FC Slovan Liberec | Druhým soupeřem na tureckém soustředění bude Warta Poznań
Menu Další Zavřít Zavřít
26.01.2024

Druhým soupeřem na tureckém soustředění bude Warta Poznań

Tomáš Honzejk
Liberec/Belek - Svěřence Luboše Kozla čeká čtvrté přípravné utkání v této zimní přípravě, z toho druhé na herním soustředění v Turecku. Po výhře 1:0 nad lídrem bulharské ligy PFK Černo More je prověří patnáctý celek polské nejvyšší soutěže Warta Poznań. Zápas se odehraje v sobotu 27. ledna a začne ve 13:00 našeho času.

Warta Poznań

Jedná se o polský klub hrající Ekstraklasu, tedy tamní nejvyšší fotbalovou soutěž. Klubovými barvami jsou zelená a bílá. Warta Poznań byla založena 15. června 1912. Klub zažil své nejlepší roky mezi světovými válkami a ještě dvě sezóny po druhé světové válce. Celkem sedmkrát se v tomto období umístil na třetím místě nejvyšší fotbalové ligy (1921, 1923, 1926, 1927, 1932, 1935, 1936), pětkrát skončil druhý (1922, 1925, 1928, 1938, 1946) a dvakrát pak byl polským mistrem, a to v letech 1929 a 1947. To byl také prozatím poslední velký úspěch tohoto klubu. Zajímavostí je také to, že od července 1948 do dubna 1949 byl na lavičce Warty Poznań český trenér Václav Křížek.

Ještě jednou pak usedl na lavičku tohoto klubu muž české národnosti. Byl jím trenér Petr Němec, který trénoval Wartu v letech 2016-2019. Od listopadu 2021 je hlavním trenérem mladý Polák Dawid Szulczek, který den před vzájemným soubojem oslaví teprve 34. narozeniny. Zelenobílý celek se po podzimní části Ekstraklasy nachází až na patnácté, první nesestupové, pozici s náskokem jediného bodu na šestnácté místo. Ve vyrovnané tabulce ale například ztrácí pouhých pět bodů na deváté místo.

Na soupisce zaujme jedna česká vlajka. Ta patří záložníkovi Tomáši Přikrylovi, který prošel například Olomoucí, Mladou Boleslaví či pražskou Spartou. Dalšími legionáři jsou pak Řek, Rumun, Portugalec, Fin, Ukrajinec, Rakušan, Chorvat, Maďar a Slovák Adam Zreľák. Více než polovina týmu je ale domácí, tedy polské národnosti. Náš příští soupeř zatím odehrál dvě přípravná utkání. 20. ledna podlehl polskému Widzewu Lodž, se kterým se Slovan utká na závěr soustředění, vysoko 1:5. O čtyři dny později, tedy tuto středu, porazil ukrajinský LNZ Cherkasy 2:1. Branky vstřelili devatenáctiletý Wiktor Kaminski a maďarský zkušený útočník Marton Eppel.

FC Slovan Liberec

Náš celek má za sebou už tři přípravná utkání. 13. ledna si na umělé trávě v Doubí poradil s druholigovým polským celkem MKS Miedź Legnica pohodlně 3:0. O čtyři dny později pak remizoval opět na umělém povrchu, ale tentokrát v Nymburku s druholigovou Vysočinou Jihlava 2:2. Zatím poslední přípravný zápas už sehráli svěřenci Luboše Kozla na přírodní trávě v Turecku, kde si poradili s bulharským lídrem PFK Černo More gólem ze závěru utkání, který padl z kopačky Filipa Horského.

Během prvního poločasu posledního zmiňovaného utkání byl pro zranění střídán Jan Mikula. Ten utrpěl tržnou ránu v oblasti ucha, která si vyžádala několik stehů. Zkušený bojovník je už ale zpět v tréninku. Jinak si ale hlavní trenér soustředění pochvaluje. „Chytli jsme krásné počasí. Mraky jsme ještě neviděli a je pořád modrá obloha. Máme výborné tréninkové hřiště, kde se trénuje s radostí. Také první utkání mělo určitou úroveň a výkon byl v pořádku. Zatím tedy plníme to, co jsme chtěli,“ pochvaloval si po prvním duelu v Turecku Luboš Kozel.

Warta Poznań není pro náš celek tak úplně neznámou. Se stejným mužstvem se Slovan utkal skoro přesně na den před dvěma lety taktéž na tureckém soustředění. Tehdy už stál na lavičce Luboš Kozel a ze současných hráčů do tohoto utkání zasáhli Michal Fukala, Marios Pourzitidis, Matěj Chaluš, Jan Mikula, Ondřej Lehoczki, Ľubomír Tupta a Michael Rabušic. Mezi hráči byl také Theodor Gebre Selassie, který je s týmem v Beleku i letos, už ne jako hráč, ale jako sportovní manažer. Tehdy jsme vyhráli 4:2 a reportáž z tohoto utkání si můžete přečíst zde.

Ze sobotního utkání, které se odehraje v tréninkovém areálu v Beleku od 15 hodin tureckého času (tedy od 13h středoevropského času), by měl být dostupný stream. Odkaz na přenos bude zveřejněn v aktualizované zápasové reportáži zde na webu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Auto Koutek KB Design
Mediální partneři
Liberecká drbna rtm plus
×
Odehráno v 15:00
FC Baník Ostrava
FC Slovan Liberec
×
Odehráno v 10:15
FK Mladá Boleslav B
FC Slovan Liberec B