FC Slovan Liberec | Těžká prověrka, Slovan vyráží na hřiště první Sparty
Menu Další Zavřít Zavřít
16.02.2024

Těžká prověrka, Slovan vyráží na hřiště první Sparty

Šimon Knopp
Liberec - Po úspěšné domácí výhře proti Olomouci se svěřenci trenéra Kozla vydají do Prahy, kde na ně bude čekat první tým tabulky. Ve 21. kole nejvyšší české soutěže změří Slovan síly se silnou Spartou. Hrát se bude v neděli od 18 hodin. Naše fotbalisty můžete vyrazit podpořit fanouškovským zájezdem i po vlastní ose, informace o zájezdu i vstupenkách do sektoru hostů naleznete zde.

AC Sparta Praha - jasná ligová výhra i turecké komplikace

Sparťané zahájili zimní přípravu 9. ledna fyzickými testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Následně se představili ve čtyřech přípravných duelech. V tom prvním nastoupili proti Kodani, kterou přivítali na svém stadionu. Soupeře dokázali porazit 2:0, když se trefil Olatunji a ve druhé půli na něj navázal Jan Kuchta.

Příprava pokračovala na herním soustředění ve Španělsku, a to ve městě Marbella na jihu země. Postupně se hráči pražského výběru utkali s maďarským týmem Puskás Akadémia (2:0), norským Bodo/Glimt (2:0) a na závěr se švédským Malmö (2:1). Ve všech duelech dokázali svěřenci trenéra Priskeho zvítězit a vstřelit dvě branky. Inkasovali pouze proti soupeři ze Švédska. Střelecky se dařilo Rynešovi, který dvěma trefami rozhodl o výhře nad Puskás Akadémia, a rovněž i kapitánovi Krejčímu. Ten se dvakrát prosadil v posledním duelu proti Malmö.

Start ligy začal pro Spartu také velmi dobře. Po návratu na ligový trávník si poradila jednoznačně s Karvinou, kterou na jejím hřišti porazila 3:0. Trefili se Krejčí, Karabec a Kuchta. Ve čtvrtek se pražský celek představil v Turecku při prvním duelu o postup do osmifinále Evropské ligy proti Galatasaray. S tureckým klubem nakonec prohrál 2:3, a to po bláznivém zápasu. Na obou stranách byla k vidění červená karta a Pražané přišli o remízový výsledek až v první minutě nastavení, kdy se trefil Icardi. Přesto do odvety zůstává vše otevřené a trenér Priske se nechal slyšet, že jeho svěřenci v mnoha ohledech odehráli fantastické utkání.

Kádr Sparty se během zimy rozrostl o albánského útočníka Indrita Tuciho, jenž přišel z Lokomotivy Záhřeb a záložníka Markuse Solbakkena z norského týmu Viking. S klubem se naopak rozloučil obránce James Gomez (přestup do Odense) a několik mladíků, kteří odešli na hostování. Byli mezi nimi například i útočník Václav Sejk (Roda) či Tomáš Schánělec (Zlín).

Jak již bylo zmíněno, Sparta vévodí tabulce české nejvyšší soutěže. Na druhou Slavii má náskok čtyř bodů. Sparťané v letošní sezoně prohráli pouze jednou, a to ve 13. kole proti Mladé Boleslavi. Pyšnit se mohou i skvělým skóre 50:13 - nejvíce vstřelených a nejméně inkasovaných branek v lize. Nejlepším střelcem týmu je s osmi brankami Lukáš Haraslín a nejvíce asistencí má na svém kontě Veljko Birmančević (7).

Vzájemná bilance

FC Slovan Liberec - přesvědčivá domácí výhra

Slovan, rovněž jako Sparta, vstoupil do jarní části ligy dobrým výkonem. Na domácím stadionu se představil proti Sigmě Olomouc a skvěle organizovaným výkonem ji k mnoha šancím nepustil. Naopak z mnoha šancí dvakrát udeřil a díky trefám Pennera a Horského se mohl radovat z výhry 2:0.

Vzájemné duely se Spartou patří často k velmi vyhecovaným soubojům. Při posledním měření sil se z výhry radoval náš soupeř, který na stadionu U Nisy vyhrál díky dvěma trefám Lukáše Haraslína z druhé půle. K vidění byla mimo jiné i červená karta, kterou obdržel Marios Pourzitidis. Ovšem, když naposledy hrál Slovan venku, radoval se z výhry právě on. V prvním kole minulé sezony liberečtí fotbalisté vyhráli 2:1. Do sítě pražského týmu se trefil Christian Frýdek, který se podílel i na druhé trefě, kdy si vlastní gól před dotírajícím Gebre Selassiem vsítil Zelený.

Náročnosti nadcházejícího utkání si je dobře vědom i asistent trenéra Josef Petřík: „Sparta je v současné době tým, který, samozřejmě společně se Slavií, odskočil v lize ostatním celkům. Řekl bych, že Spartu zachytil úvod jara v lepší formě a my budeme přijíždět na půdu soupeře, který je asi momentálně nejlepší v lize. Zápas Sparty proti Galatasarayi jsme sledovali. Hrálo se v obrovském tempu a na půdě horkého favorita hráli velice dobrý zápas. Ale určitě se toho nebojíme a popereme se bodový zisk. “

Kromě těžkého soupeře bude na Slovan čekat i bouřlivá atmosféra před vyprodaným či téměř vyprodaným stadionem. Jak na tenhle fakt nahlíží Josef Petřík? „Já se moc těším. Pro naše mladé mužstvo to je i test, protože nevím, jestli všichni hráli před takovou kulisou. Ale myslím si, že to pro nás musí být spíš nějaká další plusová motivace, než že bychom se toho měli leknout.“

Pro zápas proti Spartě, který odehrají naši fotbalisté v neděli od 18 hodin, nebude mít trenér určitě k dispozici rekonvalescenta Plechatého ani momentálně absentujícího Frýdka (oba problémy s kolenem). O startu dalších hráčů se rozhodne dle jejich aktuálního zdravotního stavu.

Vsaďte si u Tipsportu!

Věříte, že Slovan zaskočí favorita po náročném týdnu? Neváhejte a vsaďte si u našeho prémiového partnera, sázkové kanceláře Tipsport. Stačí kliknout sem a vybrat si přesný výsledek, střelce branky nebo spoustu dalších možností.

https://www.tipsport.cz/kurzy/zapas/fotbal-sparta-praha-liberec/5395019?comLayer=openCta&pid=11721&sid=13252&bid=1&tid=10845&kwid=22523 Vsaďte si u Tipsportu!

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Penzion Eva Eurovia
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Hattrick
×
Dnes v 15:00
FC Baník Ostrava
FC Slovan Liberec
×
Dnes v 10:15
FK Mladá Boleslav B
FC Slovan Liberec B