FC Slovan Liberec | Opožděný start jara: Slovan v úterý čeká dohrávka ve Zlínu
Menu Další Zavřít Zavřít
13.02.2022

Opožděný start jara: Slovan v úterý čeká dohrávka ve Zlínu

Šimon Knopp

AKTUALIZOVÁNO

Liberec - Hráči Slovanu se konečně dočkají prvního ligového zápasu po zimní přestávce. Po dvou odložených utkáních se v dohrávce 20. kole Slovan vydá na cestu do Zlína, kde bude usilovat o bodový zisk. Výkop utkání je naplánován na úterý od 16:30 hodin.

FC Fastav Zlín – Neporaženi v přípravě i sázka na domácí prostředí

Ševci strávili zimní přípravu v českých podmínkách. Původně měli vyrazit na herní soustředění do Turecka, ale celý plán jim překazila pandemie a komplikace spojené s cestováním. V přípravných zápasech změřili síly celkem se čtyřmi soupeři, převážně z nižších českých soutěží, ale ani v jednom z nich neprohráli. Na úvod remizovali 2:2 s Líšní a 3:3 se Zbrojovkou Brno. V dalších dvou duelech proti Kroměříži a slovenské Senici se jim podařilo udržet dvakrát čisté konto a zvítězit (2:0 a 4:0).

Kádr Zlína neprošel velkými změnami, Ševcům se podařilo udržet stěžejní hráče a přivést i jednu posilu. Tou je třicetijednaletý srbský záložník Vukadin Vukadinović, který již dříve ve Zlínu působil. Z hostování se také vrátil útočník Šimon Chwaszcz. Trenér Jan Jelínek na předsezónní tiskové konferenci promluvil o ambicích v druhé části sezóny: „Chceme tým kondičně zlepšovat, ale je třeba pracovat i na herním projevu. Chceme se posunout nahoru a držet se od příček, které hrozí sestupem.“

Zlín přezimoval v tabulce na 11. místě. Z posledních pěti odehraných zápasů získal celkem 5 bodů (bilance jedné výhry, dvou remíz a dvou porážek). Minulý kalendářní rok zlínští fotbalisté zakončili remízou 1:1 se Sigmou, vyrovnávající branku vstřelil ve druhé půli Antonín Fantiš. Tahounem celku jsou především střelci Tomáš Poznar (6 branek) a David Tkáč (5 gólů). Neméně důležití jsou také Vachtang Čanturišvili (5 asistencí) a Robert Hrubý, který připravil dvacet přihrávek do šancí.

Vzhledem k tomu, že Zlínu bylo odložené jen jedno utkání, tak Ševci sehráli i první ligový zápas po zimní pauze. Ve 21. kole FORTUNA:LIGY se představili proti Bohemians. O výsledku těsného utkání nakonec rozhodla jediná branka, která padla v 5. minutě z kopačky Hronka. Zlín tedy podlehl Bohemce 0:1 a domů odjížděl bez bodů.

Nejzajímavější změny v kádru Zlína

Vukadin Vukadinović (volný hráč), Radničky Niš -> Zlín
Šimon Chwaszcz (návrat z hostování), Líšeň -> Zlín

FC Slovan Liberec – Dvě soustředění v Turecku

Liberečtí fotbalisté využili hned dvakrát cestu do Turecka, kde se jednou připravovali v rámci kondičního soustředění a podruhé využili místní plochy k pilování herních činností. Během zimní přestávky se svěřenci trenéra Kozla utkali hned s pěti soupeři. Na úvod podlehli 0:1 Chrudimi, následovaly dvě výhry proti Chindii Târgoviște (2:0) a Wartě Poznań (4:2). Poté Liberečtí těsně podlehli Metalistu Charkov 0:1, ale chuť si spravili v posledním duelu se Škendijí Tetovo (3:1).

V libereckém kádru došlo k pár změnám, jak už ostatně avizoval trenér Kozel před začátkem přestávky. Mužstvo opustil Jakub Nečas a Ondřej Novotný. Slovan bude také postrádat vysokého stopera Chaluše, který přestoupil do švédského Malmö. Naopak mužstvo posílila trojice útočných hráčů, z Trenčína přišel Ahmad Ghali a ze Slavie dvojice talentovaných mladíků, Denisové Višinský a Alijagić. Kapitán Mikula promluvil o ambicích pro zbývající část ligy: „Jsme uprostřed. Na poháry je to daleko, chceme se pokusit o první šestku. Prvotní cíl je dostat se co nejdál od poslední skupiny a ideálně se probojovat do té první.“

Slovan se po velmi špatném vstupu do sezóny dokázal vzpamatovat, a i díky důležitým bodům získaným pod vedením nového trenéra Kozla přezimoval na deváté pozici. Přičemž na šestou Boleslav ztrácí pouze dva body. Nejlepším střelcem Slovanu je se čtyřmi brankami Ľubomír Tupta. Po dvou asistencích nasbírala hned čtveřice hráčů (Michal Faško, Christian Frýdek, Jan Mikula a Júsuf Hilál). Milan Knobloch v této sezóně vychytal čtyři čistá konta, stejně jako zlínský Matej Rakovan.

Slovan se rozhodl dva týdny bez ligového fotbalu proložit alespoň jedním přípravným utkáním. Soupeřem mu byl sparťanský B-tým, se kterým si poradil. Po brankách Alijagiće, Mészárose a Rondiće vyhrál 3:2.

Nejzajímavější změny v kádru Slovanu

Ahmad Ghali (přestup), Trenčín -> Liberec
Denis Višinský (přestup), Slavia -> Liberec
Denis Alijagić (hostování), Slavia -> Liberec
Matěj Chaluš (přestup), Liberec -> Malmö

V posledním vzájemném zápase se Zlínem se U Nisy radovali z výhry Ševci. V šestém kole FORTUNA:LIGY, kdy naše mužstvo vedl po odchodu trenéra Hoftycha asistent Miroslav Holeňák, rozhodl o vítězství brankou v 82. minutě David Tkáč, který tak využil přesilovku po vyloučení Koscelníka. Když jsme se naposledy potkali v zápase hraném na zlínském stadionu, tak oba celky odešly shodně s jedním bodem po bezbrankové remíze. Jak dopadne utkání tentokrát?

Duel se Ševci začne na stadionu Letná ve Zlíně v úterý od 16:30 hodin.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Břízky - Euroseal Ferona
Mediální partneři
Hitrádio Contact Beat radio
×
Odehráno v 15:00
FC Baník Ostrava
FC Slovan Liberec
×
Odehráno v 10:15
FK Mladá Boleslav B
FC Slovan Liberec B