v 87. minutě se rozeběhl Christos Zafeiris, profrčel domácí obranou a rozhodl o vítězství Slavie 3:2. Reportáž z tohoto utkání si můžete přečíst zde.

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan dokáže překvapit Slavii a po skoro pěti letech si z Edenu odveze alespoň bod? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

Vsaďte si u Tipsportu! Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Penzion Eva Kraintek
Mediální partneři
Liberecká drbna Radio Blaník Liberec