FC Slovan Liberec | Zahájení nové sezony! Slovan vstoupí do soutěže nedělním utkáním proti Karviné
Menu Další Zavřít Zavřít
20.07.2024

Zahájení nové sezony! Slovan vstoupí do soutěže nedělním utkáním proti Karviné

Šimon Knopp
Liberec - Čekání se nachýlilo ke konci... Slovan prošel během letní přestávky celou řadou změn a nyní se představí v prvním ligovém kole na venkovním hřišti proti Karviné v neděli 21. července ve 14:30 hodin. Bude se mimo jiné jednat o duel nových trenérů. Na liberecké straně Radoslava Kováče a v Karviné Martina Hyského. Který z nich bude úspěšnější?

MFK Karviná

Fotbalisté z Moravskoslezského kraje zažili v minulém roce složitou sezonu, ve které museli až do konce bojovat o setrvání v české nejvyšší soutěži. To se jim nakonec podařilo, když zakončili ligový ročník na 14. příčce a v baráži si nadvakrát poradili s Vyškovem 1:0 (pozn. red. Do obou z těchto utkání naskočila i nová posila Slovanu, tehdy ještě v dresu Vyškovu, Aziz Kayondo). U úspěšných bojů o setrvání byli na lavičce přítomni Marek Bielan s Radimem Grussmannem, kteří se posunuli z B-týmu. Ovšem od následující sezony se oba přesunuli do role asistentů a hlavním trenérem se stal Martin Hyský. Osmačtyřicetiletý kouč působil poslední tři roky u Vlašimi a ve své fotbalové kariéře rovněž odehrál 24 zápasů za Slovan Liberec.

Příprava

Karviná odehrála během přípravy celkem pět duelů a všechny z nich byly se zahraničními soupeři. V prvních čtyřech případech karvinští fotbalisté změřili síly s polskými soupeři. Na úvod se představili proti druholigové Termalici, kterou porazili 3:0. Následovala výhra 2:0 rovněž proti druholigovému celku - Tychy. Ve třetím utkání Karviná podlehla 1:2 prvoligovému Piastu a s posledním polským soupeřem, třetiligovou Podbeskidzii, remizovala 3:3. V generálce před ligou Karviná nastoupila proti slovenské Skalici a vyhrála 0:2. Znamená to tedy, že bilance Karviné z přípravy je 3-1-2 se skóre 10:5, nejlepším střelcem byl se čtyřmi brankami záložník Rajmund Mikuš.

Změny v kádru

Vybrané přestupy
Příchody Odchody
Milan Knobloch (přestup Hradec Králové) Lukáš Budínský (konec smlouvy)
Giannis-Fivos Botos (hostování Slavia Praha) Martin Doležal (konec smlouvy)
Lukáš Endl (přestup Zbrojovka Brno) Jiří Bederka (konec smlouvy)
Denny Samko (přestup Hradec Králové) Dominik Holec (konec smlouvy)

Kádr Karviné prošel během letní přestávky četnými změnami. V klubu skončilo hned několik hráčů, kromě jmen uvedených v tabulce se dále jedná i o Alexe Ivána, Adeleke Akinyemiho či Papelelého. Přičemž všichni z nich v minulé sezoně naskočili alespoň do deseti zápasů. Naopak budeme-li hovořit o posilách, zajímavým jménem je určitě Řek Botos, jenž v minulé sezoně hrál v nizozemském Helmondu, kde vstřelil 9 branek a na dalších 7 přihrál. Na soupisce Karviné nechybí ani libereckým fanouškům známí Jiří Fleišman a Milan Knobloch.

Ohlasy před utkáním

Kapitán Karviné obránce Jaroslav Svozil o utkání proti Slovanu Liberec: „Nový majitel vynaložil do kádru nemalé peníze, mají tam plno změn a celkově se klub prezentuje tím, že chce hrát nahoře. Pro nás to může být malinká výhoda v tom, že se od nich čekají výsledky od prvního kola. Uvidíme. Oni půjdou do zápasu v roli favorita, ale my hrajeme doma! Doufám, že do nové sezóny vstoupíme vítězně a po dobrém výkonu.“

Historická bilance

Slovan se střetl s Karvinou v nejvyšší soutěži celkem 14x a v minulém roce padlo ve venkovním utkání mezi těmito celky zatím nejvíce gólů. Karviná vyhrála v desátém kole 5:2 a jednalo se historicky teprve o druhou výhru nad Libercem. Z hlediska statistik toto utkání vybočovalo, protože nejčastější výsledek mezi těmito týmy je 1:0, tak skončilo i poslední vzájemné měření sil hrané v Liberci. Nejlepším střelcem duelů je Michael Rabušic (3 branky) a průměr žlutých karet na zápas je 4,4.

FC Slovan Liberec

Slovan vstupuje do nadcházející sezony s řadou novinek a rovněž ambicí zaútočit na přední příčky. Jednou z nich je samozřejmě trenérský štáb složený okolo hlavního kouče Radoslava Kováče, který si na lavičce Slovanu odbude ligový debut v zápase proti Karviné. Těšit se můžeme rovněž na novou klubovou identitu i nové venkovní dresy, které byly představeny na předsezonní tiskové konferenci. Pojďme si v dalších odstavcích společně připomenout, jak si vedl náš v tým přípravě, i jaké hráčské změny nastaly v týmu.

Příprava

Slovan během přípravy naskočil celkem do šesti duelů. Nejprve si dokázal poradit s Varnsdorfem 2:0, následoval turnaj v Benátkách nad Jizerou, kde liberečtí hráči postoupili do finále přes Chrudim, kterou porazili 2:1 po penaltách. Celkové vítězství v turnaji jim uteklo v zápase proti Mladé Boleslavi, která vyhrála 1:0. Poté se přesunul tým Slovanu do Rakouska, kde nastoupil proti trojici zahraničních týmů. S rumunským celkem Universitatea Kluž vyhrál 2:0, s maďarským Debreceni 4:0 a na závěr remizoval 1:1 s dalším maďarským týmem - Puskás Akadémia. Výsledná bilance přípravy je tedy 4-1-1 se skóre 10:3. Nejlepšími střelci byli se dvěma brankami Christian Frýdek a Patrik Dulay.

Změny v kádru

Kompletní přehled nově příchozích hráčů do Slovanu naleznete v článku zde. V tomto odstavci si připomeneme, kteří hráči naopak v libereckém dresu pokračovat nebudou. Jedná se hned o čtveřici hráčů, kterým skončilo hostování, jmenovitě: Jan Žambůrek, Matěj Chaluš, Filip Prebsl a Filip Horský. Dále skončila smlouva Danielu Tetourovi, Michalu Fukalovi a Mohamedu Doumbiovi. Před novou sezonou opustil kádr i Milan Lexa, Jakub Hudák (oba hostování ve Varsdorfu), Tomáš Polyák (hostování Pardubice) a od A-týmu se rovněž odpojil Ondřej Lehoczki (připravuje se s B-mužstvem a hledá se pro něj hostování v prvoligovém či druholigovém týmu) a Nicolas Penner (odletěl na zkoušku do zahraničního celku).

Ohlasy před utkáním

Hlavní trenér Radoslav Kováč o úvodním duelu proti Karviné: „Start se ukáže až na hřišti, my se na začátek strašně těšíme. Jdeme do sezony s nějakým způsobem hry, který věříme, že bude úspěšný již proti Karviné. Samozřejmě respektujeme každého soupeře. Sami jsme zvědaví, jak si to sedne, změn je hodně, ale půjdeme zápas od zápasu. Věříme, že se nám začátek povede.“

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan dokáže Karvinou porazit a vstoupí do nové sezony vítězně? Neváhejte a vsaďte si u našeho nového generálního partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
(mezera)T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Louda auto Pregis
Další partneři
INDUS KEEN
Mediální partneři
Náš region Český rozhlas Liberec