FC Slovan Liberec | Ke konci jsme ještě věřili ve vítězství, říká po Jablonci Chaluš
Menu Další Zavřít Zavřít
24.02.2024

Ke konci jsme ještě věřili ve vítězství, říká po Jablonci Chaluš

Martin Soukup
Liberec – Po nervy drásajícím 62. Podještědském derby přišel na pozápasovou tiskovou konferenci autor vyrovnávacího gólu Matěj Chaluš. Ten mluvil o ne úplně povedeném zápase, rasismu na Ghaliho i zranění Bačkovského. "Asi to byl jeden z nejhorších momentů, co jsem na fotbale viděl,” okomentoval nepříjemné zranění libereckého brankáře.

Jak bys zhodnotil zápas?

Zápas nezačal tak, jak bychom si představovali. První poločas byl pro nás hodně špatný, nemohli jsme chytit vůbec tempo. Prvních 25 až 30 minut jsme byli ve všem horší. Hugo (Hugo Jan Bačkovský) nás tam dost podržel. Když jsme si vytvořili nějaký tlak, tak jsme nebyli moc nebezpeční. Když už jsme se ve druhém poločasu dostali gólem nějak do zápasu, tak přišla hororová odpověď, a hned dvojitá. Jak inkasovaný gól, tak zranění Huga. Pak to bylo hodně těžké, obzvlášť pro nás, co byli tomu zákroku blízko. Myslím si, že jsme chtěli za Huga zabojovat a alespoň ten bod získat. Za bod jsme asi rádi, i když jsme doufali, že ještě nakonec vyhrajeme.

Jak to s Hugem vypadá?

Nebyl v kabině. Co vím, tak odjel do nemocnice, ale měl by být v pořádku. Všichni doufáme, že bude v pohodě.

Byl to moment, který vás mohl nakopnout?

Myslím si, že nás měl nakopnout hlavně ten gól na 2:1, ale těžko říct, asi jsme to trochu v podvědomí měli, že za něj musíme zabojovat. Říkal jsem si, že to bude dost těžké vrátit se do zápasu. Nakonec to pro nás dopadlo ještě dobře.

Do vašeho prvního gólu to vypadalo, že vás Jablonec do ničeho nepustil. Jak to vypadalo na hřišti?

Myslím si, že jsme prohrávali dost soubojů, jako kdybychom byli překvapení z toho, že to bude válka. Přitom jsme se na to připravovali. Nemůžu říct, že bychom nechtěli, ale bylo to pro nás hrozně těžké. Potom jsme ale zabrali, ukázali sílu a byli jsme schopní za pár minut vyrovnat. Škoda, že to nepřišlo dříve.

Mohl bys ještě popsat zákrok na Huga, jestli nebyl v bezvědomí?

Já jsem to úplně přesně neviděl, díval jsem se na balon, co s ním Chanturishvili udělá. Poté jsem viděl, že tam kluci leží, ale nějak jsem tomu nevěnoval pozornost. Pak jsem se otočil a nevypadalo to dobře. Asi to byl jeden z nejhorších momentů, co jsem na fotbale viděl. Pravděpodobně ho Prebslik (Filip Prebsl) nějak trefil, a poté byl Hugo v bezvědomí. Naštěstí přiběhla pomoc. Potom byl už relativně v pohodě a ve stabilizovaném stavu.

Dalo by se říct po průběhu utkání, že to byl “zlatý bod”?

Asi ano, ale když je to 3:3, tak nemyslíte na to, co bylo před 70 minutami. Věděli jsme, že máme to momentum, že jsme silní. Věřili jsme jeden v druhého. Jablonec si vytvořil hodně příležitostí na to, že jsme hráli doma. Potom je ten bod v nějakém součtu spravedlivý.

Ve 28. minutě dojel Hollý Ghaliho. Jablonecký kotel tam na nigerijského záložníka směřoval rasistické skřeky, kdy hlasatel musel fanoušky umravňovat. Co na to říkáš?

Upřímně jsem toto vůbec nezaregistroval. Myslel jsem si, že se tady něco takového nebude dít. Přijde mi to jako úplná hovadina. Kdyby ten člověk poznal, jak úžasný Ghali je kluk... Je to vypovídající o této sortě lidí. Asi bych se tím ani nezaobíral. Myslím si, že s Ghalim to nic neudělá. Co se dá dělat, asi nejsme ještě tak vyspělá společnost.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Pulsklima Pytloun
Mediální partneři
Rádio Impuls Náš region