FC Slovan Liberec | Liga se rozjíždí! Slovan v prvním kole přivítá ostravský Baník
Menu Další Zavřít Zavřít
21.07.2023

Liga se rozjíždí! Slovan v prvním kole přivítá ostravský Baník

Šimon Knopp
Liberec - Mnoho fanoušků už jistě netrpělivě vyhlíží návrat libereckých fotbalistů na ligové trávníky. Dočkají se již tuto neděli, kdy svěřenci Luboše Kozla vstoupí do nového ročníku FORTUNA:LIGY. Soupeřem Slovanu bude Baník Ostrava. Výkop utkání je naplánován od 15 hodin na stadionu U Nisy. Neváhejte a přijďte podpořit naše fotbalisty přímo na stadion!
Online prodej vstupenek

FC Baník Ostrava - jediná prohra v přípravě i mnoho nových tváří

Fanoušci Baníku rozhodně nemohli být po poslední sezoně spokojení. Jejich tým skončil až na 11. místě a musel bojovat ve Skupině o udržení. I proto Ostrava prošla jistou obměnou, především došlo k několika změnám v kádru a hlavní trenér Pavel Hapal bude mít před nadcházející sezonou jasný cíl. Skončit lépe než v minulém roce, a co nejdříve sehrát nově poskládaný tým.

Sám trenér Hapal přiznává, že pohybů v kádru je několik, ale věří, že jeho tým bude na sezonu připraven a bude silnější než v minulém ročníku: „Změn je v týmu hodně, ale mužstvu věřím. Samozřejmě, že složitější je trošku souhra a součinnost, noví hráči si musejí na ostatní zvyknout. V zápasech to však do sebe zapadalo, mělo to hlavu a patu, hráči k tomu přistoupili velice zodpovědně. Snažili jsme se nachystat mužstvo na dvě varianty: tříobráncový i čtyřobráncový systém, který dobře známe. Jsme teď variabilnější, rychlejší, pohyblivější. Teď je třeba do sezony úspěšně vstoupit a motivovat hráče, aby rychle zapomněli na předchozí ročník a ten nový byl daleko kvalitnější.“

Jeho slova potvrzuje i herní příprava, ve které se Ostrava utkala proti šesti týmům a pouze s jedním prohrála. Hned v úvodu nestačila na slovenskou Skalicu a prohrála 1:2. Následovaly výhry proti druholigovému slovenskému týmu Myjava (8:1), prvoligovému rumunskému celku Farul Constanta (5:0) a polské Cracovii (1:0). V posledních dvou duelech hráči Baníku remizovali s Lechem Poznaň (1:1) a s Žilinou (0:0).

Soupiska Ostravy nyní čítá celkem 33 jmen. Od nové sezony neuvidíme oblékat dres Baníku brankáře Laštůvku. V týmu skončil i Nemanja Kuzmanović, který bude hrát na Kypru a Muhamed Tijani, jenž přestoupil do Slavie. Naopak na straně příchodů určitě zaujmou jména Ewertona (hostování s opcí ze Slavie), ghanského reprezentačního obránce Patricka Kpoza (přestup ze Šeriffu Tiraspol), Mateje Madleňáka (hostování s opcí z Ružomberoku) či příchodu jednoho z nejlepších střelců minulého ročníku druhé nejvyšší české soutěže - Abdullahiho Tanka (přestup z Varnsdorfu).

K týmu se dále připojili záložník Tomáš Rigo (přestup ze Slavie), obránce Filip Blažek (přestup ze Skalice), brankář Jakub Markovič (přestup ze Slavie), obránce Gigli Ndefe (návrat z hostování ve Slovanu Liberec), útočník Filip Kubala (z Hradce Králové), záložník Samuel Grygar (zpětné vykoupení z Interu) a křídelník David Fadairo (hostování s opcí z klubu Lagos Islanders)

FC Slovan Liberec - udržení osy kádru i pozitivní bilance v přípravě

Fotbalisté Slovanu sehráli během přípravy celkem sedm utkání. Nejprve se představili na turnaji v Benátkách nad Jizerou, kde porazili Příbram (2:0) a následně ve finále nestačili na Boleslav (0:2). Následovaly zápasy proti Lechu Poznaň (3:1), Varnsdorfu (4:0) a Jihlavě (0:2). Na závěr se vydali svěřenci Luboše Kozla na soustředění poblíž německo-rakouských hranic, kde nastoupili k zápasům proti Puskás Akadémii (4:1) a Fortuně Düsseldorf (1:2).

Od nové sezony bude tým Slovanu postrádat zkušeného Thea Gebre Selassieho, který se rozhodl ukončit kariéru. Kapitánskou pásku po něm převzal Michael Rabušic, který prodloužil smlouvu. Hostování skončilo Matějovi Valentovi, Gigli Ndefemu i Matyášovi Kozákovi. Dres Liberce nebudou oblékat ani Karol Mészáros a Imad Rondić (oběma skončila smlouva). Na hostování do Varnsdorfu se vydala trojice mladíků, Lukáš Pešl, Kristian Michal a Dominik Gembický. Poslední ztrátou je odchod Victora Olatunjiho, jenž přestoupil do Sparty.

Z pohledu posil se povedlo Slovanu přivést na hostování Matěje Chaluše, který již dříve u Nisy působil. Smlouvu se Slovanem podepsali záložník Nicolas Penner a útočník Luka Kulenović. Ze Slavie rovněž přišel Filip Horský (hostování) a v klubu budou pokračovat i obránci Filip Prebsl a Dominik Plechatý. V neposlední řadě Slovan uplatnil opce na brankáře Bačkovského a slovenského reprezentanta Ľubomíra Tuptu. Ke změně došlo i na pozici asistenta trenéra, z B-mužstva se přesunul Josef Petřík ml., který nahradil Ivana Kopeckého.

Při pohledu na vzájemné zápasy mezi Slovanem Liberec a Baníkem Ostrava, zjistíme, že si historicky vede lépe náš klub. Ze šedesáti zápasů vyhrál 25 a 21x se oba týmy rozešly nerozhodně. V minulé sezoně obě střetnutí skončila bezbrankově 0:0 a v každém duelu byla k vidění červená karta. Budeme svědky podobného průběhu i tentokrát? Přijďte podpořit fotbalisty Slovanu v neděli od 15 hodin na stadion U Nisy!

Pokud stále zvažujete nákup permanentky na novou sezonu, veškeré informace se dozvíte v článku níže. Nejenže si ji můžete zakoupit online či přímo na stadionu (není to však možné v den zápasu!), ale nově si ji můžete nahrát i do aplikace Slovanu Liberec, kde kromě novinek z našich stránek máte i kompletní přehled o nadcházejících duelech Slovanu a naleznete v ní nově i zápasový bulletin.


Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan zahájí nový ročník ligy výhrou? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

https://www.tipsport.cz/kurzy/zapas/fotbal-liberec-ostrava/5359796?comLayer=openCta&pid=11721&sid=13252&bid=1&tid=10845&kwid=22523 Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Hennlich Databox
Mediální partneři
Rádio Impuls Hattrick